V zvezi z opozorili Vrhovnega sodišča RS-a, da bo v primeru napovedanega 13,8-odstotnega varčevanja v sodstvu ogroženo delovanje sodišč, minister Senko Pličanič pojasnjuje, da se bodo še ta teden srečali s predstavniki vrhovnega sodišča in preverili položaj. Foto: BoBo
V zvezi z opozorili Vrhovnega sodišča RS-a, da bo v primeru napovedanega 13,8-odstotnega varčevanja v sodstvu ogroženo delovanje sodišč, minister Senko Pličanič pojasnjuje, da se bodo še ta teden srečali s predstavniki vrhovnega sodišča in preverili položaj. Foto: BoBo
Franc Bogovič, Dejan Židan
Celoten rebalans proračuna je delan z jasno predpostavko, da so ukrepi, ki so bili javnosti predstavljeni, sprejeti. "V nasprotnem primeru ni poti, kako drugače sestaviti proračun, če ne posežemo v nekatere pravice, ki so zdaj tudi predmet stavkovnih zahtev," je poudaril minister Bogovič. Foto: MKGP
Radovan Žerjav
Žerjav obljublja, da se bo poslovno okolje izboljšalo. Foto: BoBo
Kako bodo rezali na ministrstvih
Manj spodbud za tuje vlagatelje
Manj denarja za veterinarsko dejavnost

Iz državnega proračuna bo ministrstvo za javno upravo in pravosodje imelo na voljo bodo tako 181,4 milijona evrov. Za javno upravo bo ministrstvo namenilo 126,5 milijona, za pravosodje 51,6 in za lokalno samoupravo 3,3 milijona evrov, je na novinarski konferenci, na kateri je predstavil predlog rebalansa proračuna ministrstva za leto 2012 povedal minister Senko Pličanič.

Pličanič: Ministrstvo deli usodo vseh drugih ministrstev
Od omenjenih 181,4 milijona evrov bo več kot polovica namenjena za plače 4008 zaposlenih na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, upravni enotah, Upravi RS-a za izvrševanje kazenskih sankcij in Inšpektoratu za javno upravo, kar je sicer 7,5 milijona evrov manj kot v letu 2011. Za 1,5 milijona evrov se bodo zmanjšali materialni stroški ministrstva, za naložbe pa bodo porabili 9,4 milijona evrov.

S tem po besedah ministra za pravosodje in javno upravo tudi njegovo ministrstvo deli usodo vseh drugih ministrstev, ki morajo varčevati. Ob tem je znova poudaril, da letos brez varčevanja "preprosto ne bo šlo".

Zahvala tistim, ki ne bodo stavkali
Pred stavko, ki je napovedana za sredo .se Pličanič zahvalim vsem, ki ne bodo stavkali, saj s tem po njegovih besedah kažejo, da razumejo položaj, v katerem je Slovenija. Vse tiste, ki bodo stavkali, pa je pozval k ponovnemu razmisleku o tem, "kakšen bo efekt stavke in kaj s tem povzročajo".

Minister je namreč prepričan, da so javni uslužbenci, ki bodo v sredo najverjetneje stavkali, v boljšem položaju kot zaposleni v zasebnem sektorju, saj bodo "samo enkrat stiskali pas, medtem ko ga bodo tisti, ki so v zasebnem sektorju, stiskali dvakrat".

Državnih sekretarjev minister še nima
Med nalogami, ki jih namerava v prihodnje izvesti ministrstvo, je Pličanič omenil uvajanje informacijske tehnologije, s katero bi lahko prihranili še dodatnih 60 milijonov evrov, "javni sektor pa naredili še bolj prijazen do državljanov". Na ministrstvu nameravajo pripraviti tudi spremembe plačnega sistema, "po katerih bi bili tisti, ki delajo dobro, za to ustrezno nagrajeni, tisti, ki nočejo delati, pa sankcionirani".

Povedal je še, da državnih sekretarjev še nima, da pa upa, da mu jih bo uspelo dobiti v najkrajšem času. Kot je povedal, se do zdaj zaradi pogajanj s sindikati javnega sektorja še ni imel časa ukvarjati s kadrovskimi vprašanji.

Bogovič: Ostre razmere bodo verjetno več let
Z rebalansom proračuna pa se krčijo tudi sredstva ministrstva za kmetijstvo in okolje, in sicer za 11,68 milijona evrov. Na voljo bodo tako imeli 544,63 milijona evrov, je pojasnil minister Franc Bogovič. Korenito se bodo sredstva zmanjšala pri delu proračuna, iz katerega so financirane službe ministrstva, zaposleni, javni zavodi, in sicer za 50 milijonov evrov.

"Z optimizmom me navdaja to, da se naši porabniki zavedajo resnosti položaja," je dejal Bogovič in dodal, da bodo poskušali znotraj zakona o izvajanju proračuna poiskati, kaj je treba storiti, da bodo vitalne službe delovale vse leto. Minister je bo tem izpostavil, da bodo tako ostre razmere verjetno trajale več let in da je obenem področje kmetijstva in okolja pred možnostjo kreativnega preboja v Sloveniji.

Pričakujejo več evropskih sredstev
Za gospodarsko ministrstvo pa je po predlogu rebalansa predvidenih skupno 327,3 milijona evrov. Ključni potencial za spodbuditev gospodarske rasti bodo tuje investicije in črpanje evropskih sredstev, pravi minister Radovan Žerjav. Pri črpanju evropskih sredstev je po rebalansu predvidenih skupno 800 milijonov evrov.

Med ukrepi je Žerjav navedel že napovedane davčne spremembe, vredne 150 milijonov evrov, in sicer znižanje davka od dohodkov pravnih oseb, davčno olajšavo za investicije, olajšavo za vlaganje v raziskave in razvoj, spremembe pri dohodnini ter več drugih ukrepov za spodbuditev podjetništva in konkurenčnosti v skupni vrednosti 230 milijonov evrov.

A čeprav so tudi tuje investicije po mnenju ministra ključne za gospodarstvo, bodo z rebalansom oklestili subvencije tujim podjetjem v Sloveniji. Lani je bilo za to namenjenih 17 milijonov, letos pa nekaj več kot 11 milijonov evrov.

Kako bodo rezali na ministrstvih
Manj spodbud za tuje vlagatelje
Manj denarja za veterinarsko dejavnost