Lorber je na novinarski konferenci predstavil stališča sindikata do zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lorber je na novinarski konferenci predstavil stališča sindikata do zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Slovenske zveze sindikatov - Alternativa Zdenko Lorber je na novinarski konferenci predstavil stališča sindikata do zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

"Ne gre za nov sistem, temveč le za nadgraditev sedanjega"
Lorber je uvodoma dejal, da so trditve ministra za delo Ivana Svetlika glede pokojninske reforme zavajajoče in da želijo javnosti povedati, naj ne goji lažnega upanja, da je poklicno upokojevanje tisti sistem, ki rešuje ali omogoča ugodnejše upokojevanje za tiste, ki delajo na težkih in zdravju škodljivih delovnih mestih.

Izpostavil je, da ne drži trditev vlade, zapisana na spletni strani pokojninska. si, da pokojninska reforma na novo ureja sistem poklicnih pokojnin. Trdi, da je to laž in da gre v bistvu le za nadgraditev sedanjega sistema, ki zaposlenim povzroča veliko negotovosti in ki je sprožil lanske demonstracije delavcev.

"Če ne bo denarja, ne bo pravice do poklicne pokojnine"
Domnevno nov sistem po njegovih besedah ne omogoča ugodnejših pogojev za pridobitev poklicne pokojnine, kot trdi vlada. "Če ne bo denarja, ne bo pravice. Danes vsi ti zavarovanci, strojevodje, policisti, rudarji, gasilci, ne vedo, kdaj se bodo lahko upokojili. In če denarja ne bo, se bodo lahko upokojili pri 65. letu starosti, kot je to univerzalna starostna omejitev za vse zavarovance. In to je narobe oz. to ni tisto, za kar si prizadevamo sindikati," opozarja.

Pojasnil je, da porabi Kapitalska družba za svoje delovanje kar 10 odstotkov prispevkov zavarovancev, česar pokojninska reforma ne ureja. "Naš predlog je bil vrniti ta denar, teh 300 milijonov zbranih sredstev na Kapitalski družbi v pokojninsko blagajno. Tudi s temi sredstvi bi ji kratkoročno bistveno pomagali," je poudaril.

Kdo se bo za poklicno pokojnino sploh odločil?
Poudaril je tudi, da vlada kot pridobitev novega zakona poudarja, da poklicna pokojnina po novem ne bi smela biti nižja od 80 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar naj bi po današnjih izračunih znašalo 435,69 evra. Lorber meni, da je to krepko nižji standard, kot ga določa obstoječi zakon. Sprašuje se, kdo se bo, kljub težkim razmeram, v katerih je delal, za poklicno pokojnino sploh odločil.

"Absolutno pričakujemo, da se sistem po novem pokojninskem zakonu, za katerega računam, da se bomo o njem začeli dogovarjati kmalu po 5. juniju, ponovno vrne znotraj 1. pokojninskega stebra in znotraj okvirov višine prispevne stopnje, ki bo vsem tem zavarovancem resnično omogočala poklicno pokojnino in ugodnejše upokojevanje, ki si ga zaslužijo," je dejal.

Povedal je še, da tudi v Evropi iščejo rešitve za tiste delavce, ki ne morejo delati dlje, in da bi jih morali najti tudi v Sloveniji. "ZPIZ-2 teh rešitev nima," je dodal.

Proti pokojninski reformi so se na novinarski konferenci izrekli tudi predstavniki Sindikata policistov Slovenije, Sindikata železniškega prometa in Sindikata premogovnika Velenje.