Zoran Janković je pojasnil, da je soglašal s preložitvijo kongresa PS-ja, da bi vsem povedal, da ne gre za njegov ego. Foto: BoBo
Zoran Janković je pojasnil, da je soglašal s preložitvijo kongresa PS-ja, da bi vsem povedal, da ne gre za njegov ego. Foto: BoBo
Dušan Merc
Ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc Jankoviću med drugim očita, da organizira malovredna izobraževanja ravnateljev in ravnateljic ter hvali njihov napredek, za kar porabi veliko denarja. Foto: MMC RTV SLO

Zoran Janković je na novinarski konferenci tudi pojasnil, da "bi kongres bil", če bi sam vztrajal pri izvedbi kongresa, nato pa bi odločali člani stranke. Sam pa ne razmišlja o sklicu izrednega kongresa PS-ja. "O tem ne razmišljam, kaj bo pa naprej, pa ne vem," je dejal.

Ljubljanski župan je tudi razložil, da je kandidaturo za predsednika PS-ja potrdil na predlog številnih članov stranke z željo, da bi opozoril na program stranke, ki so ga sprejeli na kongresu.

"Trdim, da je program najboljši od vseh do zdaj videnih v Sloveniji. Zagotavlja pokojnine, javno zdravstvo, javno šolstvo in na drugi strani zahteva gospodarsko rast, od tri do štiri odstotke na leto," je povedal in še dodal, da je bila njegova želja pomagati, da stranka ostane na tej poti.

Sporni zapisnik je večkrat potoval med MOL-om in vlado
Ljubljanski župan se je odzval tudi na sporni zapisnik letošnjega srečanja med vlado in MOL-om. V SDS-u so zaradi domnevne privilegiranosti glavnega mesta in nekaterih sklepov, o katerih naj bi se dogovorila vlada in MOL, celo razmišljali o ustavni obtožbi.

Pozneje se je izkazalo, da se SDS-ov zapisnik razlikuje od usklajenega zapisnika sestanka, zato je največja opozicijska stranka tožilstvu, policiji in NPU-ju posredovala informacijo o sumu kaznivega dejanja ponarejanja listin in preprečitve dokazovanja.

Janković je povedal, da ne ve, na kateri dokument so se v SDS-u sklicevali, in meni, da gre verjetno za enega izmed osnutkov. Ob tem je povedal, da so zapisnik naredili na MOL-u, koncept pa poslali na vlado, ki jim je vrnila dokument s popravki.

Na MOL-u z vsemi popravki niso soglašali, zato so podali še svoje pripombe. Po Jankovićevih besedah so 9. septembra na občini prejeli končno različico zapisnika in jo 19. septembra potrdili.

Zapisnik so usklajevali tudi z Janševo vlado
Janković se je spomnil tudi srečanja med vlado Janeza Janše ter MOL-om in dejal, da so bile prednostne naloge takrat med drugim center za kajak in kanu v Tacnu, Hala Tivoli, atletski stadion v Šiški ter kopališče Kolezija. Po njegovih besedah so bili tako kot v zapisniku letošnjega srečanja tudi v zapisniku srečanja z Janševo vlado določeni nosilci posameznih obravnavnih točk. Povedal je še, da če bo kdo želel razpravo, bodo zapisnik obravnavali po posameznih točkah.

Merc naj se ukvarja s šolo
Na novinarski konferenci je Janković na kratko komentiral tudi odprto pismo ravnatelja Osnovne šole Prule Dušana Merca, ki je zapisal, da so Jankovićevi posegi v življenje in delo šol škodljivi. Jankoviću med drugim očita, da organizira malovredna izobraževanja ravnateljev in ravnateljic ter hvali njihov napredek, za kar porabi veliko denarja. "Učinek pa je samo to, da vas skoraj vsi ravnatelji hvalijo, kaj vse ste jim omogočili," je Merc zapisal v pismu.

Jankoviću je tudi očital, da od ravnateljev in ravnateljic ljubljanskih osnovnih šol zahteva podpise posebnih pogodb, da društva, izbrana na javnem natečaju, lahko uporabljajo njihove telovadnice. "V resnici pa seveda denar, ki ga društva pobirajo od otrok, teče v zasebne žepe brez davkov in dokumentov, telovadnice pa vaši izbranci dobijo v brezplačno uporabo," je zapisal Merc, ki je omenjeno zadevo prijavil tudi protikorupcijski komisiji. Tam so za STA potrdili, da so prejeli prijavo z omenjeno vsebino, in pojasnili, da so uvedli postopek, ki še poteka.

"Jaz gospoda Merca ne bom niti komentiral," je Janković odgovoril na vprašanje o odprtem pismu in dodal, da naj se raje ukvarja s šolo. "Merc politizira, ampak v demokraciji je vse dovoljeno, tudi to," je še dejal.