"Če boste pogledali arhiv iz tistih časov, boste videli, da je MORS ugotovil, da cene za posamezne artikle ne ustrezajo dejanskemu stanju. MORS je pridobil dovolj dokumentov, ki kažejo, da so to prodajali po višjih cenah in z gotovino," trdi Kacin. Foto: EPA
SDS
V SDS-u vlado pozivajo, naj objavi celovito poročilo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, Janez Janša zavrača navedbe, da naj bi v trgovini z orožjem za Hrvaško leta 1991 kot obrambni minister prejemal kakršno koli podkupnino. Vlado je zato pozval, naj objavi omenjeno poročilo. Ta tega še ni storila, je pa o tem spregovoril Frangež, avtor knjige Trgovina z orožjem.

Da podatki v poročilu ne držijo, po njegovih besedah dokazuje dokument obveščevalno-varnostne službe iz leta 1997. Gre za poročilo, ki ga je podpisal nekdanji direktor OVS-ja Marjan Miklavčič,v njem pa so opravili primerjavo podatkov o oddanem orožju, navedenih v poročilu Janše in poročilu samega OVS-ja.

Miklavčič je v poročilu zapisal, da je primopredaja med nekdanjima obrambnima ministroma Janezom Janšo in Jelkom Kacinom potekala 29. marca 1994. Takrat je Janša Kacinu tudi predal poročilo o orožju med 15. majem 1990 in 1. septembrom 1993. Iz poročila je razvidno, da je bilo orožje, namenjeno Hrvaški in BiH-u, vredno slabih 27,7 milijona nemških mark. Poplačilo se je poravnalo, večinoma, v vrednosti slabih 22,9 milijona, z nafto, preostalo pa z dobavo drugega blaga in opreme.

Razlika deset milijonov mark
Na Morsu pa naj bi medtem ugotovili, da je bila vrednost predanega orožja slabih 38,9 milijona nekdanjih nemških mark. Razlike je tako za 10,7 milijona. Miklavčič hkrati poudarja, da so pri oceni vrednosti orožja upoštevali cene, ki jih je v svojem poročilu navedel Janša, čeprav so pri zbiranju informacij ugotovili, da so bile cene višje za več kot 100 odstotkov.

Obvestila o plačevanju v gotovini
Prav tako se po Miklavčičevih ugotovitvah ne ujemajo podatki o oddanem orožju ter kompenzacijskih poslih. Kot je zapisal na koncu poročila, ki ga je naslovil na takratnega direktorja uprave kriminalistične policije Antona Dvorška, ugotovitev, da vse orožje ni bilo plačano s kompenzacijskimi posli, potrjuje tudi več zbranih obvestil, da se je plačevalo tudi v gotovini.

Frangež je navedel še, da je Janšo že pozval na javno soočenje, ki naj bi se po Janševi izbiri odvijalo v športni dvorani Stožice, a prvak SDS-a še ni sporočil datuma.

SDS: Bo Kresalova ovadila Kacina?
Na Frangeževe navedbe so se sicer v SDS-u že odzvali, menijo pa, da je, dokler vlada in Mors ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, komentar omenjenih trditev nesmiseln. V njih so namreč, tako SDS, le izseki omenjenega poročila, kar pušča veliko prostora za manipulacijo.

"Če g. Frangež meni, da njegove navedbe o manku 10 milijonov evrov držijo, zakaj ne vpraša nekdanjega obrambnega ministra LDS Jelka Kacina, kako to, da kot minister ob takšni domnevni ugotovitvi ni podal kazenske ovadbe. Ob tem nas zanima, ali bo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ovadila Jelka Kacina zaradi nevestnega dela v službi?" se še sprašujejo.

Na MMC-ju smo poklicali nekdanjega ministra za obrambo Jelka Kacina, ki je povedal, da poročila zaradi tajnosti ne sme komentirati. "Ampak, če boste pogledali arhiv iz tistih časov, boste videli, da je MORS ugotovil, da cene za posamezne artikle ne ustrezajo dejanskemu stanju. MORS je pridobil dovolj dokumentov, ki kažejo, da so to prodajali po višjih cenah in z gotovino," je dodal.