Udeleženci shoda so se odpravili na protestni pohod po parkirišču in bližnji cesti, na kateri je promet zastal, in so jo nato tudi zaprli za promet. Foto: Jan Novak
Udeleženci shoda so se odpravili na protestni pohod po parkirišču in bližnji cesti, na kateri je promet zastal, in so jo nato tudi zaprli za promet. Foto: Jan Novak
Protestniki so uprizorili protestno vožnjo s traktorji. Foto: BoBo
Protest proti prebežniškemu centru v Šenčurju
Protestni shod v Šenčurju

Na parkirišču pred nekdanjim Baumaxom je bilo sicer nekoliko manj ljudi, stavbo so varovali tudi varnostniki. Več ljudi je zasedlo bližnji travnik in sredino krožnega križišča, od koder so spremljali protestno vožnjo traktorjev, opremljenih s slovenskimi zastavami in transparenti. Na prikolici enega od traktorjev je bilo opaziti tudi repliko džamije.

Udeleženci shoda so se odpravili na protestni pohod po parkirišču in bližnji cesti, na kateri je promet zastal, in so jo nato tudi zaprli za promet.

Med udeleženci shoda je bilo opaziti nekatere aktualne in nekdanje vidnejše slovenske politike, med njimi poslance SDS-a Žana Mahniča, Branka Grimsa in Andreja Čuša, pa nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja, ki je povedal, da sam ni proti nikomur, želi pa si, da bi bili državljanke in državljani v enakovrednem položaju s prebežniki. "Nihče ni proti tujcem, če pridejo in v miru živijo, ni pa dopustno, da država tolče lastne ljudi," je dejal.

Poslanec SDS-a Žan Mahnič se je protesta udeležil kot poslanec, izvoljen na Gorenjskem, saj nasprotuje migrantskim centrom po Sloveniji. Država namreč po njegovih besedah ni dolžna sprejemati ilegalnih ekonomskih migrantov, ki ne zaprosijo za azil in se niso pripravljeni integrirati v družbo, je dejal.

Po bsedah poslanca NSi-ja Jerneja Vrtovca pa je protest znak vladi, naj migrantsko krizo začne jemati resno in odgovorno. Izvajati naj začne ukrepe za zajezitev prihoda večjega števila migrantov, da Slovenija ne bi postala žep za migrante. Vrtovec je prišel tudi podpret domačine, s katerimi se vlada, po njegovi mnenju, ne pogovarja, prav to pa je vzrok za napetost in jezo.

Harmonike in narodnozabavna glasba
Organizatorji so s seboj prinesli večji zvočnik, iz katerega je donela narodnozabavna glasba, tudi harmonik na prizorišču ni manjkalo. Razen hrupa siren, žvižganja in protestnih vzklikov je shod potekal mirno.

Protest je varovalo večje število policistov s službenimi psi, na začetku je prizorišče nekaj časa preletaval tudi dron. Policija je sicer že v petek napovedala, da se bo dogodek snemal. Pobudniki shoda so udeležence sicer pozvali k mirnemu shodu.

Na notranjem ministrstvu sicer pravijo, da je omenjeni objekt le možna lokacija, vendar pa ji številni krajani Šenčurja in Kranja, ki so se povezali tudi preko spleta, že vnaprej nasprotujejo. Pobudo Gorenjska je proti migrantskemu centru tako na družabnem omrežju Facebook spremlja več tisoč ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Protest proti prebežniškemu centru v Šenčurju
Protestni shod v Šenčurju