Foto: DZ
Foto: DZ

Minister to razume kot podporo izvajanju njihove vizije, prednostnih nalog in ukrepov tudi v drugem polčasu mandata te vlade.

Potem ko je v ponedeljek interpelacijo uspešno prestala ministrica za šolstvo Simona Kustec, je bila v državnem zboru na vrsti že druga interpelacija v tem tednu in četrta v tej vladi. Pred poslanci se je zagovarjal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44 poslancev. Da bi bila interpelacija uspešna, bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev. Za njegovo razrešitev so glasovali poslanci iz vrst predlagateljic LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a. Ministra je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi-ja, SDS-a in SMC-ja, poslanca manjšin in štirje poslanci iz DeSUS-a.

Očitki o neodgovornem delu

Predlagatelji interpelacije, poslanci iz LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a, so Janezu Ciglerju Kralju očitali neodgovorno delo med epidemijo na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je minister. Za razpravo so imeli poslanci na voljo več kot 16 ur in pol, ki so jih tudi izkoristili, saj se je seja končala dobrih petnajst minut pred tretjo uro zjutraj.

V maratonski razpravi je bilo od predstavnikov koalicije slišati, da je minister za delo naredil največ, kar je v razmerah med epidemijo mogel. Vlagatelji interpelacije se s tem niso strinjali – ministru so očitali neučinkovito ukrepanje v epidemiji in opozarjali, da še vedno čakajo na konkretne odgovore.

Jerca Korče za govorniškim odrom in minister Janez Cigler Kralj v poslanski klopi. Foto: DZ/Matjaž Sušnik
Jerca Korče za govorniškim odrom in minister Janez Cigler Kralj v poslanski klopi. Foto: DZ/Matjaž Sušnik

Jerca Korče: Minister beži od odgovornosti

"202.572 okuženih in 4224 umrlih. To so podatki do 16. marca letos, vir NIJZ. Lahko obračate in skušate omiliti, a številke so alarmantne, tudi tiste v domovih za starejše občane. Pri statistiki in suhoparnem naštevanju številk se zdi, kot bi izgubljali občutek, da za vsako stoji človek," je v uvodu povedala Jerca Korče (LMŠ), predstavnica predlagateljev interpelacije. Podpisalo jo je 37 poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ).

"Koliko smrti bi lahko preprečili, če bi bile reakcije odgovornih drugačne? Pravočasne, skrbne, srčne in pravilne. Pri interpelaciji ministra, odgovornega tudi za področje domov za starejše, se ob številki 2058 umrlih oskrbovancev postavlja vprašanje, koliko bi jih še živelo, če bi minister delal, potegnil pravo potezo, slišal opozorila, teh je bilo res veliko, če bi upošteval sklepe strokovne skupine," je nadaljevala Korčetova.

"Na 21 straneh, ki jih ponujate kot odgovor, niste zanikali ali ovrgli niti enega samega očitka. Zatekate se k obljubam in naštevanju, kaj vse boste storili. Spisali ste ponesrečen približek propagandnega gradiva, ki mu ob videnem v zadnjih mesecih verjetno ne verjamete niti sami, hkrati pa na dolgo in široko zahajate k temam, ki vam jih ne očitamo, preusmerjate pozornost od bistva, v bistvu bežite od odgovornosti," je Korčetova očitala ministru in dodala, da je po letu dni vlade Janeza Janše jasno, da nihče v vladni ekipi ne razume koncepta prevzemanja odgovornosti.

Jerca Korče je v imenu predlagateljev interpelacije razgrnila očitke ministru. Foto: BoBo
Jerca Korče je v imenu predlagateljev interpelacije razgrnila očitke ministru. Foto: BoBo

Subjektivna in objektivna odgovornost ministra

Ministru je Korčetova nadalje očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker da domov za starejše občane ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. Poudarila je, da je Cigler Kralj lani spomladi poznal vse zablode in težave prvega vala, vsa opozorila stroke in pozive, da je domove nujno pripraviti na drugi val.

Njegovi odgovori na vprašanje, ali ima pripravljene primerne scenarije, pa so bili takrat po oceni Korčetove prazni, in sicer da pregleduje uspešnost vseh ukrepov in dobrih praks, pripravlja načrt obvladovanja okužb z novim koronavirusom ob morebitnem drugem valu, protokole in usmeritve ter da je oblikoval delovno skupino. Konec septembra pa je, kot je navedla poslanka, minister pojasnil, da so zastavljeni ukrepi po izkušnji iz prvega vala epidemije dovolj za uspešno zajezitev širjenja virusa v domovih za starejše občane in da novih ukrepov za zdaj ne bo.

