Kako bodo na tajnem glasovanju odločili poslanci? Se bo ob morebitni potrditvi Jankovića izvedelo, kdo sta bila 45. in 46. poslanec? Foto: BoBo
Kako bodo na tajnem glasovanju odločili poslanci? Se bo ob morebitni potrditvi Jankovića izvedelo, kdo sta bila 45. in 46. poslanec? Foto: BoBo

Za Jankovića bo z napovedano podporo DeSUS-a in SD-ja glasovalo 44 poslancev. Za izvolitev potrebuje 46 glasov, manjšinska poslanca pa sta napovedala, da ne bosta "jeziček na tehtnici". Torej vsaj uradno ne more računati na njuno podporo. Kje bo Janković dobil dva potrebna glasova? Pri poslancu katere stranke?

Janković je na torkovi novinarski konferenci zatrdil, da ima podporo 46 poslancev, a ni želel razkriti, kdo sta še dva. Predsednik DZ-ja in prvak Liste Virant Gregor Virant je pred današnjo sejo DZ-ja za STA dejal, da gre za očitno diskrepanco med javnimi izjavami predsednikov strank, vodij poslanskih skupin in tudi poslancev, ki kažejo na to, da ima Janković zagotovljenih le 44 glasov podpore, in na drugi strani izjavami Jankovića, da ima zagotovljenih 46 oz. celo 48 glasov. "Gre za neko očitno netransparentnost," je dejal Virant in dodal, da Janković "blefira" ali pa je prišlo do trgovanja s poslanskimi glasovi, kar bi bilo po njegovi oceni skrajno zavržno.

V javnostih se tako pojavljajo razno ugibanja in preračunavanja pa tudi informacije, da naj bi glasove poslancev kupovali. Govori se o številkah od 35.000 do 100.000 evrov.

"Kljub vsemu bo morda kdo glasoval po prepričanju"
Za Finance pa je nekdanji poslanec in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič dejal: "Glede na to, da je bila nekoč cena 40 tisoč mark, računam, da je glas zdaj vreden med 35 in 50 tisoč evri. O tem, kdo je plačeval, ne bi. Kdo bo uspešnejši pri nabiranju glasov? Kljub vsemu bo morda kdo glasoval po prepričanju."

Nekdanji poslanec Andrej Magajna pa je zatrdil, da ni nujno, da je v igri denar, lahko so tudi grožnje, kot pri njem. "Najprej sicer poskušajo zlepa, recimo s kakšnimi funkcijami, denar je zdaj le malo preveč tvegana zadeva. Če pa bo v igri, bo šlo za astronomske vsote, ker smo na tem, da bo končno konec tranzicijske levice. Prebežnike gotovo lovijo, računam na to, da bo med njimi tudi kateri iz DeSUS-a, kjer je razkol hud, in tudi iz Virantove stranke," je napovedal.

"Dejavnejši je Janša, uspešnejši Janković"
Nekdanji evropski poslanec, ki je odstopil zaradi očitkov o podkupovanju, Zoran Thaler pa je opomnil: "Ne gre za to, da se sestavi vlada z enim glasom, treba je sestaviti vlado, ki bo lahko vladala štiri leta. Tudi če bi bilo kupovanje glasov mogoče, je nesmiselno kupovati glasove za tako vlado. Ali morda veste, da se da kupovati glasove? V realnem svetu, ki ni črno-bel, temveč barvit, stvari niso tako preproste. Če pa vas zanima moj primer, se bo zelo kmalu pokazalo, kdo je storilec in kdo žrtev."

Nekdanji poslanec LDS-a Tone Anderlič je spomnil na primer Pucko in da se je takrat govorilo marsikaj: "V igri so bile bolj obljube o pomoči, službah. Bile so tudi grožnje, češ to in to se ti bo zgodilo, imaš posojilo, take, precej nizke. Po mojem je najdejavnejši pri tem Janša, bolj uspešen pa utegne biti Janković."

Komisija in policija s konkretnimi sumi ne razpolagata
O tem, ali preiskujejo navedbe, da naj bi se trgovalo s poslanskimi glasovi, smo povprašali policijo in komisijo za preprečevanje korupcije. Na policiji so za MMC zatrdili, da policija do zdaj ni prejela nikakršne prijave o kupovanju glasov za glasovanje v državnem zboru.

"Neuradne informacije, ki jih navajajo mediji, brez znanega vira, ki jih je posredoval, in brez konkretnih navedb okoliščin, ki bi utemeljevale sum obstoja uradno pregonljivih kaznivih dejanj, niso dovolj, da bi policija na podlagi njih začela predkazenski postopek," so pojasnili.

"Določbe zakona o kazenskem postopku so namreč jasne in ne dovoljujejo policiji izvedbe preiskovalnih dejanj, preden so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno konkretno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Brez teh pogojev policija tudi ne more in ne sme spremljati dogajanja v državnem zboru ali celo nadzirati postopkov glasovanja," so dodali.

Povedali so še, da bi povod za uvedbo predkazenskega postopka predstavljale le okoliščine pred in med glasovanjem, ki bodo izpolnjevale vse znake katerega od uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

"V preteklosti je policija že obravnavala sume kaznivih dejanj, ki so bila povezana z glasovanjem v državnem zboru, v primeru katerih pa je dogajanje izpolnjevalo elemente uradno pregonljivih kaznivih dejanj," so potrdili.

"Sum ni podan"
Iz komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da je pooblaščena oseba komisije pri Jelinčiču, ki je podajal predmetne izjave o "kupovanju" poslanskih glasov, preverila, ali lahko te izjave kakor koli konkretizira, navede kdo in kdaj je terjal, ponujal, dal ali dobil protipravno korist v zameno za poslanski glas. "Jelinčič je odgovoril, da nič konkretnega ne more povedati, da je šlo za razmišljanje in ker ni v politiki, lahko razmišlja. Glede na to ni podan sum, ki bi opravičeval in terjal aktivnosti komisije v tej smeri," so sporočili.