Kacin Janšo obtožuje, da spet igra vlogo žrtve. Foto: MMC RTV SLO
Kacin Janšo obtožuje, da spet igra vlogo žrtve. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša je po mnenju Kacina najraje v vlogi scenarista zgodb, ki odvračajo pozornost od njega. Foto: MMC RTV SLO

MO je v skladu s svojimi pooblastili pristojnim posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe. Odgovor na vaše vprašanje morate iskati v pristojnih organih.

Jelko Kacin


Kacin poudarja, da je treba zgodbo o trgovanju z orožjem enkrat končati. Ob tem navaja nekatera, kot trdi sam, dejstva o poročilu o trgovini z orožjem, ki ga je ob primopredaji na ministrstvu za obrambo (MO) pripravil Janša:

"1. Za primopredajo Janez Janša ni pripravil poročila o trgovini z orožjem. Razprave o tem ni bilo v njegovem scenariju vsebine in poteka primopredaje.
2. Primopredajo sem zato prekinil in zahteval tudi pisno poročilo o trgovini z orožjem, za katero je Janša trdil, da ga sicer ima, a ga hrani le doma, na svojem računalniku. Tako je moral najprej domov po računalniški zapis, natisnjeno pa je bilo v nadaljevanju šele na MO.
3. Na MO omenjenega poročila pred tem ni bilo. Ministrstvo za obrambo s tem poročilom ni razpolagalo, ni ga imelo in ga ni hranilo. V prostorih ministrstva ga ni bilo.
4. Janez Janša je dokument natisnil in podpisal šele v fazi primopredaje, po njegovi razrešitvi, ko Janša formalno ni bil več minister.
5. Dokument je bil z njegove strani označen z najvišjo stopnjo zaupnosti in prepovedjo razmnoževanja.
6. Dokument nikoli ni bil obravnavan na nobenem organu MO, niti ne na vladi.
7. Analiza naknadno (le delno) pridobljene oz. rekonstruirane dokumentacije pa je pokazala, da v finančnem delu v mnogo primerih ne ustreza dejanskemu obsegu gotovinskih plačilnih tokov.
8. Poročilo nikakor ni celovito, saj gotovinska plačila minimizira, izjave delavcev MO, ki so šteli denar, pa so avtorja poročila in samo vsebino poročila postavile na laž."

Ob tem Kacin dodaja, da je umik stopnje zaupnosti s poročila iz leta 1993, ki ga je zahteval Janša, smiseln le, če bi lahko hkrati primerjali tri dokumente, in sicer omenjeno poročilo Janeza Janše, poročilo MO-ja za vlado iz časa Kacinovega mandata na MO-ju ter dokumente Hrvaške o dejanskih stroških nakupa orožja v Sloveniji.

Za Tomulića še ni slišal
Kacin je pojasnil, da Marina Tomulića ne pozna in da se ne spomni, da bi zanj že kdaj slišal "ali da bi se z njim v preiskavi na MO-ju poimensko ukvarjali". Hkrati pa ne izključuje možnosti, da bi se lahko kdo s Tomulićem ukvarjal na operativni ravni.
"V zvezi s podkupninami ni vprašanje, ali jim jaz verjamem ali ne. Gre za hude obtožbe, ki jih je treba podkrepiti z dokazi. Gre tudi za ugled in vpliv Republike Slovenije v regiji in širši mednarodni skupnosti, zato je treba zadevi priti do dna," meni Kacin.
Poročilo so pod drobnogled vzeli različni resorji

Na MMC-ju smo Kacina vprašali tudi, zakaj nihče nikoli ni obravnaval tega poročila (Janševo poročilo o trgovini z orožjem ob primopredaji na ministrstvu za obrambo leta 1994 op. p.), če je bilo jasno razvidno, da se denarni tokovi med seboj ne ujemajo, da je bilo pri štetju denarja ugotovljeno, da so navedbe avtorja poročila lažne, ter zakaj je bilo v njegovem (Kacinovem op. p.) mandatu znova spisano poročilo o trgovini z orožjem in kaj dodatnega so v njem ugotovili.

Kacin je odgovoril, da so bili poročilo in njegove navedbe "predmet širše medresorske obravnave in širše medresorske preiskave. Vlada, katere član je bil Janša, tega poročila ni uvrstila na dnevni red in ga obravnavala, sam pa ne morem z gotovostjo odgovoriti, zakaj ne, saj nisem bil njen del. A očitno je bilo, da za obravnavo ni bilo prave volje na obeh straneh.

Avtor se je prej kot ne (upravičeno) bal negativnih odzivov na vladi in posledic zanj, saj bralcem (tako kot meni) zastavlja več dodatnih vprašanj, kot pa daje prepričljivih odgovorov, vlada pa najbrž ni želela na ta način legalizirati večletnega početja ministra. Ob mojem poročilu pa je vlada sprejela konkretne sklepe."


MO nima pooblastil
Na ta odgovor smo želeli tudi dodatno pojasnilo, in sicer, ali je s poročilom v njegovem mandatu vladi razkril nejasnosti Janševega poročila in ali so bili potem sproženi kakršni koli postopki zoper Janšo.

Na to je Kacin odgovoril z besedami: "V primeru o katerem sprašujete, so sklepi vlade napotili pristojne institucije države, da ukrepajo. MO ima in je imel zelo zožena pooblastila za preiskavo, saj lahko preiskuje le vojaške osebe, civilne osebe, kar je Janša bil in je, pa so v pristojnosti drugih organov. MO pod mojim vodstvom zavestno ni želel in ni smel prekoračiti zakonskih pooblastil, še manj pa ponoviti Janševe kršitve zakona v primeru Depale vasi, zato so preiskovali drugi organi.

V prejšnjem odgovoru sem vam že pojasnil vsebino medresorskega pristopa. MO je v skladu s svojimi pooblastili pristojnim posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe. Odgovor na vaše vprašanje morate iskati v pristojnih organih."

MO je v skladu s svojimi pooblastili pristojnim posredoval informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe. Odgovor na vaše vprašanje morate iskati v pristojnih organih.

Jelko Kacin