Jerca Korče: Nepriprava, neukrepanje, neizvedljive usmeritve

"Nepriprava, neukrepanje ali prepozno ukrepanje, ignoranca in hkratno leporečenje o pripravah, preučevanju alternativnih možnosti, pošiljanje neizvedljivih usmeritev domovom – vse to, minister, je odraz malomarnosti, je nevestno delo v službi," je menila Korčetova.

Kot je med drugim navedla, je minister vztrajal, naj domovi vzpostavijo ločene cone, četudi je vedel, da te možnosti nimajo. Denar za povračilo stroškov najema zunanjih kapacitet pa so po njenih besedah zagotovili šele konec oktobra v petem protikoronskem zakonu, kar je bilo po njeni oceni "več kot tri mesece prepozno". "Drži, ni bilo vse v vaših rokah, ampak preslišali smo vaše morebitno nestrinjanje, ločeno mnenje, pozive k drugačnemu ukrepanju. Molčali ste, gospod minister. Četudi ste morda menili drugače, tega nismo vedeli, ker niste javno ugovarjali. Torej ste se z vsem strinjali," je ugotavljala poslanka.

Jerca Korče: Dotrajanost domov ni opravičilo

Ob tem je poudarila, da dotrajanost marsikaterega doma in pomanjkanje vlaganj v preteklosti nista opravičilo za ministrovo neravnanje. "To vas ne odvezuje odgovornosti za pripravo con ali iskanje zunanjih kapacitet. To vas ne odvezuje odgovornosti za premeščanje zaposlenih, če ste tako ocenili, ali za zgodnejšo uvedbo testiranj," je dejala.

Ministru Ciglerju Kralju je očitala tudi soodgovornost za širjenje okužb na delovnih mestih, saj da ni pripravil ustreznih popravkov delovnopravne zakonodaje. Pojasnila je, da so zaposleni ostali brez karantenskih odločb, ki bi omogočale dokazovanje upravičenosti do izplačila nadomestila plač, zaradi česar so nekateri zaposleni ostali doma, drugi pa hodili v službo. Do konca leta 2020 tudi ni uredil področja izplačevanja nadomestil za delavce v zdravstvu ter v domovih za starejše občane, prav tako ni poskrbel za zakonsko stimulacijo delodajalcev, da tam, kjer lahko, organizirajo delo od doma, je dejala Korčetova.

Opozorila je tudi na po njenem mnenju "šepajoč socialni dialog". "Kot ministra vas mnenje socialnih partnerjev nikoli ni zanimalo. Niste razumeli, da je v posebnih razmerah, ki jih je prinesla epidemija, še zlasti pomembno, da sedete za skupno mizo z delodajalci in delojemalci ter jih poslušate, slišite in uskladite boljšo rešitev," je dejala.

Zveze, poznanstva in Zavod Iskreni

Kot kamenček v mozaiku ministrovega "razumevanja politike, zvez in poznanstev" pa je Korčetova navedla razpis ministrstva za delo, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil Cigler Kralj.

Minister Janez Cigler Kralj je v svojo obrambo dejal, da so DSO-ji krizo pričakali v razsulu. Foto: BoBo
Minister Janez Cigler Kralj je v svojo obrambo dejal, da so DSO-ji krizo pričakali v razsulu. Foto: BoBo

Cigler Kralj: DSO-ji so krizo pričakali na kolenih

"Očitke v interpelaciji jemljem zelo resno. V pisnem odgovoru sem po moji oceni nanje dobro, celovito in argumentirano odgovoril," se je v DZ-ju na očitke odzval minister Janez Cigler Kralj in ob tem spomnil, da je zadnje leto naših življenj zaznamovala epidemija covida-19, zato je po njegovem mnenju razumljivo, da je večina očitkov povezana z odzivi na epidemijo.

"Današnja interpelacija bo drugačna od drugih, o tem sem prepričan, govorili bomo o tem, kako se je ministrstvo, ki ga vodim, in celotna vlada soočila z epidemijo v domovih starejših občanov," je nadaljeval. Po njegovih besedah so gotovo "starejši, še posebej pa stanovalci DSO-jev, plačali najvišji davek epidemije".

