Foto:
Foto:

Na javni tribuni, ki jo je v Celju pripravil mestni odbor SDS-a, je predsednik največje opozicijske stranke izrazil prepričanje, da referendum slej ko prej bo, saj bo Slovenija kot članica EU-ja morala prevzeti evropske norme, s tem pa tudi dosledno spoštovati ustavo.

Po njegovih besedah je vladna koalicija vprašanje zakomplicirala in napovedala, da bo eno izmed referendumskih pobud SDS-a dala v presojo ustavnem sodišču.

Jasno je, kdo je državljan
Kdo je državljan Slovenije in kdo tujec je jasno zapisano že v osamosvojitvenih listinah, je dejal Janša. Govoriti, da je Slovenija izbrisala 18.000 ljudi, je velikansko sprenevedanje in velika žalitev, je med drugim dejal prvi mož SDS-a.

Vlada bi dala milijarde odškodnin
V zvezi z očitki o 600 milijonih tolarjev, kolikor stane izvedba referenduma, pa je pojasnil, da je namenjen dnevnicam, ki jih bodo prejeli člani volilnih komisij. Po drugi strani pa je prepričan, da bi bila vlada pripravljena nameniti milijarde tolarjev za odškodnine izbrisanim. Ob tem pa je Janša opozoril tudi na to, da vlada na Brniku gradi hangar za letalo, za katerega pa trdi, da ga bo prodala. Dodal je tudi, da je minister za notranje zadeve Rado Bohinc dovolil izdajo odločb o stalnem bivališču izbrisanim in za tovrstne posle angažiral desetine in desetine delavcev.

Gre za veliko hipokrizijo
Trenutno situacijo glede vprašanja izbrisanih je Janša označil kot veliko hipokrizijo, saj enaki postopki ne veljajo za vse. Opozoril je tudi na posledice odločb o stalnem bivališču, na podlagi katerih bi izbrisani potem pridobili slovensko državljanstvo, volilno pravico zase in svoje družinske člane ter vložili zahteve za materialno in nematerialno odškodnino.

Niso verjeli v slovensko državo
Prvak SDS-a tudi meni, da izbrisanih leta 1991, ko se je poražena jugoslovanska armada umikala iz Slovenije, nihče ni preganjal. Iz Slovenije so tako odšli samo tisti, ki niso verjeli v slovensko državo in so grozili, da se bodo vrnili s tanki. Nihče izmed njih formalno ni odjavil stalnega bivališča. Slovenija je ponudila državljanstvo vsem oziroma vsem tistim, ki so 27. decembra leta 1991 imeli stalno prebivališče v Sloveniji. Izjema je le kakšnih 100 ljudi, ki že pred osamosvojitvijo niso imeli urejenega stalnega bivališča, je še pojasnil.

Slovenske pokojnine bolj privlačne
Po Janševih navedbah so se prvi primeri izbrisanih začeli pojavljati po tem, ko je bilo jasno, da velike Srbije ne bo in da so slovenske pokojnine bistveno višje od beograjskih in banjaluških. Takrat je nastalo tudi društvo izbrisanih, ki jih ob pomoči svojih političnih prijateljev začelo vlagati prve pritožbe na ustavno sodišče.

Problemi tudi v EU-ju
V svojem nagovoru se je prvi mož socialdemokratov dotaknil tudi EU in se vprašal, ali smo dovolj pripravljeni na vstop v unijo in, ali bomo v uniji enakopravni ter enakovredni. Poudaril je, da ima Slovenija na številnih področjih še vedno precej težav. Težave so tako v šolskem sistemu, saj naši učenci in dijaki po njegovem mnenju ne znajo logično uporabljati pridobljenega znanja.

Kako do novih delovnih mest?
Težave so tudi z vrednotami, ker je Evropa že zdavnaj dosegla civilizacijske standarde, ki so uveljavljeni in trdni. Poleg tega bi se morali tudi vprašati, kako ustvariti nova delovna mesta v delovno intenzivnih panogah, je še opozoril predsednik SDS-a.