Lahke oklepnike oshkosh 4 x 4 proizvaja ameriška korporacija s sedežem v zvezni državi Wisconsin. Foto: Oshkosh Defense
Lahke oklepnike oshkosh 4 x 4 proizvaja ameriška korporacija s sedežem v zvezni državi Wisconsin. Foto: Oshkosh Defense

Poslanec Levice Miha Kordiš je v imenu predlagateljev poudaril, da se že od vsega začetka v povezavi s tem nakupom pojavljajo jasni indici, da gre za nesmotrn nakup, ki je bil izveden "na meji ali čez mejo legalnosti". Na to po njegovih besedah med drugim kaže naraščanje cene nakupa. Kot je navedel, je obrambni minister Karl Erjavec sprva govoril o 15,5 milijona evrov, pozneje se je izkazalo, da naj bi ločeno nabavljali še oborožitvene postaje in da naj bi bila dejanska cena oklepnikov slabih 27 milijonov evrov, k čemur je treba dodati še DDV.

Po besedah Kordiša je v letih od 2019 do 2021 za ta namen tako predvidenih 32 milijonov evrov, za nakazilo v letu 2018 v vrednosti sedmih milijonov evrov pa da "se ministrstvo pretvarja, kot da ga sploh ni bilo". Ob tem pa je spomnil še na anonimno pismo, v katerem je pisalo, da vlada kupuje nepreizkušena vozila, ki so še v fazi testiranja. Prav tako naj ne bi bila vključena določena oprema, zaradi česar bo po njegovih besedah cena na koncu še višja.

Sicer pa je dejal tudi, da se predstavniki ministrstva sklicujejo na serijo dokumentov, ki da opravičujejo nakup oklepnikov, "a če podrobno pogledamo, v teh dokumentih pokritja za nakup ni".

Nujno sejo, na kateri so znova pretresali nakup oklepnikov, je predlagala Levica. Foto: BoBo
Nujno sejo, na kateri so znova pretresali nakup oklepnikov, je predlagala Levica. Foto: BoBo

Na ministrstvu ne nasprotujejo reviziji

Državni sekretar z obrambnega ministrstva Miloš Bizjak je poudaril, da ne nasprotuje reviziji Računskega sodišča, saj bo ta lahko verodostojno ovrgla ali potrdila kritike, ki jih "Levica vztrajno ponavlja". Spomnil je na dokumente, v katerih je načrtovan nakup omenjenih vozil.
Po njegovih besedah so bila vozila oshkosh 4 x 4 testirana in validirana v maju lani in so tudi v operativni uporabi ameriške vojske, ki že ima 3.500 takšnih vozil. "Če je vozilo dobro za najmočnejšo vojsko na svetu, so po mojem prepričanju odveč skrbi, da ne bi bilo primerno za Slovensko vojsko," je poudaril Bizjak.

Zagotovil je, da nakup ne bo stal več kot 32 milijonov evrov. Cena enega vozila z daljinsko vodeno oborožitveno postajo in mitraljezom 12,7 mm, vključno s tehnično podporo in administrativnimi stroški, bo predvidoma 707.000 evrov brez DDV-ja. So pa po Bizjakovih besedah vozila oshkosh za približno 35 odstotkov cenejša od drugih tovrstnih vozil, ki so jih vključili v raziskavo trga.

Posodobitev Slovenske vojske je nujna

Državni sekretar je še poudaril, da je posodobitev Slovenske vojske nujna in ključna za zagotavljanje varnosti države. Navedbe Levice o nakupu vozil 4 x 4 mimo predpisov oziroma mimo proračunskega kritja pa po njegovem prepričanju nimajo realne osnove, ampak "temeljijo na političnem konceptu predlagateljev, ki a priori nasprotujejo vsaki modernizaciji Slovenske vojske".

Člani odbora so sklep za revizijo zakonitosti in smotrnosti nakupa podprli z devetimi glasovi za in nobenim proti. Večinoma so soglašali, da je posodobitev opreme Slovenske vojske nujna, dvome, ki se pojavljajo, pa naj preveri Računsko sodišče. Ob vprašanjih o končni ceni, zagotavljanju servisiranja vozil in kritikah o njihovi nepreizkušenosti, je bil izražen tudi pomislek, da gre za vozila, ki niti niso primerna za slovenski teren.

Revizija nakupa štirikolesnikov oshkosh

Mahnič: S podporo proračunu je Levica podprla nakup

Žan Mahnič iz SDS-a se je dotaknil še odločitve, da se prekine nakup bojnih oklepnikov 8 x 8, ker da je taktična študija zastarela. Ampak – kot je dodal – "ta ista študija opredeljuje tudi nakup vozil 4 x 4". S podporo proračuna pa da je nakup teh podprla tudi Levica.

"Ne glede na to, koliko so se lahko na vladni strani opirali in izgovarjali na taktično študijo, zakaj je propadel nakup oklepnikov 8 x 8 v vrednosti 350 milijonov evrov, je politična resnica, da je bila to ena od naših temeljnih zahtev. In če ta nesmiselna nabava oklepnikov 8 x 8 ne bi odletela, se oni z nami sploh ne bi mogli pogovarjati," je nato pojasnil Kordiš. Pri 32 milijonih za nakup vozil 4 x 4 pa jim žal ni uspelo, je dodal.

Janez Janša prav tako iz SDS-a pa je dejal, da bi morali nekoliko spremeniti prioritete in v državnem zboru razpravljati o nekaterih drugih težavah, saj dva podsistema države razpadata. Iz primarnega zdravstva odhajajo zdravniki, iz SV pa odhajajo vojaki, je dejal in dodal, da so stvari alarmantne, svet za nacionalno varnost pa se še ni sešel oziroma se sploh še ni konstituiral.