Čas je za predčasne volitve, je prepričan predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čas je za predčasne volitve, je prepričan predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Najbolje bi bilo, da bi na sprejetje te pokojninske reforme vlada vezala svoj odstop. Lahko predlagamo tudi glasovanje o zaupnici. Če nihče tega ne upa, bomo to storili mi.

Radovan Žerjav, SLS
Gregor Golobič, Katarina Kresal, Karl Erjavec, Borut Pahor
Četverčka ni več? Se bo trojček skušal obdržati? Foto: MMC RTV SLO

Prišel je čas za državotvorno dejanje. Najbrž ga ni treba niti imenovati niti posebej utemeljevati razlogov zanj. Ti so očitni. Slovenija res potrebuje predčasne volitve.

Janez Janša v pismu Borutu Pahorju
Nepovezani poslanci
Nepovezani poslanci se bodo o morebitnem vstopu v koalicijo odločali po seji sveta DeSUS-a. Foto: DZ

Kot predsednik vlade se popolnoma zavedam izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države v teh zahtevnih časih. Ostajam zvest reformni politiki. Brez nje Slovenija ne more gospodarsko okrevati in ostati socialno povezana. V tem smislu bo velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu. Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. Tako razumem odgovornost predsednika vlade v tem zahtevnem času.

Borut Pahor
DeSUS zapušča koalicijo. Kako naprej?

Med možnostmi se omenjata predvsem dve: manjšinsko vladanje in predčasne volitve. V največji vladni stranki možnost predčasnih volitev zavračajo. Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je dejal, da te niso protrebne in da mora premier čim prej najti nova ministra. Predsednik SDS-a Janez Janša pa je, nasprotno, prepričan, da je čas za volitve.


Janša že pisal Pahorju
Predsednik SDS-a Janez Janša v pismu, ki sta ga s strankarskim kolegom Jožetom Tankom naslovila na premierja Boruta Pahorja in predsednika DZ-ja Pavla Gantarja, pišeta, da je "prišel čas za državotvorno dejanje. Najbrž ga ni treba niti imenovati niti posebej utemeljevati razlogov zanj. Ti so očitni. Slovenija res potrebuje predčasne volitve."

"To je daleč najučinkovitejši protikrizni ukrep, ki je v tem trenutku na razpolago. Zavedava se, da formalna pot do tega koraka ni dovolj enostavna, zato Vam, g. predsednik vlade in SD, ponujamo našo pomoč," sta v odzivu na vladno krizo v odprtem pismu še zapisala predsednik SDS-a Janez Janša in vodja poslancev največje opozicijske stranke Jože Tanko.

"Že samo glasovi SD-ja in SDS-a so namreč dovolj, da v realnem času omogočijo izpolnitev ustavnih pogojev za razpis predčasnih volitev. Lahko pa se dogovorimo tudi o hitri ustavni spremembi, ki bi trajno omogočila takšno možnost. Seveda pa je potrebno k dialogu o tej rešitvi povabiti tudi ostale poslanke in poslance oziroma poslanske skupine v Državnem zboru RS." "Spoštovani predsednik vlade, predlagava Vam, da v najkrajšem možnem času skličete posvet predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin. Če iz kakšnegakoli razloga tega ne morete storiti, enak predlog naslavljava tudi na predsednika Državnega zbora RS. Vsak dan, ki mine brez iskanja potrebnih rešitev, je za Slovenijo izgubljen."

