Avtocestna policija je v času delovanja štela več sto policistov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Avtocestna policija je v času delovanja štela več sto policistov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Razlog za tako odločitev je kadrovska podhranjenost policijskih enot.

S ponedeljkom se začasno ukinja tri enote avtocestne policije, ki smo jih dobili spomladi, v času prejšnje vlade Janeza Janše. Vodstvo policije ocenjuje, da je ob velikem pomanjkanju prometnih policistov to trenutno edina rešitev.

Ivan Kapun z Generalne policijske uprave je dejal: "Potrebne so določene organizacijske spremembe, da zagotovimo učinkovit nadzor. In prvi tak ukrep je, da se s prvim avgustom policisti s specializiranih enot avtocestne policije iz območja Kopra, Celja in Maribora premestijo na postaje prometne policije."

Ostala bo samo enota avtocestne policije v Ljubljani, ki je bila odprta lani. Na Generalni policijski upravi bodo zdaj preučili delo avtocestne policije in povsem verjetno je, da bo začasna ukinitev po treh mesecih postala dokončna. Vodstvo policije namreč meni, da je odhod kadrov s prometne policije na avtocestno naredil veliko škode.

"Tak sistem se je zdaj pokazal za neprimernega. Mogoče je bila odločitev, da se ustanovi avtocestna policija z obstoječimi kadri, ne da se zagotovijo neki dodatni kadri, preuranjena," je dodal Kapun.

Na Darsu so v pisnem odgovoru zapisali, da uradno o preselitvi avtocestnih policistov ne vedo nič, čeprav se bo to zgodilo že prihodnji ponedeljek. Na Darsu še menijo, da bi bilo treba okrepiti policijski nadzor na avtocesti, glede na to, da se je število prometnih nesreč v času delovanja avtocestne policije zmanjšalo kar za tretjino.