Generalni direktor RTV-ja Anton Guzej je ob prestavitvi poročila k izvajanju programsko-produkcijskega načrta za leto 2007 dejal, da se RTV-naročnina ne bo povišala, zato pa bo imel RTV naslednje leto za sedem milijonov evrov manj prihodkov. Foto: Stane Sršen
Generalni direktor RTV-ja Anton Guzej je ob prestavitvi poročila k izvajanju programsko-produkcijskega načrta za leto 2007 dejal, da se RTV-naročnina ne bo povišala, zato pa bo imel RTV naslednje leto za sedem milijonov evrov manj prihodkov. Foto: Stane Sršen
Predstavnica zaposlenih Nataša Bolčina Žgavec je dejala, da večina zaposlenih svoje delo opravlja dobro, profesionalno in z upoštevanjem visokih novinarskih standardov. Foto: RTV SLO
Poslušanost radijskih programov je po besedah direktorja Vinka Vasleta stabilna, direktor TV Slovenija Jože Možina pa napoveduje ukinitev oddaj, ki imajo dveodstotno ali manjšo gledanost. Foto: RTV SLO

Guzej je še dodal, da RTV v prvih devetih mesecih letošnjega leta beleži čisti dobiček. Vodstvo je najbolj zadovoljno z obvladovanjem števila zaposlenih, ki se bo letos zmanjšalo še za 120.

RTV-prispevek se še ne bo povišal
RTV-prispevek se še nekaj časa ne bo povišal, zato bo imel RTV za sedem milijonov evrov manj prihodkov. Dodaten primanjkljaj bo prinesel podpis nove kolektivne pogodbe, ki ji bo sledil nov plačni sistem, ta pa bo povzročil za štiri milijone evrov več odhodkov za plače, je še povedal Guzej.

Več odhodkov zaradi dodatnih projektov
Naslednje leto bo finančno bolj obremenilno tudi zato, ker bo moral RTV poleg rednih obveznosti zagotoviti tudi sredstva za financiranje dodatnih projektov. Med njimi je pokrivanje slovenskega predsedovanja EU-ja, ki bo stal 1,1 milijona evra, pokrivanje parlamentarnih volitev, ki bo prineslo za milijon evrov stroškov, milijon evrov pa bo treba vložiti v zagon tretjega parlamentarnega programa. Dodaten strošek predstavlja tudi poročanje z olimpijskih iger.

Del sredstev bo RTV po Guzejevih besedah pridobil iz dodatnega oglaševanja ob prenosih olimpijskih iger in oglaševanja ob parlamentarnih volitvah.

Ukinitev slabo gledanih oddaj
Direktor TV Slovenija Jože Možina je povedal, da je TV Slovenija precej razširila program, povečuje pa se tudi gledanost. Ta se je opazno povečala v najelitnejšem terminu med 19. in 23. uro. V terminu med 20. in 22. uro pa ima TV Slovenija kar 23.100 gledalcev več. Možina je napovedal ukinitev oddaj, ki nimajo več kot 2-odstotne gledanosti.

Poslušanost radia je stabilna
Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle pa je ocenil, da je poslušanost radijskih programov stabilna. V letu 2008 ne načrtujejo večjih programskih sprememb, spreminjali pa bodo po načelu, "da pretirane in prevelike spremembe niso primerne", je dejal Vasle, ki je prepričan, da so poslušalci navajeni ob določenih urah prisluhniti določenim vsebinam.

Člana programskega sveta Jernej Pikalo in Boris Vezjak pa menita, da se stanje RTV-ja slabša in da ugled v javnosti upada. Menita, da je veliko uglednih novinarjev hišo zapustilo zaradi političnih pritiskov. Nekateri drugi člani sveta so tej oceni ugovarjali, ker naj bi šlo za politično obarvane pavšalne ocene.