Janša: Kar je naredil DeSUS, je državotvorno dejanje
"Kar je naredil Desus, je državotvorno dejanje. Apeliramo na premierja in druge v koaliciji, da naredijo naslednji večji korak. Z DeSUS-om imamo različne izušnje iz prejšnjega mandata, ne samo dobre izkušnje. Ta korak pa je državotvorni korak, ki bo - upamo - tudi spodbuda za druge koalicijske partnerje, da bodo storili isti korak," je v ločeni izjavi dejal predsednik SDS-a.
"Postalo je očitno, da je vladna koalicija 2004-2008 edina v nespremenjeni sestavi končala mandat. Toliko o sposobnosti vodenja, koordinacije in usklajevanja stališč, kar je vedno zahtevno delo. Pričakujemo, da bo odziv na najino pismo pozitiven. Če iz kakršnih koli razlogov premier ne more sklicati koordinacije strank, naj to koordinacijo skliče predsednik DZ-ja," poudarja Janša.
"Vladna koalicija se očitno ne zaveda, da je predlagala slabe spremembe pokojninskega zakona, pravi prvak SDS-a. Ta zakon si ne zasluži besede reforma. S političnimi potezami tega slabega zakona ni možno rešiti. Ta zakon na referendumu nima nobenih možnosti, pa četudi bi se v njegov bran združile vse politične stranke. Morebitni odstop predsednikov parlamentarnih strank ne bi imel nobenih učinkov na izid referenduma. Ne vem tudi, kako bi v mesecu dni potekalo oblikovanje nove vlade ob hkratni referendumski kampanji. To je predlog, ki nima veliko stika z realnostjo. Iskanje rešitev znotraj vladne koalicije, ki je postala manjšinska koalicija, je neproduktivno početje. Menjava vlade bi samo podaljšala agonijo in
ne bi omogočila sprejetja novih rešitev. Edino resno državotvorno dejanje, ki bi tudi celotni vladni koaliciji povrnila nekaj izgubljenega političnega kredita, bi bile predčasne volitve."
Pokojninska reforma ali smrt? To je propaganda.
Glede Pahorjeve izjave, da se bo z vso resnostjo in odgovornostjo lotil pokojninske reforma, je Janša dejal, da se v zadnjih tednih, tudi zaradi nastopov premierja, zdi, da je pokojninska reforma rešitev za vse težave. To ni res, to ni rešitev za vse težave, tudi ni rešitev za vse težave pokojninskega sistema. Še več, čez nekaj let bo treba spet spremeniti pokojninski zakon. Nič ne bo pomagalo podaljševanje delovne dobe, če ne bo novih delovnih mest. Spremembe pokojninskega zakona ni noben kratkoročni protikrizni ukrep, saj nima nobenih kratkoročnih finančnih posledic za proračun.
"Pokojninska reforma ali smrt, pokojninska reforma ali nestabilnost, pokojninska reforma ali ne vem kaj ... To je zgolj propaganda. Popolnoma jasno je, da predsednik vlade, ki ima politične izkušnje, ki gredo vsaj 25 let nazaj, ve, da vlada ne more dobiti pokojninskega referenduma. On to ve. Vendar očitno išče nek osebni izhod iz nastale situacije v tem, da pač vzame dejstvo, da je ljudstvo zavrnilo ta predlog kot izgovor za odstop in izhod, verjetno tudi iz neke aktivne domače politike. Kar se nazadnje v Evropi, glede na podlago, ki je ustvarjena, na določen način tudi da prodati. Vendar to ni dobra pot, ni dobra rešitev in Sloveniji še mesec in pol teh blokad in agonije ne bo nič prineslo."

Golobič bi spremenil ustavo glede volitev
V tej pobudi SDS-a je predsednik Zaresa Gregor Golobič zaznal tudi pripravljenost sodelovati pri ustavni spremembi, ki bi predčasne volitve omogočila v pravem pomenu besede. "Stranka Zares te pobude ne zavrača. Zdi se nam smiselna in dopolnilna k temu, da zagotovimo, da vlada polno funkcionira in da se odločanja o pomembnih reformah razbremenijo politične konotacije, vzporedno pa, da državni zbor dela v smislu omogočanja ustavne spremembe, ki bo zagotovila evropsko primerljiv vzvod za odhod na predčasne volitve in razpustitev parlamenta," je opozoril.

Poleg tega Golobič omenja tudi možnost, da parlament v tem času sprejme spremembe volilnega sistema, ki so bile danes sprejete na vladnem odboru. "Te povečujejo vpliv volivcev na to, kdo sedi v parlamentu," je pojasnil. "Zelo pomembno je, da bi se nova vlada lahko učinkovito soočala s problemi," pravi.
SD si ne želi volitev, Pahor nadaljuje delo
Premier Borut Pahor, ki se sicer še ni neposredno odzval na pismo Janeza Janše, pa je dejal, da "ostaja zvest reformni politiki", katere prva preizkušnja bo referendum o pokojninski reformi, čemur se bo kot predsednik vlade še posebej posvetil.

Dušan Kumer, vodja poslanske skupine SD-ja, je komentiral tudi DeSUS-ovo dozdajšnjo podporo vladi, jo označil za slabo in pripomnil, da "toliko, kot se je vlada ukvarjala s to stranko, se ni nobena do zdaj". Alternativnih predlogov ni, je še dejal Kumer in znova poudaril, da predčasne volitve niso rešitev.

