Jarc velja za poznavalca kmetijstva, zadnja tri leta pa si je nabiral še diplomatske izkušnje. Foto: KGZS
Jarc velja za poznavalca kmetijstva, zadnja tri leta pa si je nabiral še diplomatske izkušnje. Foto: KGZS
Kmetijska problematika je ena najbolj občutljivih v državi, saj imajo kmetje v vrhovih politike in gospodarstva dobre lobiste. Foto: EPA
Ime ministra ostaja skrivnost

Imena kandidata pa še ni razkril. Valentin Hajdinjak je za MMC povedal, da bo ime ostalo skrito, dokler predsednik vlade ne pošlje predloga v parlament in dokler se DZ ne seznani z odstopom Lukačičeve.

Mediji ugibajo, da je najverjetnejši naslednik ministrice Iztok Jarc, ki mu izkušenj v kmetijskem resorju ne manjka, saj je bil med ministrovanjem Franca Buta na ministrstvu sekretar. Ima tudi bruseljske izkušnje, saj je bil član ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije v Unijo.

Po koalicijskem dogovoru kmetijsko ministrstvo pripada SDS-u. Jarc sicer ni član te stranke, velja pa za njenega privrženca.

Gosnar v Izrael, Jarc domov?
Vlada je na včerajšnji seji namreč razrešila generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Aljaža Gosnarja, s tem pa naj bi mu odprla pot, da postane novi veleposlanik v Izraelu, in sicer na mestu, ki ga zdaj opravlja Jarc. Jarc bi tako lahko zamenjal diplomatski parket s političnim.

Ministra še vsaj en mesec ne bo
Novi kmetijski minister bi bil lahko potrjen šele v začetku marca na redni seji DZ-ja. Poslanci se bodo z odstopom Lukačičeve zaradi zdravstvenih vzrokov seznanili na seji, ki se bo začela v ponedeljek, nato pa izredni postopki za menjavo vodje kmetijskega resorja niso predvideni.

Naslednji korak bo tako uradni predlog premierja Janeza Janše za novega kmetijskega ministra v prihodnjih tednih, ki mu bo sledila obravnava na parlamentarnem odboru z zaslišanjem kandidata in oceno o primernosti.

Ime ministra ostaja skrivnost