Lovšin poudarja, da v zvezi z orožjem v dvajsetih letih samostojne Slovenije ni bil nikoli obravnavan ali obsojen na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Lovšin poudarja, da v zvezi z orožjem v dvajsetih letih samostojne Slovenije ni bil nikoli obravnavan ali obsojen na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Silvo Komar kaže na Lovšina
Andrej Lovšin vse očitke zanika

Komar omenja tudi Andreja Lovšina in Antona Peinkiherja, ki njegove navedbe odločno zanikata. Lovšin in Peinkiher zanikata tudi navedbe, ki jih je v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije izrekla zakrita priča, sta v svojih prispevih za TV Slovenija poročala Petra Bezjak in Matej Hlebš.

Nekdanji predstonik varnostno-informativne službe Silvo Komar pa pravi, da verjame hrvaškemu trgovcu z orožjem Marinu Tomuliću, ki je zatrdil, da je tedanji minister za obrambo Janez Janša v Kopru od Ivana Čermaka leta 1991 prejel podkupnino, ter znova zatrjuje, da je nekdanji direktor varnostno-obveščevalne službe Andrej Lovšin pri t. i. vzporedni trgovini z orožjem za gotovino prodajal orožje Hrvatom.

"Predstavniki Voma orožje prodajali Hrvatom"
Lovšin in njegovi pridaniki so imeli skladišče na Ložicah na področju Maribora, od koder so to orožje prodajali hrvaški strani, je uvodoma zatrdil Komar. Čeprav je več let veljalo, da Slovenija za orožje ni prejela denarja, ampak je kompenzirala prodajo z nafto, Komar zagotavlja, da obstajajo dokumenti o gotovinskem poslovanju, v Beljaku pa naj bi imeli odprt poseben račun z imenom "Dragica". Dokumentacija bi po Komarjevih trditvah morala obstajati na več ministrstvih.

Komar: Rekli so mi, naj v to povlečem predsednika
Komar je tudi zanikal Janševe navedbe, da sta bila z Milanom Kučanom vpletena v nezakonito trgovino z orožjem, ki so ga odkrili na mariborskem letališču leta 1993. Čeprav je bil zaradi tega v preiskovalnem zaporu, so ga na sodišču spoznali za nedolžnega. "Ne morem predložiti konkretnih dokazov, lahko pa rečem, da je, preden se je odkrilo mariborsko orožje, sledila vrsta klicev in dokazov, da naj v to povlečem takratnega predsednika in da se ne bo nič zgodilo," je izjavil. V te grožnje sicer nista bila vpletena Janša ter njegov tedanji nadrejeni Miha Brejc, pojasnjuje, a dodaja: "So pa prihajali ljudje, ki so se sklicevali na Ivana Janšo."

Strinja se, da se z dokumentov umaknejo oznake zaupno ter da se "Slovenija sooči z resnico".

Peinkiher: Pričo sem prepoznal po glasu
Priča v Pogledih Slovenije je omenjala tudi Peinkiherja, ki je potrdil, da je bil pri denarnih transakcijah dejansko prisoten. Peinkiher je dejal, da je pričo prepoznal po glasu ter da omenjena oseba ni bila nikdar prisotna pri denarnih transakcijah.

Kot pravi Peinkiher, ni šlo za nobeno vzporedno trgovino z orožjem, ampak za pomoč Hrvaški in Bosni, ki je bila organizirana v samem slovenskem državnem vrhu, izvajala pa je ni le Lovšinova služba, ampak so sodelovali ministrstvi za notranje zadeve in obrambo.

Peinkiher: Kaj je bilo s preostalim denarjem, ne vem
Peinkiher dopušča možnost, da je potem nekdo odtujil ta denar za namene, ki niso služili interesom države Slovenije. "Del gotovine se je uporabil za delo službe, nabavili so se avtomobili, tehnična oprema za delo službe, kar je kar velik znesek, del je bil uporabljen še za operativno delo službe kar več kot dve leti. Kaj je bilo pa s preostalim denarjem, tega pa ne vem. Kajti dejstvo pa je, da je o vsem tem odločal minister, nihče od nas," je izjavil. Lovšin je ob tem odločno zanikal, da bi se kdaj koli osebno okoristil ali imel kot direktor obveščevalne službe kakršen koli črni fond.

Lovšin: Nobenega črnega fonda ni bilo
Zavrnil je tudi trditve, da je uničil dokumente o trgovini z orožjem in dejal: "Jaz nisem nobenemu ukazal, da bi karkoli uničil dokumentacijo, oziroma, da bi jo jaz uničeval." Lovšin je še zatrdil, da se v njegovem vozilu nikoli ni prevažala gotovina in da ni nikoli zahteval kakršnega koli odpiranja državne meje za prevoz orožja, ter izrecno poudaril, da v 20 letih samostojne Slovenije v zvezi s tem ni bil nikoli obravnavan ali obsojen na sodišču.

Silvo Komar kaže na Lovšina
Andrej Lovšin vse očitke zanika