Koliko (in kdaj) bo ostalo? Foto: MMC RTV SLO
Koliko (in kdaj) bo ostalo? Foto: MMC RTV SLO
Kakšno pokojnino lahko pričakujem?

Med pomembnimi cilji pokojninske reforme, ki bo na referendumskem tnalu 5. junija, je tudi ustavitev padanja pokojnin, in to kljub postopnemu podaljševanju obdobja za odmero pokojnine z zdajšnjih 18 na 27 najbolje plačanih let. A sindikati vztrajajo, da bo reforma nižala pokojnine. Zato smo pogledali, kaj kažejo izračuni vlade in sindikatov za našo sodelavko, ki je tik pred upokojitvijo - čeprav tega seveda ne kaže -, za TV Dnevnik poroča Lidija Pak.

Dvaintrideset let in pol dela ima za seboj Danica Filač - producentka na Televiziji Slovenija. Kot številni, ki v teh dneh hitijo na Zavod za pokojninsko zavarovanje izpolnjevat obrazce za informativne izračune datuma upokojitve in višine pokojnine po starem, je to storila tudi sama. Starost 58 let, 3 otroci.

Po veljavnem zakonu se lahko upokoji 1. januarja 2012. 73 odstotkov pokojnine bi ji odmerili od najboljšega 18-letnega plačnega povprečja, prejemala bi 1.009 evrov pokojnine. In če obvelja reforma? Ta izračun je opravilo ministrstvo za delo: Prva možnost, da se upokoji s polno pokojnino, je oktober 2013. Odmerni odstotek je enak, najboljše 21-letno plačno obdobje prinese 994 € pokojnine. Torej, reforma ji prinese nekaj evrov manj.

Ministrstvo odgovarja: S primerom ste dregnili prav v skupino, kjer se bodo negativni učinki veljavnega zakona poznali še nekaj let po reformi. Pred leti so ženskam namreč odmerili enako dobro pokojnine kot moškim za več let zahtevane delovne dobe. Zdaj se to izenačuje. Tudi ženskam, trdi ekipa Ivana Svetlika, bi se po reformi pokojnine višale, po letu 2017. Za ponazoritev pošiljajo še primer izračuna za moškega, starega toliko kot producentka Danica Filač. Po 40 letih dela bi po veljavnem zakonu ob upokojitvi drugo leto dobil 1.088 evrov pokojnine, po reformi bi se lahko upokojil istega dne in prejel nekaj višjo pokojnino: 1.099 evrov.
In sindikati? Poslali smo jim vse podatke za izračun pokojnine za sodelavko. Tako kot ministrstvo ugotavljajo: Prvo možnost za polno pokojnino brez odbitkov bi D. Filač po reformi imela oktobra 2013. Če dela nekaj dni dlje, bi ji pokojnino že odmerili z nekaj višjim odstotkom. A to, kolikšno pokojnino bi ji izračunali sindikati, ki trdijo, da bi se nižale, nismo dobili. Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije sporočajo: tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje jih še ne more izračunati, še te po veljavnem sistemu računajo več dni. Opozarjajo tudi, da ministrstvo to opravlja le ob predpostavkah o gibanju plač v prihodnje, in še, da bi za izračun potrebovali več dni. Ponavljajo pa, da bi se zaradi podaljševanja plačnega obdobja pokojnine nižale, zlasti ženskam, tudi zaradi porodniškega dopusta. Zaradi trajnih odbitkov bi imeli nižje pokojnine vsi, ki bi se upokojevali predčasno, poudarjajo.

Kakšno pokojnino lahko pričakujem?