Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo
Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: BoBo

To ni koalicija, v kateri je nekaj strank plus nekaj dodatkov, tako kot je to bilo v prejšnjem mandatu. To je koalicija enakopravnih partnerjev.

Janez Janša
Koalicija petih

Na tej podlagi bodo po besedah predsednika SDS-a Janeza Janše nastali tudi formalni pogoji, da se vloži kandidatura za predsednika vlade. Janša je pojasnil, da se predsednik republike Danilo Türk ni posvetoval s SDS-om, zato ne pričakuje, da bi ga predlagal za mandatarja, kar pa je, kot pravi, "zdaj tudi popolnoma vseeno".

Poročali smo tudi:

Erjavec: To ne bo desnosredinska vlada. To bo vlada za izhod iz krize.
Virantova lista je pristopila
Janša lahko na
SLS in NSi računa
Soršak ne bo minister, a ne zaradi anonimke
Sindikati javnega sektorja
terjajo pojasnila o plači in odpuščanjih

Osnovno geslo koalicijske pogodbe - rast in delovna mesta
Janša je o eni prvih nalog vlade, sprejetju rebalansa proračuna, povedal, da se v javnosti pojavljajo številke iz delovnih dokumentov, o katerih pa še ni bil sprejet dogovor, je pa po njegovem mnenju popolnoma jasno, da bo treba še posebej letos "varčevati in narediti vse, da ustvarimo več". "Samo eno ali drugo ni dovolj, oboje potrebujemo. Treba je varčevati tako, da to čim manj prizadene ljudi in da se najprej postrgajo rezerve, brez katerih lahko stvari normalno funkcionirajo."

"To, da bomo z rebalansom skrčili izdatke na neko razumno mejo, ne pomeni, da bo kar koli propadlo, ker je Slovenija s tem denarjem povsem normalno funkcionirala nekaj let nazaj in ni bilo nobene krize. Je pa varčevanje prvi ukrep, ki ga lahko narediš, če pa želiš ponovno rast, je pa treba več ustvarjati," je zatrdil ter dodal, da je osnovno geslo koalicijske pogodbe rast in delovna mesta.

Janša: Če čez dve leti cilji ne bodo doseženi, potem te koalicije ne bo več
"Ta koalicijska pogodba je dokaj temeljita, tako ko gre za načela kot za ključne cilje, ki so tudi merljivi. Če bo koalicija nastala, boste jo lahko po teh ciljih realno ocenjevali. Zavezali smo se, da bo Slovenija v tem mandatu, kolikor bo pač dolg, rasla hitreje od Evropske unije. Koalicija se je zavezala, da bo zmanjšala brezposelnost in zagotovila pogoje za nova delovna mesta, da bo stabilizirala javne finance ter omogočila, da Slovenija na mednarodnih finančnih trgih nastopa kot kredibilen faktor. Če čez dve leti ti cilji ne bodo doseženi, potem tudi te koalicije ne bo več," je poudaril.

O kadrovski sestavi vlade je dejal, da mora DZ najprej sprejeti spremembe zakona o vladi, šele nato bodo na tej podlagi lahko potekali pogovori o kadrih.

To ni koalicija, v kateri je nekaj strank plus nekaj dodatkov, tako kot je to bilo v prejšnjem mandatu. To je koalicija enakopravnih partnerjev.

Janez Janša
Koalicija petih