Največ trenj naj bi bilo med Židanom in Cerarjem. Foto: Reuters
Največ trenj naj bi bilo med Židanom in Cerarjem. Foto: Reuters
Delegaciji SDS-a in NSi-ja sta nadaljevali pogovore o sodelovanju v prihodnosti. Foto: BoBo
Marjan Šarec, LMŠ
Iz LMŠ-ja so sporočili, da odločitev NSi-ja spoštujejo. Foto: BoBo
Kako se bodo nadaljevala koalicijska pogajanja?
SDS in NSi pozivata ostale stranke k dialogu
Tonin se je sestal z Janšo

V NSi-ju so sicer po odločitvi dejali, da je bil ključen razlog za odstop spor med nekdanjimi koalicijskimi partnerji, kjer naj bi bilo neuradno največ trenj med predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem in predsednikom SD-ja Dejanom Židanom. Ta je sicer dejal, da spora ne pozna in da s Cerarjem dobro sodelujeta.

Kot so sporočili iz SDS-a, sta delegaciji SDS-a in NSi-ja pod vodstvom predsednikov strank Janeza Janše in Mateja Tonina nadaljevali pogovore o sodelovanju v prihodnosti. "Obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami. Nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014–2018. SDS podpira stališče NSi-ja, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade," so navedli v SDS-u, ki namerava NSi-ju poslati programski del osnutka koalicijske pogodbe.

V NSi-ju so potrdili, da so osnutek koalicijske pogodbe prejeli, a njegove vsebine še ne komentirajo. Pogovor je sicer potekal za tesno zaprtimi vrati, so pa iz NSi-ja sporočili, da so s SDS-om že skorajda usklajeni.

LMŠ: Na potezi je Janša
Iz LMŠ-ja, ki je vodil pogajanja o koaliciji šestih strank, so sporočili, da ponedeljkovo odločitev NSi-ja, da se s teh pogajanj umakne, spoštujejo. Trenutno pa je po njihovem mnenju na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS-a Janez Janša. Ob tem so dodali, da dozdajšnja pogajanja ocenjujejo "kot konstruktivna, saj smo v petih tednih dosegli velik napredek pri usklajevanju koalicijske pogodbe".

SD: Vsak, ki se pogaja, mora vztrajati do konca
Predsednik SD-ja Dejan Židan je dejal: "Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da vztraja do konca," je dejal Židan in dodal, da je v nasprotnem primeru lahko razumeti, da tudi prvi korak ni bil narejen z zavedanjem, da "je treba trdo delati in tudi nekaj narediti." V SD-ju po njegovih besedah ugotavljajo, da je pogodba v marsikateri točki realizirala pričakovanja stranke.

SMC: Zgodba še ni končana
Na odločitev NSi-ja so se v torek dopoldne odzvali v SMC-ju, kjer odločitev NSi-ja obžalujejo, vendar razumejo, "da zgodba o koaliciji 5+1 še ni končana". "V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k stabilnemu razvoju naše države," so zapisali na Twitterju.

SAB: NSi ni rekel zadnje besede
Vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek (SAB) Marko Bandelli je ob odstopu NSi-ja od koalicijskih pogajanj šesterice prepričan, da ne gre za dokončen umik in da je treba počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu iskanja mandatarja. Ne vidi pa smisla, da bi se začeli pogajati s SDS-om, dokler pogajanja vodi predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Bandelli je pojasnil, da so bili tudi pogajalci iz NSi-ja na pogajanjih izredno korektni. Po njegovih besedah ima seveda vsaka stranka na pogajanjih svoje cilje in načrte, kako bo v koaliciji dobila čim več, a to po njegovem mnenju ni največja težava. Kot je dejal, je bilo med njimi veliko skupnih točk, zato je prepričan, da to ni zadnje, kar so rekli v NSi-ju.

Na vprašanje, ali so jih iz NSi-ja seznanili, da jih motijo konflikti med posameznimi pogajalci za zaprtimi vrati, je Bandelli odgovoril, da ne verjame, da bi to lahko označili za konflikte. Po njegovem mnenju gre za pogajalska izhodišča, pri katerih morajo najti skupni jezik.

"Mislim, da bi bila ta širša koalicija izredno pozitivna in konstruktivna. Naša stranka je konstruktivno naravnana, gleda naprej, na jutri, in mislim, da tudi sami vedo, da je to pomemben del za razvoj naše države," je še dejal o NSi-ju.

Ali je napočil čas, da Šarec za skupno mizo s predstavniki LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a povabi tudi predstavnike Levice, pa je odgovoril, da je to Šarčeva stvar. "Mislim, da je korektno, da povabi tudi njih. Mi nimamo nič proti, pomembna so izhodišča in kaj se bodo dogovorili," je pojasnil.

Levica: Odstop NSi-ja je pozitiven
V Levici odstop NSi-ja od koalicijskih pogajanj ocenjujejo kot pozitiven. Na vprašanje, ali so pripravljeni pristopiti k pogajanjem, je koordinator Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. Ob tem je namignil na portugalski scenarij, kjer je levica podpornik manjšinske sredinske vlade.

Po besedah Mesca taka vlada "recimo ni prodala banke, polne davkoplačevalskega denarja, ampak si je pri Evropski komisiji izpogajala umik zaveze". Mesec meni, da je izstop NSi-ja pozitiven tudi zato, ker je "ne nazadnje to stranka, ki zagovarja amerikanizacijo zdravstva, privatizacijo in nižanje davkov". Ključno vprašanje po njegovih besedah pa je, ali so to res samo politike NSi-ja ali nekaj, kar druži NSi in preostale sredinske stranke.

SNS: Jelinčič se zanaša na informacije iz Nemčije in Francije
Predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča odstop NSi-ja od koalicijskih pogajanj ni presenetil, saj ga je pričakoval. Po njegovem mnenju je prvak NSi-ja Matej Tonin trezen in pameten politik, ki je ugotovil, da v družbi peterice ne bo mogoče prispevati k reševanju Slovenije. Po informacijah, ki naj bi jih prvak SNS-a dobil iz kroga političnih svetovalcev francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel, bi bila za Slovenijo najboljša možnost in zagotovilo, da bo vlada trajala štiri leta, koalicija med SDS-om, NSi-jem, LMŠ-jem in SNS-om.

Predčasne volitve bi namreč bile najslabša možnost za večino strank, ki bi po Jelinčičevi napovedi dosegle slabši izid. Predsednik na volitvah zmagovalne stranke SDS Janez Janša se tega zaveda, zato s koalicijskimi pogajanji ne hiti, je še dodal. Napovedal je, da se bosta z Janšo pogovarjala.

Kako se bodo nadaljevala koalicijska pogajanja?
SDS in NSi pozivata ostale stranke k dialogu
Tonin se je sestal z Janšo