Nov objekt je veliko večji od dozdajšnjih prostorskih kapacitet klinike. Foto: MMC RTV SLO
Nov objekt je veliko večji od dozdajšnjih prostorskih kapacitet klinike. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeno podjetje SCT je nevrološko kliniko gradilo več kot 10 let. Foto: MMC RTV SLO
SCT predal ključe nevrološke klinike

Ko bo podpisana še pogodba o prenosu upravljavskih pravic med ministrstvom za zdravje in Kliničnim centrom Ljubljana, se bo selitev lahko začela - ta bo potekala postopno, tako da bodo bolnike preselili nazadnje.

"Elaborat preselitve smo izdelali že lani poleti," pravi poslovni direktor nevrološke klinike UKC-ja Ljubljana Tomaž Pogačnik in dodaja, da bodo, če bo vse po sreči, v drugi polovici marca že v celoti preseljeni v novo stavbo.

"Računamo, da bomo za selitev bolnikov potrebovali okoli pet dni, dva dni za selitev bolnikov s stare nevrološke klinike, dva dni za tiste z oddelkov intenzivne nege v petem nadstropju glavne stavbe UKC-ja Ljubljana, zadnji dan pa za preselitev najtežjih bolnikov - to je bolnikov z oddelka intenzivne nevrološke terapije," še pravi Pogačnik.

S tem bo klinika po njegovih besedah "delovala v popolnosti". "Do takrat pa je treba še izvesti vsa šolanja zaposlenih na specialni opremi, da preverimo tudi funkcionalnost opreme in zagotovimo, da bodo zaposleni znali rokovati z novo opremo. Le tako bomo lahko zagotovili polno delovanje."

Potrebovali bodo več kadrov
Nov objekt je veliko večji od dozdajšnjih prostorskih kapacitet klinike. Zdaj delujejo na približno 4.000 kvadratnih metrih, nov objekt pa obsega 10.000 kvadratnih metrov površin. Zato bodo potrebovali tudi večje število kadrov, tako za oskrbovalne službe kot tudi medicinsko osebje.

Po besedah Pogačnika bodo del kadrov za oskrbovalne službe pridobili s prerazporeditvami znotraj UKC-ja Ljubljana. Povečanje števila zdravnikov je sicer načrtovano, a jih na trgu preprosto ni in morajo počakati na nove generacije. "Počasi jih bomo nabirali," pravi Pogačnik.

T. K.

SCT predal ključe nevrološke klinike