Po Jambrekovih besedah so objektivni pogoji za ustanovitev univerze jasno določeni in jih fakultete, ki se želijo povezati, izpolnjujejo. Foto: RTV SLO
Po Jambrekovih besedah so objektivni pogoji za ustanovitev univerze jasno določeni in jih fakultete, ki se želijo povezati, izpolnjujejo. Foto: RTV SLO
Pavel Gantar
Pavel Gantar (Zares), član odbora DZ-ja za visoko šolstvo, opozarja, da je svet za visoko šolstvo v zadnjih treh letih akreditiral 24 visokošolskih programov. Foto: MMC RTV SLO

Jambrek, dekan Fakultete za podiplomske državne in evropske študije na Brdu, še dodaja, da se seje odbora DZ-ja za visoko šolstvo ne bo udeležil, saj naj bi tam razpravljali prav o ustanavljanju nove univerze. Ker gre za zadevo, ki je v obravnavi na svetu za visoko šolstvo, politični organ ne more odločati o tem, meni Jambrek.

Ker imamo vse pogoje za ustanovitev univerze, pa niti svet za visoko šolstvo nima pri tem diskrecijske pravice odločanja, še meni Jambrek.

Povezale bi se tri fakultete
Nova univerza bi nastala z združitvijo omenjene fakultete na Brdu ter novogoriških fakultete za uporabne družbene študije in evropske pravne fakultete, postopek za njeno ustanovitev pa je stekel že pred letom dni. Kot je še poudaril Jambrek, bi tako realizirali ustavne svoboščine avtonomije univerze, svobode izobraževanja in svobode znanosti.

Odbor DZ-ja ne izvaja pritiska na svet za visoko šolstvo
Odbor DZ-ja za visoko šolstvo je na pobudo opozicijskih strank LDS-a in Zaresa obravnaval razmere v visokem šolstvu. Član odbora Pavel Gantar (Zares) je zavrnil očitke, da želijo izvajati pritisk na svet za visoko šolstvo, ampak je njihov namen izvajati pritisk na vlado in visokošolsko ministrstvo ter jih tako spodbuditi k izvajanju meril odličnosti in nepristranskosti pri akreditaciji visokošolskih zavodov.

Gantar: Programe je treba najprej ustrezno ovrednotiti
Gantar je na Jambrekove besede, da gre pri ustanavljanju zasebne nove univerze za izpolnjevanje ustavnih pravic dejal, da je "neodgovorno, da (Jabrek in Jerovšek) tako barantata s tako pomembno kategorijo, kot so ustavne pravice." Dejal je, da ima Slovenija omejene finančne in človeške vire, zato se poraja vprašanje, kako zagotoviti primerno kakovost teh programov, ki še niso bili primerno ovrednoteni.