Leto 1989 je bilo leto, ko je neko realno upanje raslo in se krepilo.
Leto 1989 je bilo leto, ko je neko realno upanje raslo in se krepilo. "Če danes pogledamo na teh 22 let, kaj od teh sanj je bilo uresničenih, slika ni črno-bela. Imamo sijajne dosežke, od takrat naprej je Slovenija napredovala," je dejal Janša. Dodal je, da se je Slovenija vse do leta 2009 hitro razvijala, kljub temu pa ostajajo tudi temne lise in izgubljene priložnosti, ki jih bo treba v prihodnje nadoknaditi. "Ostajajo neke ostaline preteklosti, za katere smo dvaindvajset let nazaj mislili, da se jih bomo znebili že s tem, ko bomo šli na volitve ali pa ko se bomo osamosvojili, pa se to ni zgodilo," je poudaril. Foto: MMC RTV SLO
SDS pripravljena prevzeti vodenje države le ob trdni podpori volivcev

Na slavnostni akademiji ob 22. obletnici SDS-a je Janša poudaril, da bo prihajajoči mandat izjemno težak zaradi nakopičenih težav in zadolženosti države. A SDS ga je ob trdni podpori volivcev in večini v državnem zboru pripravljen prevzeti.

Janša: Slovenija je še vedno v gospodarski krizi
"Delo katere koli še tako sposobne vlade v prihodnjem mandatu bo izjemno težko," je prepričan in dodaja, da bo za SDS to zelo velik izziv, ki ga je stranka pripravljena sprejeti. Janša je prepričan, da ima stranka dovolj velik kadrovski potencial, da ji bo stvari s trdim delom uspelo obrniti na bolje.

Opozoril je, da je na začetku leta 2011 Slovenija kot ena redkih držav članic EU-ja še vedno v gospodarski krizi. "V času, ko Evropa okreva, Slovenija še vedno caplja nekje na repu, in v času, ko bi morali že vračati tisto, kar si je vlada izposodila v zadnjih dveh letih, mi še vedno ustvarjamo proračunski primanjkljaj," je dejal Janša.

Kdaj se bo Slovenija znebila duhov preteklosti?
Nihče si v Cankarjevem domu 9. januarja ali 16. februarja 1989 ni predstavljal, da se bomo leta 2011 še vedno ukvarjali z arhivi nekdanje tajne politične policije ali da bodo na ključne funkcije v pravosodju imenovani ali predlagani ljudje, ki so bili v tistem času eklatantno na strani kršitve človekovih pravic, je v slavnostnem nagovoru poudaril prvak SDS-a Janez Janša.

Vse javnomnenjske raziskave v tem trenutku kažejo, da veliko ljudi SDS-u zaupa , da se bo v prihodnje Slovenija razvijala bolj normalno, kot se razvija danes, da se bo izvlekla iz krize in da se bo znebila strahov preteklosti in da bo bo postala država "v kateri enaki vatli in merila, zakoni in pravila enako veljajo za vse", je še zatrdil.

SDS pripravljena prevzeti vodenje države le ob trdni podpori volivcev