Foto:
Foto:

Nadzor pooblaščene skupine na kranjski policijski upravi 28. januarja je bil tako izveden v skladu z določili zakona o parlamentarnem nadzoru in ustaljeno prakso dela v policiji, je po seji komisije zatrdil njen predsednik Jožef Jerovšek (SDS).

Dodal je, da bo komisija v prihodnje jasneje določila parametre nadzora. Član komisije Bojan Kontič (ZLSD) je pojasnil, da sklep sicer ni bil sprejet soglasno, a je njegova vsebina dovolj jasna. Po zaključku nujne seje sta predsednik in član komisije dodala, da je komisija po daljši razpravi odločila, da v zvezi s temi dogodki ne dajeta več javnih izjav in ne polemizirata v javnosti.

Kontič je sicer obravnavo zapisnika o opravljenem nadzoru pooblaščene skupine komisije na kranjski policijski upravi predlagal, ker ga je zanimalo, ali je bil nadzor opravljen v skladu s poslovnikom komisije. Po poročanju nekaterih medijev naj bi namreč Jerovškova komisija zlorabila svoja pooblastila, ko je na policijski upravi v Kranju preverjala, ali policija prisluškuje poslancu SDS-a Pavlu Ruparju. Tako naj bi 28. januarja policijsko upravo obiskali trije člani komisije, dva iz vrst SDS-a (Jerovšek in Mirko Zamernik) in Franc Kangler iz SLS-a. Zahtevali naj bi vpogled v zakonitost uporabe posebnih metod in sredstev, v tem primeru prisluškovanja, sledenja in tajnega odkupa predmetov v zvezi z Ruparjem.