"Domovi starejših so krizo pričakali na kolenih, popolnoma nepripravljeni – kadrovsko, finančno in prostorsko zanemarjeni. Interpelacija ne bo namenjena zgolj ugotavljanju odgovornosti mojega dela in moje ekipe, razmere med epidemijo so namreč pokazale, kako sistemsko prezrto in podhranjeno je bilo področje oskrbe starejših v preteklem desetletju," je Cigler Kralj poudaril, da je nevzdržno stanje v DSO-jih zgodba, ki ima dolgo brado.

Cigler Kralj pričakuje podporo poslancev

Cigler Kralj je dejal, da upa, da bodo našli odgovore na vprašanje, kaj si na področju oskrbe starejših želimo v prihodnje. Ob nekaterih odločitvah ministrstva se je namreč po njegovih besedah pojavilo toliko sovražnega govora, napadov, diskreditacij, lažnih novic in očitkov, da je to pokazalo na prehudo radikalizacijo političnega in družbenega diskurza.

V NSi-ju, iz katerega izhaja, so po njegovih besedah zavezani vrednotam svobode, dialoga, človekovega dostojanstva in pravičnosti. "Ni treba, da imamo o vsem enako mnenje, a je nujno – tu je NSi brezkompromisen – da sobivamo v različnosti, spoštujemo mnenje drug drugega in priznavamo človekovo dostojanstvo vsakemu sodržavljanu," je dejal Cigler Kralj.

Ob vprašanju pričakovane podpore na interpelaciji je poudaril, da je osredotočen predvsem na zaveze, ki jih je dal ob nastopu funkcije. "V prvi vrsti je to moja motivacija za delo. Vem, kaj je moja dolžnost in dolžnost moje ekipe," je dejal. Pričakoval pa je širšo podporo kot le podporo koalicije. Poslanci vseh političnih strank so ga namreč, kot meni, spoznali in vedo, da si z ekipo prizadevajo predvsem za izboljšanje življenja državljanov.

Za razpravo je bilo predvidenih več kot 16 ur. Foto: BoBo
Za razpravo je bilo predvidenih več kot 16 ur. Foto: BoBo

Po prepričanju Braneta Golubovića (LMŠ) je Cigler Kralj zaradi zanemarjanja opozoril stroke in prepočasnega ukrepanja odgovoren za hitro širjenje covida-19 na delovnih mestih in v domovih za starejše občane. Kot meni, ima opustitev dolžnega ravnanja tudi znake kaznivega dejanja, obenem pa minister nosi objektivno in subjektivno politično odgovornost. Ministru je očital tudi, da s svojim odgovorom na očitke iz interpelacije išče izgovore in prelaga odgovornost za svoje napake ali neuspehe na druge. Okuženim ali tistim, ki so bili v tveganem stiku, bi morala država nameniti 100-odstotno nadomestilo plače, v domovih za starejše občane pa bi morali poleti zagotoviti dodatne kapacitete za izolacijske prostore in organizirati obvezno testiranje, je bil jasen poslanec.

Soniboj Knežak (SD) je pri neučinkovitem ukrepanju za zajezitev covida-19 v domovih za starejše občane kot eno najspornejših odločitev navedel, da okuženih stanovalcev domov niso selili na ločene lokacije. Opozoril je tudi na prepočasno uvedbo obveznega testiranja v domovih in neprimerno nagraditev zaposlenih v prvih bojnih vrstah med epidemijo. V SD-ju ministru očitajo tudi, da ne more ali ne želi stopiti v konflikt s predsednikom vlade Janezom Janšo in se "jasno in glasno zavzeti za resor, ki ga vodi", zato da se vlada obdrži na položajih. Kot je napovedal Knežak, bo vseh 12 poslancev SD-ja podprlo interpelacijo Ciglerja Kralja. Njihov poslanec Dejan Židan je sicer ob vložitvi predloga sprva napovedal, da interpelacije ne more podpreti.

Po navedbah Primoža Siterja (Levica) je dejstvo, da je Slovenija z okoli 4000 smrtmi bolnikov s covidom-19 na tretjem mestu v Evropi, mogoče v velikem deležu pripisati napakam, ki jih je naredil Cigler Kralj. Minister ni zagotovil, da bi okužene stanovalce domov starejših izolirali zunaj domov, zato so se ti spreminjali v zasilne bolnišnice brez primerne opreme in kadrov, poletje pa je prespal in domov ni pripravil na drugi val, je prepričan Siter. Opozoril je tudi, da je v drugem valu bistveno manj ljudi delalo od doma in da zaposleni kljub okužbi ali tveganemu stiku zaradi strahu pred izgubo dohodka niso bili motivirani, da ostanejo doma. Ob tem je navedel še, da delodajalci pogosto ne želijo potrditi, da so se zaposleni okužili na delovnem mestu.

