Če se bodo odločili za grobo stavko, policisti državljanov ne bodo kaznovali za manjše prekrške. Foto: RTV SLO
Če se bodo odločili za grobo stavko, policisti državljanov ne bodo kaznovali za manjše prekrške. Foto: RTV SLO
Gregor Virant
Če se Virant ne bo odzval na poziv za sklic sestanka, ga bodo policisti pozvali k odstopu. Foto: RTV SLO
Policisti z vstopom v višji plačni razred zahtevajo boljše plače. Foto: RTV SLO

Kot je za časopis Dnevnik povedal podpredsednik policijskega sindikata Vlado Marinič, bodo policisti uporabili diskrecijsko pravico, po kateri državljanov ne bodo kaznovali za manjše prometne prekrške, na primer za neuporabo varnostnega pasu, prehitro vožnjo, neprižgane luči, temveč jih bodo le opozorili.

Policisti do četrtka pričakujejo odgovor Viranta
Policisti od ministra za javno upravo Gregorja Viranta pričakujejo, da do četrtka odgovori na njihov predlog za sestanek, na katerem bi se soočili z argumenti za uvrstitev v višji, 22. plačilni razred. Če se to ne bo zgodilo, bodo vlado javno pozvali na sestanek, če to ne bo zadoščalo, pa bodo ministra Viranta zaradi nestrokovnosti in nesposobnosti pri vodenju pogajanj pozvali k odstopu. Če sam ne bo odstopil, pa bodo vlado pozvali, naj ga razreši, je še dodal Marinič.

Marinič še meni, da policisti v nasprotju z drugimi sindikati v pogajanjih niso nič pridobili, zato zahtevajo, da so za svoje delo primerno plačani, vendar ne nasprotujejo, da bi bili drugi poklici v javnem sektorju uvrščeni v višje plačilne razrede.

Napoved policistov na ministrstvu ocenjujejo kot nenavadno
Napoved policistov na ministrstvu za javno upravo ocenjujejo kot nenavadno, saj bi policisti svoj boj za sindikalne pravice usmerili proti slovenskim državljankam in državljanom med turistično sezono in pred vstopom v schengen ter pred predsedovanjem EU-ju. Zaradi stavke bodo trpeli državljani, kar bi po mnenju ministrstva za upravo negativno vplivalo na ugled slovenske policije.

Sicer na ministrstvu zatrjujejo, da so pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe v sklepni fazi, uvrstitev uniformiranih delovnih mest v peto tafirno skupino pa je usklajena z večino sindikatov.

Vlada se je še pripravljena pogajati
Na ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da je vlada v pogajanjih policijskemu sindikatu ponudila 20. plačni razred oziroma za štiri odstotke višjo plačo, dodatek za plačilo nadur in nočnega dela bi se dvignil za 80 odstotkov, dodatek za nedeljsko in praznično delo pa za 130 odstotkov, kar je bilo tudi javno povedano. Po sklenitvi kolektivne pogodbe za javni sektor pa se je vlada v panožni pogodbi za javno upravo pripravljena pogovarjati tudi o uvrstitvi specifičnih, najzahtevnejših delovnih mest policistov in o plačilu za povečan obseg dela na najbolj obremenjenih policijskih postajah, še dodajajo na ministrstvu.

C. R.