Mariborska univerza še vedno ni izbrala graditelja nove medicinske fakultete. Foto: BoBo
Mariborska univerza še vedno ni izbrala graditelja nove medicinske fakultete. Foto: BoBo
Na mariborski medicinski fakulteti postajajo nestrpni

"Postopek je spet na nični točki," je na novinarski konferenci poudaril dekan fakultete Ivan Krajnc. "Novembra 2011 bi morala stavba že stati, zdaj pa tam še vedno raste plevel," je ogorčen dejal in dodal, da se mora to "zavlačevanje" končati. Po njegovem mnenju nosi glavno odgovornost za zastoj zdajšnje vodstvo univerze, ki bi, če izbere drugouvrščenega ponudnika, torej Begrad-Granit, že lahko omogočilo začetek gradnje.

Podobnega mnenja je bil senat fakultete, ki je na seji pozval univerzo, da upošteva sklepe državne revizijske komisije in odloči o zahtevku za revizijo konzorcija Begrad-Granit. Rektorju univerze Ivanu Rozmanu, pa je predlagal, naj odredi neodvisni zunanji strokovni pregled vodenja postopka oddaje javnega naročila.

Državna revizijska komisija je pred dnevi namreč pozvala univerzo, naj znova razsodi o zahtevku za revizijo neizbranega ponudnika Begrad-Granit, zato bo morala razpisna komisija univerze znova odločati o izvajalcu. Do zdaj je univerza za izvajalca že trikrat izbrala konzorcij Meteorit, naveza Begrad-Granit pa je vedno znova uspela s pritožbo.

Univerza: Vse je v skladu z zakonom
Glavni tajnik univerze Boštjan Brumen izbire izvajalca danes znova ni hotel komentirati, saj je postopek še v teku. Glede sklepov senata pa je dejal, da bo razpisna komisija v prihodnjih dneh odločala o zahtevku za revizijo Begrad-Granita. Glede poziva k zunanji preiskavi pa je poudaril, da se ne bojijo nobene revizije, komisije ali kakršnega koli drugega nadzora, saj delajo v skladu z zakonom.

Brumen je poudaril, da bi se postopek lahko zavlekel, tudi če bi razpisna komisija odločila drugače, kot je, saj slovenska zakonodaja omogoča pritožbe vseh strank v postopku oddaje javnega naročila. Obenem je zavrnil navedbe vodstva fakultete in odvetnika fakultete Andreja Kaca, da so ogrožena evropska sredstva v ta namen. Kot je dejal, je ta sredstva mogoče črpati še vse do konca leta 2013.

Na mariborski medicinski fakulteti postajajo nestrpni