Vojko Starović (SAB) je ministru očital dvoličnost in poudaril, da skoraj 60 odstotkov od okoli 4000 umrlih s covidom-19 predstavljajo stanovalci domov za starejše občane. Ob tem se po njegovih navedbah zavedajo, da ni vse v rokah Ciglerja Kralja, vendar po Starovićevih besedah ni bilo slišati, da bi se "jasno uprl zgrešenim in neustreznim ukrepom, ki sodijo pod njegov resor, in tudi da bi se odločneje zavzel za ljudi". Ukrepi so bili pozni in neustrezni, je presodil poslanec. Ob tem je opozoril tudi na po njegovem mnenju neustrezno voden socialni dialog, na številna kukavičja jajca v protikoronskih svežnjih, pa tudi na dodelitev 130.000 evrov sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni, katerega soustanovitelj je bil tudi minister Cigler Kralj.

Po besedah Jurija Lepa (DeSUS) gledajo na razloge za interpelacijo z mešanimi občutki. "Verjamemo, da kot minister, ki je vajeti prevzel ob zelo nehvaležnem času in ki je prevzel izjemno zahteven resor, svoje delo opravlja dobro in vestno," je dejal Lep, po besedah katerega bi morale svoj del odgovornosti prevzeti tudi prejšnje vlade. "A vprašanja odgovornosti za dejanja, ki so mu očitana, ostajajo. In ker obstaja očitek, je zmanjšano tudi zaupanje v vodenje tako pomembnega resorja," je dejal Lep. Omenil je tudi očitek o dodelitvi sredstev na razpisu Zavodu Iskreni. V DeSUS-u so prepričani, da Cigler Kralj ni tisti, ki bi si med prvimi zaslužil interpelacijo, "so ministri, ki bi morali pojasniti marsikatero odločitev pred tem državnim zborom".

Zmago Jelinčič (SNS) pa meni, da si Cigler Kralj ne zasluži interpelacije. Interpelacijo ministra je označil za politični akt, ki da zamegljuje nesposobnost koalicije KUL, da bi "kar koli izpeljala". Poudaril je, da so izplačila s področja družinskih ukrepov v letu 2020 najvišja v zadnjih 10 letih in da ne drži, da minister Cigler Kralj za domove za starejše občane ni naredil nič. V 15 letih pred njegovim prihodom na ministrstvo za delo se ni zgradil noben dom, zdaj pa se zagotavlja dodatnih 30 milijonov evrov za gradnjo petih novih domov in dokončanje dveh obstoječih. Med drugim je bil kritičen do sistema socialne pomoči pri nas, števila zaposlenih na ministrstvu in dela zaposlenih na centrih za socialno delo.

Koalicijski poslanci trdno stojijo za ministrom Ciglerjem Kraljem. Foto: BoBo
Koalicijski poslanci trdno stojijo za ministrom Ciglerjem Kraljem. Foto: BoBo

SDS, SMC in NSi podpirajo ministra

V koalicijskih SDS-u, SMC-ju in NSi-ju so prepričani, da minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj dela dobro in da je celotna vlada v danih razmerah naredila največ, kar je lahko. Pri tem so bili kritični do prejšnjih vlad in nevlaganja v domove za starejše občane.

"Interpelirate ministra v vladi, ki je na področju dela, zaposlitev, socialnih vprašanj, družine, invalidov in drugih ranljivih skupin naredila izjemne premike in pomagala z ukrepi številnim, in to v enem samem letu," je poudarila poslanka SDS-a Eva Irgl. Po njenih besedah bi preprečili številne žalostne dogodke, če bi vlade, v katerih so sodelovale tudi stranke današnje opozicije, v zadnjih letih vlagale sredstva v ustrezno grajene domove, a so jim bili po njenih besedah pač pomembnejši nekateri drugi programi in vsebine. "Lahko rečemo, da je šlo za pravo uzurpacijo ministrstva od ene stranke, kar je za sabo pustilo leta zgrešenih politik na tem področju," je ugotavljala. Trenutna vlada pa je po njenih besedah v danih razmerah in ob osebju, ki je bilo na voljo, storila največ, kar je lahko. Socialni dialog pa poteka na zelo visoki ravni, je zagotovila Irglova.

