Vinko Gorenak je predstavil zahtevo za sklic  izredne seje, kjer bodo poslanci razpravljali o sistemski  korupciji pri zaposlovanju. Foto: BoBo
Vinko Gorenak je predstavil zahtevo za sklic izredne seje, kjer bodo poslanci razpravljali o sistemski korupciji pri zaposlovanju. Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je pojasnil, da ne bi bilo prav, da bi se na izredni seji, posvečeni zaposlitvi Roka Praprotnika na NLB-ju, osredotočali na njegovo zaposlitev, saj gre na tem področju za pravo sistemsko korupcijo. Po Gorenakovem mnenju se podobne politične zaposlitve dogajajo tudi v "nevladnih organizacijah, v podjetjih v državni lasti in v drugih javnih zavodih".

"Leva opcija poskrbi, da ima svoje ljudi na pravih mestih in gospod Štefanec ni nobena izjema," je med drugim povedal Gorenak in dodal, da takrat, ko je na oblasti leva opcija, ni demonstracij, stavk …, ko pa je oblasti desna opcija, pa recimo stavkajo učitelji, čeprav jim višajo plače.

Poslanec SDS-a se je osredotočil tudi delo Roka Praprotnika in njegove reference za zaposlitev na NLB-ju kot v KPK-ju. Pri tem je poudaril, da Praprotnik ni imel priporočil za zaposlitev na KPK-ju, vendar ga je politično imenoval prejšnji predsednik države Danilo Turk.

Praprotnik je po Gorenakovi razlagi v preteklosti napisal precej "negativnih" člankov o predsedniku SDS-a Janez Janši, KPK, kjer je bil Praprotnik namestnik predsednika, pa tako ni mogel delovati objektivno.

Prav tako je po Gorenakovem mnenju Praprotnik dobil zaposlitev v NLB-ju, ker je KPK pokril predsednika uprave Janka Medjo pri preiskavi sumljivih poslov NLB-ja z ameriškim svetovalnim podjetjem KFI, razpis NLB-ja pa naj bi prirejen za Praprotnika. Ta je bil izbran, čeprav se je na razpis prijavilo 13 ustreznejših strokovnjakov.

SDS bo na izredni seji skušal doseči, da bo DZ sprejel sklep, da naj Banka Slovenije v okviru svojih pristojnosti preveri zaposlitev Praprotnika v NLB-ju. DZ pa naj bi sprejel zakonske rešitve, s katerimi bi omejil zaposlovanje funkcionarjev KPK-ja pri nekdanjih preiskovancih. KPK pa naj bi uvedel revizijo postopka preiskave v NLB-ju in začel ugotavljati morebitno korupcijo pri zaposlitvi Praprotnika na NLB-ju.

Ali je bil Praprotnik dogovorjen z NLB-jem?
Rok Praprotnik je od 1. aprila direktor centra za skladnost poslovanja v NLB-ju, kjer skrbi za krepitev vseh preventivnih mehanizmov.

Dnevnik je ob tem namigoval , ali ni morda Praprotnik pred drugimi kandidati vedel za razpis NLB-ja za direktorja centra za skladnost poslovanja, saj je bil razpis objavljen 4. marca, pet dni pred sejo senata KPK-ja, na kateri se je Praprotnik iz neznanega razloga izločil iz odločanja o spornem najemu kadrovske agencije Korn Ferry Internationa (KFI).

KPK sicer v zaključnem poročilu o preiskavi suma koruptivnega ravnanja članov nadzornega sveta NLB pri sklenitvi pogodbe s kadrovsko agencijo KFI ugotavlja, da so vsi nadzorniki kršili temeljna pravila skrbnega ravnanja.

Poročilo pa med drugim opozarja na prekoračitev pristojnosti, plačilo storitev, ki v pogodbi sploh niso bile določene, plačevanje računov brez priloženih specifikacij, dvojno plačilo iste storitve ...

KPK pa ni potrdil domnevno koruptivnih ravnanj predsednika uprave NLB-ja Janka Medje v povezavi z najemom KFI-ja, kjer so stroški za banko znašali 680.448 evrov.