Janez Janša meni, da je Hrvaška ustvarila težavo, kjer je prej ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša meni, da je Hrvaška ustvarila težavo, kjer je prej ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Kampanja
Kampanja je v polnem razmahu. Foto: MMC RTV SLO

Na referendumu bomo, tako prvak največje opozicijske stranke, odločali o najpomembnejši stvari po plebiscitu, edinem še nerešenem vprašanju naše državnosti. Meni, da je bila Slovenija po drugi svetovni vojni ozemeljsko prikrajšana, kljub vsemu pa je dobila del obale in teritorialni izhod v mednarodne vode. Hrvaška sama tega najprej ni zanikala, nato pa je začela postavljati ozemeljske zahteve in nastala je težava tam, kjer je ni bilo, je dejal.

Potrditev sporazuma bi odločanje o naši pravici do teritorialnega izhoda na odprto morje prepustila arbitraži; oblika načina reševanja sporov pri tem ni sporna, sporno pa je, kar v sporazumu piše, pravi Janša. V njem je namreč po njegovih besedah zapisano, da Slovenija ne more obdržati tega, kar ji danes pripada.

"Arbitri bodo upoštevali le pravo; na teren jih ne bo"
Opozoril je, da bodo arbitri mejo na morju in kopnem določili po mednarodnem pravu, ki ima svoja pravila. V našem primeru bi šla, tako Janša, mejna črta med Slovenijo in Hrvaško od zadnje razmejitve na kopnem proti morju. Meja po Piranskem zalivu pa bi se potegnila tako, da bi bila približno enako oddaljena od obale obeh držav, kar pomeni, da nikoli ne bo dosegla mednarodnih voda.

Mejo na kopnem pa bodo določili po katastrskih mejah, kar bo Slovenijo oškodovalo, meni Janša. "Arbitri ne bodo hodili po terenu in ugotavljali, kakšna je bila meja na dan osamosvojitve," je prepričan. Tako se meja na morju ne bo končala v mednarodnih vodah. Če bi se, namreč po Janševem mnenju v arbitražni sporazum ne bi bilo treba zapisati, da bodo arbitri določili stik Slovenije z mednarodnimi vodami.

"Imeli bomo le služnostno pot"
Sporazum tako po Janševih besedah onemogoča arbitražnemu sodišču, da bi Sloveniji prineslo tisto, kar že ima. Stik Slovenije z mednarodnimi vodami bo tako predstavljala le služnostna pot skozi hrvaške vode.

Referendum je po Janševih besedah izhod v sili in skrajna možnost, da se prepreči škodljive posledice za Slovenijo. Janša je navzoče pozval k udeležbi, saj kaže, da bo izid referenduma tesen.