Foto: EPA
Foto: EPA

"Zdaj ni več kakšne velike manevrske možnosti, uvedena bo karantena za vse, ki se vračajo iz Hrvaške. Hkrati pa bo vlada poskrbela za to, da bo časa za vrnitev dovolj, da se izognemo morebitni veliki gneči na meji," je v pogovoru za Prvi dnevnik Televizije Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin.

"V tem trenutku še ne moremo biti konkretni, do konca tedna bo čas za vrnitev, morda tudi še kaj več," je pojasnil, da bo to odvisno tudi od številk, ki bodo zagotovo vplivale tudi na število Slovencev, ki se bodo odločali za vrnitev.

Sorodna novica Hrvaško ministrstvo zavrača Kacinove izjave o dramatičnosti razmer

Današnji dopoldanski posvet vlade s strokovnjaki na Brdu pri Kranju je namreč potekal v senci "dramatičnega dogajanja na Hrvaškem", saj se je tam število pozitivnih močno povečalo – danes po Kacinovih besedah pričakujejo rekordno število. V Slovenijo je bilo sicer iz Hrvaške posredno ali neposredno vnesenih 23 od 37 v torek potrjenih okužb z novim koronavirusom.

"Hrvaška se bo sama uvrstila na rdeči seznam. Ali bo to danes ali jutri – govorim o številkah, ki jo bodo tja uvrstile, – je v tem trenutku manj pomembno," je poudaril. Dejal je, da število okuženih vse bolj raste očitno v vseh županijah, zato je ponovil, da so na mestu ocene, da se je morda na Hrvaškem že pred dnevi začel tretji, veliko močnejši val.

"Kako bo reagirala Hrvaška, bomo še videli, vlada pa bo jutri, na podlagi vseh teh razprav, ki smo jih imeli danes dopoldne, odločila o tem, kako naprej," je dejal za TV Slovenijo.

Hrvaška skoraj zagotovo na rdeči seznam

Karantena od petka opolnoči

Nato pa je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju še dodatno pojasnil, da bo vlada Hrvaško na rdeči seznam uvrstila na četrtkovi popoldanski seji.

"Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše," je opozoril.

Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj.

vladni govorec Jelko Kacin
Sorodna novica Torkova testiranja prinesla 37 novih okužb, znova največ med mladimi

Po njegovih besedah "bo vlada prisiljena uvesti karanteno", odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam držav pa bo v uradnem listu objavljena že v četrtek. "Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob vrnitvi nazaj," je opozoril.

Slovenski dopustniki, ki so že na Hrvaškem, pa bodo imeli za vrnitev na voljo ves konec tedna, po potrebi tudi v ponedeljek. "Vlada bo v četrtek presodila, kakšne so razmere, predvsem pa bomo s pomočjo sodelovanja s hrvaško stranjo in dogajanja na mejnih prehodih odločali, do kdaj se ljudje lahko vračajo," je dejal.

Vsi, ki imajo na Hrvaškem bodisi nepremičnino bodisi plovilo, bodo dobili možnost, da pred jesenjo ali zimo pospravijo za seboj. "To bo enkratna možnost in bo časovno omejena, v urah izražena, da preprečimo, da ta vikend ljudje odidejo na Hrvaško in še povečajo zastoje," je povedal Kacin. Vseeno pa si na vladi želijo, da bi obmejno gospodarstvo in dejavnosti delovali še naprej, da bi normalno potekal tranzit skozi obe državi in bodo veljale določene izjeme na meji glede odrejanja karantene.

Sorodna novica Kacin: Čas za vrnitev iz Hrvaške se bo iztekel pred začetkom prihodnjega tedna

Pretresali so različne možnosti

Vlada je danes na Brdu pri Kranju s stroko pretresala različne možnosti ukrepov, kako zajeziti širjenje okužb – ali uvesti karanteno za vse, ki bodo prišli iz Hrvaške, ali pa bi ukrepe omejili starostno ali morda lokacijsko na najbolj problematične županije. Preučevali so tudi, ali bi pred karanteno zadostoval negativen izvid testa.

Ob uvedbi karantene naval na mejne prehode

Po hrvaških podatkih sicer v sosedni državi letuje približno 160.000 Slovencev, zato se tudi policija že pripravlja na morebiten znatno povečan pritisk na mejne prehode v prihodnjih dneh.

Ob spremembah, ki se bodo nanašale na Hrvaško, lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi krepko premetane zeleni, rumeni in rdeči seznam držav.

Poostritev režima na južni meji