Stavka bo potekala različno. Foto: BoBo
Stavka bo potekala različno. Foto: BoBo
Stavka
Stavka 18. aprila naj bi potekala v 11 slovenskih mestih. Foto: MMC RTV SLO
Vlada in sindikati krivdo valijo drug na drugega
Kako bo potekala stavka

Pozanimali smo se, kako bo potekala v nekaterih dejavnostih in kako bi stavko lahko občutili državljani. 18. aprila nas čakajo protesti v 11 mestih po državi, sama stavka pa bo potekala zelo različno. Večina ljudi je najverjetneje sploh ne bo občutila, še največ težav bodo imeli starši. Vrata šol in vrtcev naj bi namreč ostala zaprta, a vsaj ponekod že napovedujejo, da bodo za otroke brez varstva kljub temu poskrbeli.

Zdravstveni domovi in bolnišnice bodo v sredo obratovali po spremenjenem, nedeljskem delovniku. Obratovala bo seveda nujna medicinska pomoč, nekaj pacientov bodo v posameznih ustanovah prenaročili, vseeno pa vseh nenujnih pregledov ne bodo odpovedali.

Vodstvo UKC Ljubljana je objavilo podrobnosti stavke:
- Delavci sindikata KC-ja bodo stavkali med 6. in 24. uro, kar pa zaradi organiziranih dežurnih služb za paciente ne pomeni bistvenih sprememb.
- Delavci drugih sindikatov v UKC-ju pa so napovedali stavko na delovnem mestu med 9. in 15. uro.

O podrobnostih izvedbe in programu stavke se bodo v sindikatih še dogovorili, so pa že danes iz UKC-ja sporočili, da "skrb za bolnike ostaja prioriteta zaposlenih in vodstva UKCL, tudi zato pa so se danes vsi prisotni sindikati in vodstvo zavezali, da zdravje bolnikov v času stavke ne bo ogroženo".


"Mi smo delodajalcem predlagali, naj zagotovijo tiste storitve, na katere pacienti čakajo zelo dolgo in slučajno njihov pregled ali poseg sovpada v čas, ko mi napovedujemo stavko," pravi Jelka Mlakar iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. "Bolniki z nujnimi stanji popolnoma nič, vendar ne prenaročamo ne operacij ne bolnikov, ki so naročeni," dodaja Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Cariniki in policisti morajo tudi med stavko opravljati zakonsko določene naloge, zato bodo stavkali tako, da bodo natančnejši kot običajno. "Največ težav, ki bi bile vidne, občutene v javnosti po naši oceni, se lahko zgodijo na mejnih prehodih. Namreč zaradi temeljitejšega opravljanja mejne kontrole bo verjetno lahko prišlo do kakšnih večjih zastojev predvsem na obremenjenih mejnih prehodi," napoveduje Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije.

Stavkali bodo tudi veterinarji - v klavnicah tako ne bodo izdajali spričeval za zakol vseh vrst živine, temveč bodo klali le perutnino. A ker gre za enodnevno stavko, mesarji večjih težav ne pričakujejo. "Jaz upam, da ne bo veliko vplivala, razen če bi trajala 10 dni, potem pa bi vplivala. Drugače se bomo pa morali znajti in kupiti v Avstriji, kar pa vem, da ni v interesu Slovenije ali pa kogar koli drugega," pravi mesar Anton Čadež.

Seveda pa največ staršev zanima, kako bo stavka potekala v vrtcih in šolah. Vrata osnovnih in srednjih šol bodo za učence in dijake zaprta, v vrtcih prav tako, a ponekod vzgojiteljice že danes obveščajo starše o poteku stavke.

Tistim, ki varstvo nujno potrebujejo, bo zagotovljeno
"Delavci bodo stavkali na delovnih mestih, vrtci bodo v tem času zaprti, s tem da smo staršem posredovali tudi prijavnice, če menijo, da nujno potrebujejo varstvo, in na osnovi teh prijavnic jim bomo to varstvo tudi zagotovili," je povedala predsednica sindikata v vrtcu Domžale Jana Ljubi.

Gasilci bodo delali tako kot ob nedeljah in praznikih, vojaki pa se stavki ne morejo pridružiti, a jo podpirajo.

Vlada in sindikati krivdo valijo drug na drugega
Kako bo potekala stavka