Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Izvršni odbor in svet stranke sta na popoldanskih zasedanjih opravila razpravo o evidentiranih kandidatih za evropske poslance. Člani so soglašali s sedmimi kandidati, je po sejah organov Svobode dejala predsednica sveta stranke Nataša Avšič Bogovič.

Imen sedmih potrjenih kandidatov v stranki uradno še ne razkrivajo, je pa Avšič Bogovič potrdila, da so med njimi tudi aktualni poslanci DZ-ja. Po neuradnih informacijah sta to Tamara Vonta in Uroš Brežan. Na listi bosta tudi oba evropska poslanca Svobode, Irena Joveva in Klemen Grošelj. Prav tako naj bi bili v naboru omenjenih sedmih kandidatov še predsednik strankinega podmladka Matej Grah, Maša Kociper, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, in direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo.

Kot je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj, je na začetku nastala zmeda, saj je Matej Arčon, eden od treh podpredsednikov stranke, pričakoval danes potrjeno močno listo, premier Rober Golob pa je to zanikal, kar se je pozneje izkazalo za resnično.

Sicer je izvršni odbor stranke danes še pooblastil predsednika stranke Roberta Goloba, da v naslednjih dneh opravi še zadnje pogovore z evidentiranimi kandidatkami in kandidati, med katerimi bodo torej z dvema popolnili kandidatno listo devetih favoritov, na katere bo stranka stavila v boju za sedeže v Evropskem parlamentu.

Kandidatna lista pa bo v celoti potrjena na posebnem dogodku stranke, Festivalu Svobode, 6. aprila v Zbiljah.

Svet Gibanja Svoboda je imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča na mesto podpredsednika stranke. Stranka je tako dobila še tretjega podpredsednika, ob Boštjančiču to funkcijo v stranki že opravljata poslanka Sara Žibrat ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Kandidati Gibanja Svoboda za evropske volitve