Tudi Mojca Žnidarič iz SMC-ja je podobno ocenila, da je interpelacija "zaznamovana s poskusom zlorabe izjemnih okoliščin za reinterpretacijo dogodkov, ki v tem primeru kažejo na pasivnost prav vseh dosedanjih vlad do ene najranljivejših družbenih skupin, to je starostnikov". Poudarila je, da podpirajo dejavnosti Ciglerja Kralja, s katerimi bo v prihodnje lažje zagotavljati oskrbo in nego starejših, izrekajo mu tudi podporo pri projektu izgradnje dodatnih kapacitet z dnevnimi centri in enotami za začasne namestitve. Za SMC je pomembno predvsem to, da je delovanje ministra za delo zakonito in transparentno, kar izhaja tudi iz njegovih dozdajšnjih pojasnil o očitkih.

"Tisti, ki so razglasili epidemijo in potem zbežali, nam zdaj očitajo, da smo zavozili," je ugotavljal Jožef Horvat iz NSi-ja. Opozoril je tudi, da se v slovenski politiki in družbi v zadnjem obdobju vse pogosteje pojavljajo pozivi k izključevanju in sovražnosti ter celo napadi na organizacije ali posameznike. "Buldožerski napad na Janeza Ciglerja Kralja v namišljeni aferi, v kateri so sproti brutalno obračunali še z Zavodom Iskreni in katoličanom očitali mračnjaštvo, nazadnjaštvo", pa je treba po njegovih besedah razumeti kot odvračanje pozornosti od "fiaska z vložitvijo in nato umikom, ponovno vložitvijo in končno s klavrnim propadom konstruktivne nezaupnice proti aktualni desnosredinski vladi". Kot je še dejal Horvat, pa je občutek tudi, "da mora NSi za svoje izjemno uspešne kamniške zgodbe, ki so rezultat v zaupanju ljudi v NSi, danes v DZ doživeti maščevanje".

Poslanca narodnih skupnosti stališča v okviru stališč poslanskih skupin na tej seji DZ-ja nista predstavila.

Sorodna novica Večina opozicije zahteva sklic nujne seje odbora za delo, minister: Vse je potekalo transparentno

Za razpravo je bilo na voljo več kot 16 ur

Poslanci so imeli na voljo kar 16 ur in 40 minut za razpravo. Že pred glasovanjem je kazalo, da ministrov položaj ni ogrožen in da je pričakovati podoben izid kot pri ministrici za šolstvo Simoni Kustec. Za uspeh interpelacije je bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, štiri predlagateljice pa so jih imele skupaj 39. Poslanec SD-ja Dejan Židan je že ob vložitvi interpelacije napovedal, da je ne bo podprl.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Tudi v SNS-u so že takrat napovedali, da proti ministru ne bodo glasovali. V poslanski skupini DeSUS-a pa ravnanja poslancev niso napovedali vnaprej, v primeru Kustečeve so tako bili trije njihovi poslanci odsotni, eden je bil pri glasovanju vzdržan, eden pa je ministrico podprl. Da se bodo postavili v bran ministru Ciglerju Kralju in glasovali proti interpelaciji, je bilo pričakovati tudi od koalicijskih poslancev strank SDS, SMC in NSi.

Kako na ministrovo delo gleda vpletena strokovna javnost?

Kot je za Radio Slovenija povedala Valerija Lekič Poljšak, direktorica doma starejših Črnomelj in predsednica Skupnosti socialnih zavodov, je bilo sodelovanje z ministrom korektno: "V skupnosti pa ocenjujemo, da se na drugi val nismo najbolje pripravili, mi smo na to večkrat opozarjali. Vedno je bil prisoten problem zadrževanja okuženih in obolelih stanovalcev v domovih, ki za to niso imeli prostorskih, kadrovskih in drugih zmožnosti." Eden od očitkov v interpelaciji se nanaša tudi na okrnjen socialni dialog. Po mnenju sindikalista Jakoba Počivavška je ta v času te vlade precej nazadoval – zlasti pri dogovarjanju o vsebini interventne zakonodaje. "Kar je najbolj problematično pri spreminjanju zakonodaje, je, da ministrstvo ne zagovarja soglasja socialnih partnerjev, kar je bil dosežen standard za usklajenost rešitev. Ali gre tukaj za odnos ministra do socialnega dialoga ali vlade do socialnega dialoga, kjer se ministra ne sliši, je bolj vprašanje zanj," je poudaril. Direktor GZS-ja Mitja Gorenšček pa je za Radio Slovenija povedal, da je bil socialni dialog pomanjkljiv že pred zdajšnjim ministrom. V njegovem mandatu pa je "socialni dialog potekal, a ni bil pravilno voden, vse je bilo podrejeno krizni situaciji".