Grad naj bi se februarja vračal na pravno fakulteto. Foto: www.pf.uni-lj.si
Grad naj bi se februarja vračal na pravno fakulteto. Foto: www.pf.uni-lj.si
Igor Kaučič
Zakon o ustavnem sodišču, ki je bil sprejet letos, ni dovolj za izbojšanje razmer na ustavnem sodišču, meni Kaučič, saj bi po njegovem morali tudi omejiti dostop do tega sodišča. Foto: RTV SLO
Posvet o sodstvu

Pojavile so se namreč neuradne informacije, da naj bi se Grad za predčasen odhod s sodišča, kjer je šele osem mesecev, odločil, ker mu služba ne prinaša strokovnega izziva, ki ga je pričakoval, saj se ustavno sodišče ukvarja z mnogimi manj pomembnimi zadevami.

Če se bo Franci Grad res odločil za predčasen odhod z ustavnega sodišča, bo moral o tem najprej obvestiti predsednika sodišča, ta pa bo zahtevo posredoval predsedniku države, ki bo z razrešitvijo seznanil parlament.

Kaučič: Odstop je osebna stvar sodnika
Profesor ustavnega prava Igor Kaučič je za MMC povedal, da je odstop povsem osebno dejanje sodnika in se državni zbor s tem samo seznani, niti ni običajno, da bi o tem poslanci razpravljali, čeprav pa lahko to pričakujemo. Ustavni sodnik odstopi z dnem, ki si ga sam določi in mu ni treba čakati, da je izvoljena njegova zamenjava, je pojasnil Kaučič in dodal, da se po zakonu do imenovanja novega ustavnega sodnika podaljša mandat samo tistemu sodniku, ki mu je 9-letni mandat že potekel, kot se je to zgodilo v primeru sodnikov Janeza Čebulja in Mirjam Škrk.

V preteklosti se je že zgodilo, da je bilo ustavno sodišče nepopolno, in če "manjka" več sodnikov, je onemogočeno sprejemanje odločitev, za katere je potrebna dvetretjinska večina, pravi Kaučič.

Po njegovem mnenju je za težave, ki jih ima predsednik republike pri imenovanju novih ustavnih sodnikov, več razlogov: način dela sodišča, ki ni samo varuh ustave, ampak se mora ukvarjati s kupom zadev, ki mu ne pritičejo, in je zato za vrhunske pravne strokovnjake delo nezanimivo. Kaučič tudi meni, da plače niso ravno mamljive.

Bo moral Türk predlagati štiri kandidate?
Če Grad zahteva predčasno razrešitev, bi moral novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk v začetku prihodnjega leta predlagati kar štiri ustavne sodnike. Za tri prosta mesta je že objavljen poziv za zbiranje kandidatur.

Februarja se ustavnemu sodišču lahko zgodi, da bo ostalo brez treh sodnikov od devetih, saj sta svoj odhod že napovedala sodnika, ki se jima je mandat že iztekel, a je žreb določil, da morata mandat podaljšati, ker sodnika, ki bi ju nadomestila, še nista bila imenovana. To sta Janez Čebulj in Mirjam Škrk, ki bosta prihodnje leto prevzela polne obveznosti na fakulteti.

Predčasno končali mandat trije ustavni sodniki
Če se bo Grad odločil za predčasno prenehanje mandata, ne bo prvi, saj sta pred njim to storila že Anton Perinič in Miroslava Geč Korošec, zaradi odhoda na Evropsko sodišče za človekove pravice pa je mandat predčasno končal tudi Boštjan M. Zupančič.

Ana Svenšek

Posvet o sodstvu