Svet DeSUS-a bo v gostišču Livada izvolil novo vodstvo in potrdil vstop v novo vlado. Foto: BoBo
Svet DeSUS-a bo v gostišču Livada izvolil novo vodstvo in potrdil vstop v novo vlado. Foto: BoBo
DeSUS kot po maslu skozi odločitve

V vladi bi kot zunanji minister sodeloval Karl Erjavec, kot minister za zdravje pa Tomaž Gantar. Erjavec pričakuje, da bo v vlado vstopil tudi DL, DeSUS pa bo v vladi sodeloval, tudi če bo ta manjšinska.

O novi koaliciji se te dni odločata tudi:
SD
Državljanska lista

DeSUS za odstop Jankovića kot predsednika PS-ja
Erjavec pričakuje, da bo DeSUS v DZ-ju podprl vlado. Obenem pa v stranki pričakujejo, da bo Zoran Janković, ki je že februarja dal bianko odstopno izjavo z mesta predsednika PS-ja, nanjo pravočasno vpisal datum odstopa. Janković je zagotovil, da bo odstopil z dnem, ko bo izvoljena nova vlada.

... ne pa tudi kot ljubljanskega župana
Erjavec je danes povedal, da so nekateri posamezniki izpostavili, da bi Janković moral odstopiti tudi kot ljubljanski župan. Večinsko stališče pa je bilo, da se mora umakniti iz državne politike. Bo pa mestna organizacija DeSUS-a Ljubljana vztrajala pri tem, da se mora župan umakniti s te funkcije, ker gre za vprašanje na lokalni ravni, je še pojasnil Erjavec.

Podobno mnenje deli tudi Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS-a. Čeprav o odstopu Zorana Jankovića niso posebej odločali, a so vprašanje izpostavili na njegovo pobudo. Posamezni člani so opozorili, da mora imeti stranka "enake vatle" za oba, torej tako za Jankovića kot Janšo. Jurša sicer meni, da bi moral Janković odstopiti tudi s funkcije ljubljanskega župana.

Oči zdaj uprte v Državljansko listo
Potencialne partnerice bodo sicer počakale na odločitev DL-ja, ki se bo o vstopu v vlado odločal v sredo. Sodelovanja v koaliciji še ni obljubil, je pred dnevi spomnil predsednik te stranke Gregor Virant. Druge potencialne partnerice pa bodo verjetno vlado oblikovale, tudi če DL ne bo sodeloval. V primeru manjšinske vlade bi bile predčasne volitve verjetno jeseni, je že zjutraj ocenil Erjavec.

V igri tudi Nataša Pirc Musar
DeSUS bo v vladi sodeloval, tudi če v njej ne bo DL-ja. Spomnil je, da je Bratuškova v ponedeljek že pripravljala rezervni scenarij in povabila nekatere morebitne kandidate. Med temi je bila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki bi v primeru manjšinske vlade utegnila prevzeti notranje ali pravosodno ministrstvo. Erjavec je pojasnil, da bi bila za DeSUS sprejemljiva kandidatka.

Kdo bo novi generalni sekretar stranke?
Člani sveta DeSUS-a bodo danes imenovali tudi novega generalnega sekretarja namesto Ljuba Jasniča, ki je s tega mesta odstopil. Za novega generalnega sekretarja stranke bo Erjavec, kot je napovedal, predlagal dolgoletnega člana stranke Branka Simonoviča, sicer tudi predsednika občinske organizacije DeSUS-a v Izoli. Po njegovi oceni ima potrebne sposobnosti in izkušnje.

DeSUS kot po maslu skozi odločitve