Žižek je eden najbolj znanih filozofov na svetu. Foto: BoBo
Žižek je eden najbolj znanih filozofov na svetu. Foto: BoBo

Strah me je Janševe ideje 'več domovine'. Ne domovine, več države rabimo.

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek in Gregor Golobič
Žižek je dejal, da če bodo Golobiča zaprli v gulag, da bo poskrbel, da bo ob nedeljah dobil dva krožnika pri kosilu. Foto: BoBo

V čem je bilo zares kaj novega v Zares? Mogoče sem res bolj neumen kot vi, vendar jaz novega v vsebini nisem prepoznal.

Slavoj Žižek
Žižek in Golobič: Koliko je ura 20 let pozneje
Žižek z Golobičem

Zares je pripravil osrednji javni dogodek stranke ob 20. obletnici samostojne Slovenije z naslovom Koliko je ura 20 let pozneje?, ki sta ga povezovala Slavoj Žižek in Gregor Golobič.

Vabljeni k branju:
Jagodni izbor Žižkovih izjav

"Tukaj sem, da branim svojega prijatelja, o katerem velja kliše, da je brihten, pameten, ampak pokvarjen, da laže. Moje izkustvo z njim je ravno nasprotno - da je v osnovi pošten, je pa včasih malo 'tup'," je v uvodu dejal Žižek.

"Evropa je v krizi"
Žižek je v nadaljevanju povedal, da je Evropa danes v krizi, vendar ne zaradi migrantov, temveč novih populistov, ki so po njegovem mnenju prava nevarnost za Evropo.

Pri tem je omenil parado ponosa v Splitu, kjer je moralo "1.000 policistov varovati 170 demonstrantov pred 8.000, ne vem česa". "In mi imamo potem dvome pred Turčijo. A veste, da je bila v Istanbulu tudi parada ponosa, in to brez problemov. Očitno postaja Turčija bolj evropska kot vsaj vzhodna Evropa," je dejal.

Golobič vidi za to preprost razlog: "Zakaj lahko parada ponosa uspe v Turčiji? Ker je premalo katoliška."

Žižek: Janša se je pozitivno skliceval na jakobinski teror
Ker je danes tudi obletnica francoske revolucije, je spregovoril tudi o tej temi. Poudaril je, da ima jakobince "izjemno rad", čeprav jih mnogi obtožujejo diktature in izvajanja terorja. Meni, da so jakobinci uporabljali mnogo demokratičnih postopkov. Dodal je, da se je tudi predsednik SDS-a Janez Janša v preteklosti pozitivno skliceval na jakobinski teror.

Dejal je, da je težava vseh revolucij, kar naj bi se v prihodnje zgodilo tudi v Egiptu, to, kar pride dan po prevzemu oblasti oz. kako prenesti boj v novo strukturo. Kot pravi, je danes levica glede tega še nižje kot v času stalinizma, saj sploh nima ideje. "Problem je 'novi red', ponuditi drugačen vsak dan. Čas je, da si to geslo levica prisvoji," je dodal.

"Drnovšek je kriv za ..."
Žižek se je dotaknil tudi nekdanjega slovenskega predsednika republike Janeza Drnovška. "Če me vprašate, kdo je eden velikih krivcev za 'sranje', v katerem smo, bom rekel Drnovšek. Znal je umiriti situacijo, vendar nisem videl nobene vizije. Vnesel je brezidejni oportunizem," je opozoril.

Žižek prav tako meni, da je LDS razpadel zaradi Drnovška, ker ga je "popolnoma arogantno preziral". Golobič je odvrnil, da je Drnovšek stranko razumel kot orodje in da sta se v tej ideji ujemala.

Žižek: Levica se je bala razčistiti z "jamami"
Na vprašanje, kdo so njegovi največji sovražniki, je Golobič odgovoril, da sovražnikov, ki se mu jih pripisuje, ne razume tako, saj so ti v političnem diskurzu, kot pravi, na neki način celo potrebni. Bolj ga motijo navidezni zavezniki oz. ljudje, ki gledajo na politiko, "kot da bi gledali skozi ključavnico na stranišče". Izpostavil je, da ga npr. Vlado Miheljak vedno "spravi na visoke obrate", saj je vedno, karkoli napiše, vedno njegov "pisun". "To je njihov paradoks in oni sprejemajo to igro," je dodal.

Žižek je dejal, da se z Golobičem načeloma strinja. Kot je dejal, ga že od začetka boli, da se je levica bala razčistiti z raznimi "jamami", češ saj se tudi Cerkev ni opravičila. Pojasnil je, da se sam zavzema za strožji prelom. Ob tem je dodal, da še zmeraj nimamo sodobnega obračuna s stalinizmom. "Težava razumeti stalinizem ni v tem, da so hudobni ljudje delali hudobne stvari, temveč so dobri ljudje, ki so mislili, da delajo dobre stvari, delali grozne stvari," je izpostavil.

"Sreča bo, če ne bo vojne v naslednjih petih letih"
Koliko je ura 20 let pozneje? Golobič je dejal, da smo v zadnjem obdobju bombardirani s prazno govorico in da nam hodijo pred oči izjave, kot sta "smo na varni strani radarja" in "ne bomo vrgli puške v koruzo", ki naj bi kazale, da mišljenje ni več na delu in da zanj ni več prostora. Meni, da je tudi meja demokracije povezana s tem.

Trdi, da se je v Sloveniji moralna klima skrčila na odmev brezizhodnosti. Dodal je, da je bila evropska zgodba zmeraj zaveznica Slovenije, vendar se je tudi ta znašla v krizi, kar se je po njegovem najprej pokazalo v Grčiji. "Tukaj je izstopil generalen problem Evrope, ki se seseda in s tem izgublja ideja Slovenije, kot odprte družbe, oporno točko," je poudaril. Dejal je še, da je že na vladi večkrat opozoril, da bomo imeli srečo, če se ne bo ta kriza končala z vojno v Evropi v naslednjih petih letih.

"Zame je tragedija, da smo na pragu resne krize. Povsod imamo znamenja," je dodal Žižek.

Žižek razpravljal tudi z Assangeem
Svetovno znani slovenski filozof Slavoj Žižek se je pred časom v Londonu z ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangeem pogovarjal o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks ter o njenem vplivu na dogajanja po svetu.

Svetovni mediji so se razpisali tudi o nenavadnem prijateljstvu med popzvezdnico Lady Gaga in Žižkom. Nekateri so šli še korak dlje in namigujejo, da naj bi se pevka in filozof zapletla celo v romanco.

Strah me je Janševe ideje 'več domovine'. Ne domovine, več države rabimo.

Slavoj Žižek

V čem je bilo zares kaj novega v Zares? Mogoče sem res bolj neumen kot vi, vendar jaz novega v vsebini nisem prepoznal.

Slavoj Žižek
Žižek in Golobič: Koliko je ura 20 let pozneje
Žižek z Golobičem