LDS še nejasen
"Jaz sem vesel, da je Karl Erjavec presekal z dvolično vlogo, kajti na koalicijskem in opozicijskem stolu se isti trenutek ne da sedeti," je za MMC dejal Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a. Po njegovih besedah se je z odhodom DeSUS-a politično polje odprlo, v njem pa so "za nas v LDS-u možne in mogoče prav vse opcije, ki bodo pripeljale do tega, da imamo učinkovito vlado, ki vodi državo lepšemu in boljšemu življenju državljank in državljanov naproti".

Govoriti o odločanju med predčasnimi volitvami in manjšinsko vlado je po mnenju Sajovica še prezgodaj, sam pa bo "pritrdil tisti varianti, ki ima večjo možnost za uspeh in ki bo omogočala hitro, učinkovito prekinitev politične krize, v kateri smo se brez dvoma znašli".

SNS: Nič se ne bo zgodilo
Zmago Jelinčič
iz opozicijskega SNS-a večjih sprememb ne napoveduje. "Nič se ne bo zgodilo," je dejal za MMC in dodal, da "DeSUS ne bo v vladi, vlada pa ne bo izgubila nobenih glasov, saj jim je že zdaj vse potrebne glasove zagotavljal SLS, kadar DeSUS ni dal glasov".

Edina možna sprememba je morda sprememba pri ministru za okolje Roku Žarniću, "če ne bo izstopil iz stranke in prestopil kam drugam. Drugače pa: poslanci bodo ostali poslanci, sprememb ne bo, parlament se ne bo porušil, predčasnih volitev ne bo in nič podobnega se ne bo zgodilo," je dejal Jelinčič.

Tudi SLS odločno za predčasne volitve
Bolj konkreten je Radovan Žerjav, predsednik stranke SLS, ki ji Jelinčič očita nadomeščanje izgubljenih DeSUS-ovih glasov. Žerjav je prepričan da so potrebne predčasne volitve, saj "ne potrebujemo tehnične ali manjšinske vlade", ampak vlado, "ki ji da oblast ljudstvo na volitvah". Volitve bi bilo treba izvesti čim prej, "že jeseni". Obstoječa vlada ne bo mogla sprejeti nobene reforme, je prepričan Žerjav.

Franco Juri (Zares) pa je za MMC povedal, da je Erjavčeva poteza pričakovana, hkrati pa je dodal, da je treba počakati še na odzive v poslanskih klopeh, ker je "pomembno tudi to, kaj menijo poslanci DeSUS-a, s katerimi smo vedno dobro sodelovali". Odločitev, da se koalicija in vlada zapusti zaradi "nekih kadrovskih tubulenc", pa se mu zdi "za lase privlečena".

Nepovezani kot jeziček na tehtnici?
Nepovezani poslanec Franc Žnidaršič pa je opozoril, da mora končno odločitev o DeSUS-ovem izstopu sprejeti svet stranke, ki lahko sprejme drugačno odločitev kot izvršilni odbor DeSUS-a. Čeprav se svet po navadi "podreja" odboru, pa Žnidaršič ostaja optimist. Nepovezani poslanci bodo o morebitnem vstopu v koalicijo odločali po svetu stranke DeSUS, je še dejal Žnidaršič.

Nepovezani poslanec Andrej Magajna pa je napovedal, da se bo pri posameznih zakonih odločal avtonomno, koalicijo pa bo podprl v primeru glasovanja o zaupnici in pri glasovanju o proračunu.

Najbolje bi bilo, da bi na sprejetje te pokojninske reforme vlada vezala svoj odstop. Lahko predlagamo tudi glasovanje o zaupnici. Če nihče tega ne upa, bomo to storili mi.

Radovan Žerjav, SLS

Prišel je čas za državotvorno dejanje. Najbrž ga ni treba niti imenovati niti posebej utemeljevati razlogov zanj. Ti so očitni. Slovenija res potrebuje predčasne volitve.

Janez Janša v pismu Borutu Pahorju

Kot predsednik vlade se popolnoma zavedam izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države v teh zahtevnih časih. Ostajam zvest reformni politiki. Brez nje Slovenija ne more gospodarsko okrevati in ostati socialno povezana. V tem smislu bo velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu. Prizadeval si bom, da bo vlada po svojih najboljših močeh opravljala vse pomembne naloge, hkrati pa osredotočila svojo pozornost na prepričevanje ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. Tako razumem odgovornost predsednika vlade v tem zahtevnem času.

Borut Pahor
DeSUS zapušča koalicijo. Kako naprej?