Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko sta slovesno podpisala stavkovni sporazum. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko sta slovesno podpisala stavkovni sporazum. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Policijskem sindikatu Slovenije so po besedah predsednika Roka Cvetka soglasno podprli doseženi dogovor. Kot je napovedal, policisti stavkovnih dejavnosti ne bodo več izvajali, ne bo pa stavka preklicana, dokler ne bodo izpolnjene vse točke stavkovnega dogovora.

Oba sopodpisnika sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom. "Sindikat je konstruktiven partner," je dejal notranji minister Aleš Hojs, ob tem pa poudaril svoje prepričanje, da v vojski, policiji in drugih represivnih organih sindikati sploh ne bi smeli obstajati.

Policisti začeli stavkati, ministrstvo objavilo podatke o bruto plačah

Še naprej izplačevanje dodatka za varovanje državne meje, a bodo sredstva drugače razporejena

V sporazumu dogovorjena sprememba zakona o organiziranosti in delu v policiji po pojasnilih Cvetka prinaša sistemsko rešitev, ki bi tako policistom kot drugim uslužbencem ministrstva in policije, ki izvajajo podporne naloge za policijo, omogočila, da se jim posebne obremenitve in povečani obseg dela dodatno ovrednoti.

Podaljšuje se izplačevanje dodatka policistom iz projekta varovanja državne meje, ki ga je vzpostavila že vlada Marjana Šarca. Bodo pa sredstva nekoliko drugače razporejena, po besedah Hojsa bodo nekaj več dobili tisti, ki se na terenu operativno ukvarjajo s problematiko.

Kar nekaj policistov že letos deležnih napredovanj

Po besedah Hojsa je vlada popustila pri zahtevi sindikata po premiku časa ocenjevanja možnosti napredovanja. Predvidena sprememba uredbe o napredovanju javnih uslužbencev, ki to določa, je po besedah Cvetka ena ključnih zavez iz dogovora.

Na podlagi tega bo kar nekaj policijskih uslužbencev že letos deležnih napredovanja, če izpolnjujejo pogoje za napredovanje. "To bo sicer enkratno pomenilo večje odhodke iz proračuna, a že v letu in pol se bo vse izravnalo, ker bodo zato nekateri naslednjič napredovali pozneje," je pojasnil Hojs.

Sindikat: Stavka ni politično motivirana. Hojs: Ne bom se pustil izsiljevati.

Hojs: Tisti na terenu bodo dobili nekaj več od teh, ki so zgolj v pisarni

Masa za plače sicer po pojasnilih Hojsa ostaja nespremenjena. Bodo pa določene prerazporeditve – tisti na terenu bodo dobili nekaj več od teh, "ki so zgolj v pisarni", je ponazoril.

Ena od točk sporazuma je prav povišanje plač zaposlenih v policiji, ki bo različno glede na karierne razrede. Tako bodo po pojasnilih Cvetka policisti, nadzorniki državne meje, upravičeni do 150 evrov bruto dodatka mesečno, višji policisti v operativi do 140 evrov mesečno, pomočniki komandirjev, kriminalisti na ravni policijskih inšpektorjev do 130 evrov bruto dodatka k plači mesečno, višji policijski inšpektorji, višji kriminalistični inšpektorji ter policijski in kriminalistični svetniki pa do 100 evrov bruto mesečnega dodatka.

Pogovor z Alešem Hojsom v Odmevih

Kmalu začetek pogovorov o kolektivni pogodbi, ki bi veljala zgolj za zaposlene na notranjem ministrstvu in policiji

"Prvič nam je uspel neki resen preboj v skupnih pogajanjih, da se ustrezno ovrednotijo tudi specifike podpornih služb, torej strokovno tehničnega kadra v policiji, ki zagotovo ima zelo specifične naloge s podobnim kadrom v širšem javnem sektorju, pa tudi za del zaposlenih na MNZ-ju, ki neposredno izvajajo te podporne naloge. Zanje dodatek na mesečni ravni znaša 100 evrov bruto," je še pojasnil Cvetko.

Kot pomemben dosežek stavkovnega sporazuma pa je Cvetko podčrtal dogovor, da bodo v roku 12 mesecev začeli pogovore za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi zaradi vseh specifik, ki veljajo v policiji in za podporne službe policije, veljala za zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve in policiji.

Hojs: "Zagovarjam to, da ta enotni plačni sistem gre po gobe"

"Znotraj vlade smo se večkrat pogovarjali o tem, ali ministri zagovarjamo obstanek enotnega plačnega sistema. Sam sem že večkrat napovedal pripravo zakona, ki bo veljal za zaposlene v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. To je tako pomemben sistem v državi, da ga je po mojem prepričanju treba obravnavati sistemsko z ločenim zakonom. Kar pa ne pomeni, da bo na ta račun kdo privilegiran v primerjavi s šolniki ali zdravniki," je pojasnil Hojs. "Dogovor na vladi pa je, da tudi če se kaka poklicna skupina odloči za izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, mase denarja za plače ostanejo nespremenjene," je dodal.

Minister je spomnil tudi na drugi sindikat, ki zastopa interese policistov – Sindikat policistov Slovenije; kot je dejal, pričakuje, da bo ta sindikat čez teden ali mesec našel kako novo zahtevo, a "zato smo tukaj, da sporazumno rešujemo zahteve sindikatov".

Sporazum predvideva zelo kratek rok za pripravo zakonske novele in njeno vložitev v parlamentarno proceduro, 45 dni. Enak je po sporazumu tudi rok za novelirano uredbo, ki ureja napredovanje javnih uslužbencev v plačne razrede v okviru veljavnega sistema plač v javnem sektorju.

Petmesečne stavke policistov je konec