Izračunajte si, kdaj boste se lahko upokojili. Foto: EPA
Izračunajte si, kdaj boste se lahko upokojili. Foto: EPA
Izračunajte si pokojnino

Spletna stran ZPIZ-a daje uporabnikom možnost informativnega izračuna datuma upokojitve in višine pokojnine po sedanjem zakonu in tudi po morebitnem sprejetju pokojninske reforme.

Predstavnik Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) za stike z javnostmi Branko Kokot je na novinarski konferenci pojasnil, da ponuja njihova spletna stran www.zpiz.si možnost informativnega izračuna datuma upokojitve in višine pokojnine že od leta 2000, ko je začel veljati sedanji pokojninski zakon, ki ponuja posamezniku več možnosti, da s podaljševanjem zavarovalne dobe vpliva na višino svoje pokojnine.

Kokot: Pripravili smo pregleden izračun
Od prejšnjega tedna naprej pa lahko uporabniki izvedejo informativni izračun tudi po novem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o katerem bomo na referendumu odločali 5. junija.

Za ta korak so se odločili zaradi velikega povpraševanja uporabnikov, število klikov na informativni izračun pa se je s tem s 300 do 400 klikov na dan dvignilo kar na 20 tisoč za oba informativna izračuna skupaj.

"Pripravili smo pregleden izračun, s katerim lahko posameznik, na podlagi vnosa svojih podatkov pridobi prvo informacijo o tem, kdaj se lahko upokoji po veljavnem zakonu in po ZPIZ-2,"
je poudaril Kokot in dodal, da izračuni upoštevajo vsa prehodna obdobja, ki so zahtevana po obeh zakonih.

Naval vlog za upokojitev se je umiril
Pojasnil je, da na ZPIZ-u v upokojitvenih postopkih te aplikacije ne uporabljajo. "Ko dobimo konkretno vlogo, je pred izdajo odločbe treba preveriti veliko dejstev, ki vplivajo na samo pravico ali pa odmero te pravice. Za ta namen imamo več baz podatkov, ki se popolnjujejo vsako leto s podatki delodajalcev glede plačanih prispevkov, ki se nato upoštevajo v naših postopkih," je pojasnil.
Kokot je še pojasnil, da se je naval vlog za upokojitev, ki se je zgodil konec lanskega leta, umiril. Trenutno, kot pravi, dobivajo manj vlog, kot jih uspejo rešiti. "Videli pa bomo, kaj bo prinesla odločitev 5. junija," je dodal.

"Ni vse samo demografija"
Predstavil je tudi svoj pogled na vpliv gospodarske rasti in demografije na pokojninsko blagajno. "Če bi bila gospodarska rast zelo dobra in če bi bilo zaradi tega zaposlenih več oseb, bi bilo seveda več pobranih prispevkov in bi manj denarja šlo iz proračuna. Demografija pa vpliva na število ljudi, ki se bodo ob danih pogojih v konkretnem letu lahko upokojili, če bodo izpolnjevali tudi preostale pogoje," je izpostavil.

Dodal je še, da lahko tudi razmerje 1 proti 1 med aktivnim in neaktivnim delom prebivalstva zagotavlja mirno socialno varnost, "seveda, če je tisti, ki dela, produktiven in veliko zasluži. Ni vse samo stvar demografije, temveč tudi uspešnosti gospodarstva in vseh, ki dobivajo dohodke v državi".
Izračunajte si pokojnino