Svet bo o soglasju k imenovanju novega direktorja odločal na seji 18. junija, do takrat bo naloge direktorja opravljal generalni direktor Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Svet bo o soglasju k imenovanju novega direktorja odločal na seji 18. junija, do takrat bo naloge direktorja opravljal generalni direktor Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Programski svet Radiotelevizije Slovenija se je že na aprilski seji seznanil z dopisom, iz katerega je bilo razbrati, da Ljerka Bizilj po 4. juniju ne namerava več opravljati direktorske funkcije. Generalnega direktorja je zato svet pozval k čimprejšnji objavi razpisa za novega direktorja.

Razpis je že objavljen, rok za oddajo prijav pa se bo iztekel 28. maja. Programski svet je sicer pričakoval, da bo televizijo tudi po 4. juniju vodil direktor s polnimi pooblastili, kar pa ni več uresničljivo. Svet bo o soglasju k imenovanju novega direktorja tako odločal na seji 18. junija.

Prikazati bo treba uresničenje programskih ciljev
Na majski seji se je programski svet javne radiotelevizije seznanil tudi s poročilom vodstva zavoda o realizaciji programsko-produkcijskega načrta (PPN) za obdobje januar–marec 2018. Del svetnikov je vodstvu znova očital, da pri pripravi poročila ni upoštevalo metodologije sveta za programski nadzor.

V izglasovanem sklepu je zato programski svet pozval Kadunčevo ekipo, naj poročila v prihodnje vsebujejo tudi prikaze realizacije programskih ciljev, odmikov od PPN-ja, prihodnje produkcije in deleža ponovitev. Svet tudi pričakuje, da bo v poročilih jasno razvidno, kaj je lastna produkcija programa, kaj koprodukcija in kaj nakup programa.

Seznanitev z novoimenovanimi odgovornimi uredniki
Prav tako se je programski svet seznanil z novoimenovanimi odgovornimi uredniki. Tako bo razvedrilni program nacionalne televizije v prihodnje vodil Vanja Vardjan, na čelo programa Radia Maribor prihaja Robert Levstek, novi odgovorni urednik športnega programa pa je že sredi maja postal Gregor Peternel.

Poleg tega je programski svet prisluhnil poročilu varuhinje gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski za april. Pojasnila je, da je bilo med vsebinskimi odzivi nekaj več pritožb nasprotnikov obveznega cepljenja v zvezi s poročanjem o tej tematiki v radijskih in televizijskih oddajah. Več pohval pa je dobila televizijska oddaja Spomini.