Po pošti bodo glasovali tisti, ki so DVK o tem pravočasno obvestili. Foto: MMC RTV SLO
Po pošti bodo glasovali tisti, ki so DVK o tem pravočasno obvestili. Foto: MMC RTV SLO
Referendum
Zapletlo se je pri 20 volivcih iz Rusije, ki so zahtevke zaradi organizacijske napake poslali prepozno. Ti se bodo morali za glasovanje na referendumu vrniti v domovino. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski državljani, ki stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko na referendumu o arbitražnem sporazumu s Hrvaško glasujejo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ali po pošti.

Volivci, ki v tujini prebivajo stalno, so morali, če želijo glasovati po pošti, do 22. maja to sporočiti državni volilni komisiji, medtem ko se jim za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ni treba posebej prijaviti. Tem volivcem, ki jih je okrog 51.000, je DVK poslal obvestila o možnosti glasovanja.

Volivcev, ki so v tujini začasno, niso obveščali
Nasprotno pa so morali volivci, ki so v tujini začasno, prav tako do 22. maja vložiti zahteve za obe vrsti glasovanja, pri čemer posebnih obvestil niso prejemali. Do roka se je za glasovanje po pošti prijavilo 3.259 volivk in volivcev iz tujine, 439 volivcev, ki v tujini živijo začasno, pa je zahtevalo glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Zapleti pri glasovanju iz Rusije
Zapletlo pa se je pri 20 slovenskih državljanih, ki začasno živijo v Rusiji, saj jih veleposlaništvo v Moskvi zaradi organizacijske napake ni pravočasno obvestilo o načinih glasovanja in rokih za vložitev zahtevkov, zato so njihovi zahtevki za glasovanje na veleposlaništvo prispeli prepozno. Andrej Šter z zunanjega ministrstva je zdaj DVK zaprosil, naj preuči, ali bi tem volivcem lahko izjemoma dovolili glasovanje na veleposlaništvu v Moskvi.

"Z roki se pri volitvah ne gre igrati"
A tajnik DVK-ja Marko Golobič je pojasnil, da veleposlaništvom volivcev, ki so začasno v tujini, ni treba obveščati o načinih glasovanja, pač pa gre očitno zgolj za prakso na nekaterih veleposlaništvih. Poleg tega je, denimo, zahtevo za glasovanje na veleposlaništvu pravočasno poslalo pet volivcev, ki začasno živijo v Rusiji. Člani komisije so bili zato enotni, da je zakon glede rokov jasen ter da ni razlogov, da bi v tem primeru naredili izjemo.

"Z roki se pri volitvah ne gre igrati," je dejal predsednik DVK-ja Anton Gašper Frantar. S tem so se strinjali tudi drugi člani komisije, ki so ugotavljali, da ne gre za napako v sistemu, pač pa za organizacijsko napako na enem izmed veleposlaništev, ki sicer volivcev sploh ni dolžno obveščati. Sklenili so, da v tem primeru ne bodo dovolili izjeme, ti volivci pa bodo še vedno imeli pravico do glasovanja na referendumu, a se bodo morali v tem primeru vrniti v Slovenijo.