Predsedniki PS-ja, SD-ja, DL-ja in DeSUS-a so podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Predsedniki PS-ja, SD-ja, DL-ja in DeSUS-a so podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Alenka Bratušek in Gregor Virant
Gregor Virant je menda zadovoljen z odgovorom Alenke Bratušek. Foto: BoBo

Sem pa že javno povedala in še enkrat poudarjam, da bom praktično takoj po sestavi vlade skušala ali pa prosila te protestnike, da se usedemo za mizo in se pogovorimo, ker mislim, da je samo za mizo pravi prostor za pogovor.

Alenka Bratušek o zahtevi protestnikov po predčasnih volitvah
Koalicijska pogodba za umiritev političnih strasti
Podpis koalicijske pogodbe

Mandatarka Alenka Bratušek je po podpisu pogodbe dejala, da je danes politične krize v Sloveniji konec. Bratuškova je bila vesela, da se jim je po tednu pogajanj uspelo uskladiti in da je v Sloveniji konec groženj, izsiljevanja in žalitev. "Jaz obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za vse naše državljanke in državljane." O kandidatih za ministre Bratuškova ni želela govoriti, obljubila pa je, da bo kandidate predstavila že jutri, je poročala novinarka MMC-ja Tina Hacler.

Na vprašanje, ali bo pozvala Zorana Jankovića k odstopu, pa je Bratuškova ponovila, da je Janković, s tem ko je odstopil z mesta predsednika PS-ja omogočil prekinitev politične krize in da je lokalna politika stvar Ljubljančank in Ljubljančanov. Obenem pa je povedala, da bo ministrsko ekipo predstavila v prihodnjih dneh.

Predsednik SD-ja Igor Lukšič je dejal, da je pomembno za Slovenijo, da dobi vlado, ki ima podporo ljudi in bo naredila zasuk od tistega, kar je počela prejšnja vlada.

Tudi Gregor Virant, predsednik DL-ja, je dejal, da je politična kriza končana in da je čas, da politiki začnejo delati tisto, za kar so plačani. Kljub vsebinskim razlikam je strankam uspelo najti skupni jezik, kar je pomembno. Ob tem je Virant dejal, da je bil za Državljansko listo pogoj, da Janković ni več predsednik PS-ja, ki je bil tudi izpolnjen. Odnos do njegovega županovanja pa ostaja nespremenjen, tako da v DL-ju menijo, da bi moral zaradi obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije odstopiti. V tem kontekstu je Virant dejal, da se bo zavzemal za zakonsko ureditev odpoklica županov.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, pa je opozoril, da finančne krize s tem še ni konec in da bodo vseeno morali sprejemati nepriljubljene ukrepe. Zato Slovenija potrebuje trdno vlado.

Prioriteta sanacija bančnega sistema
Alenka Bratušek je dejala, da je "absolutna prioriteta sanacija bančnih problemov in jaz mislim, da bo to kar prva naloga in bo, vse dokler ne bo rešena, ostala prioriteta".

Razpisa predčasnih volitev ne bo. Na vprašanje, kako odgovarja protestnikom, ki to zahtevajo, je dejala, da je s koalicijskimi partnerji sklenjen "dogovor o tem, da najkasneje v roku enega leta gremo po zaupnico v DZ. Sem pa že javno povedala in še enkrat poudarjam, da bom praktično takoj po sestavi vlade skušala ali pa prosila te protestnike, da se usedemo za mizo in se pogovorimo, ker mislim, da je samo za mizo pravi prostor za pogovor. Na ulici se težko pogovarjamo, tako da verjamem, da bomo v marsikateri točki tudi s protestniki našli skupen jezik."

SD predlagal tri ministre
Stranka SD, ki je že napovedala, da bo v koalicijo vstopila, je po seji predsedstva stranke predlagala tudi kandidate za ministre. Po predlogu SD-ja bi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vodila Andreja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa naj bi vodil Dejan Židan. Še vedno pa ni znano, kdo bo prevzel ministrstvo za finance, po neuradnih informacijah naj bi to funkcijo opravljala kar Bratuškova.

Znano je tudi že, da je kandidat za zunanjega ministra prvak DeSUS-a Karl Erjavec, za ministra za zdravje pa Tomaž Gantar, prav tako iz kvote DeSUS-a.

DL v koalicijo po maratonski seji
Podpis nove koalicijske pogodbe se je zavlekel tudi zaradi seje sveta DL-ja, na kateri je svet odločal o tem, ali bo DL sploh sodeloval v koaliciji. Virantova šaljiva napoved, da se bo prej pokadilo iz dimnika Sikstinske kapele kot iz sveta DL-ja pa se je na koncu izkazala za resnično.

Vstopu DL-ja v koalicijo je nasprotoval predvsem nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, vendar je na koncu svet s 13 glasovi za, 6 proti in 3 vzdržanimi potrdil sodelovanje v koaliciji. Po neuradnih podatkih naj bi Šušteršič, ki ga v SD-ju niso želeli na mestu ministra za finance, po seji sveta odstopil z mesta podpredsednika Državljanske liste, vendar ostaja v stranki.

Sem pa že javno povedala in še enkrat poudarjam, da bom praktično takoj po sestavi vlade skušala ali pa prosila te protestnike, da se usedemo za mizo in se pogovorimo, ker mislim, da je samo za mizo pravi prostor za pogovor.

Alenka Bratušek o zahtevi protestnikov po predčasnih volitvah
Koalicijska pogodba za umiritev političnih strasti
Podpis koalicijske pogodbe