Alenka Bratušek je na včerajšnjem zaslišanju v Evropskem parlamentu dejala, da KPK v postopku ni ugotovil korupcije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Alenka Bratušek je na včerajšnjem zaslišanju v Evropskem parlamentu dejala, da KPK v postopku ni ugotovil korupcije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nad Bratuškovo KPK in Društvo Integriteta
Bo Juncker zamenjal komisarske kandidate?

"

"Vselej spoštujem zakone, sem velika legalistka in daleč od tega je, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršne koli znake korupcije, to je ugotovila tudi komisija za preprečevanje korupcije," je na včerajšnjem zaslišanju v Evropskem parlamentu razložila Alenka Bratušek.

Vse pa kaže, da je šlo v tem primeru za zavajanje evropskih poslancev, saj je omenjeno izjavo že zanikala protikorupcijska komisija (KPK).

"Komisija vodi postopek ugotavljanja kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanja korupcije, med drugim tudi o dolžnem izogibanju nasprotju interesov članov Vlade RS, do katerega naj bi prišlo v postopku predlaganja oziroma odločanja o slovenskih kandidatih za člana Evropske komisije. Sicer pa komisija v omenjeni zadevi poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto," so v odzivu na izjavo Bratuškove zapisali v KPK-ju.

Izteka se rok za pripombe
KPK je Bratuškovi posredoval osnutek ugotovitev 9. septembra. Bratuškova pošte nato ni dvignila v zakonskem roku, zato so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izreče glede navedb KPK-ja, se izteče danes, saj je protikorupcijska komisija pričakovano zavrnila prošnjo za podaljšanje.

Senat KPK-ja bo nato proučil odgovore, morda popravil mnenje in zatem ugotovitve javno objavil. Njen odvetnik Aleksander Čeferin osnutka ugotovitev ne komentira, toda predlagal je izločitev celotnega senata KPK-ja iz preiskave, saj naj bi s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost.

Odgovora KPK-ja v ponedeljek še ni prejel. Predsednik KPK-ja Boris Štefanec pa je dejal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

Magnetogram naj bo javen
KPK je novo vlado tudi pozval, naj z magnetograma seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, umakne oznako tajnosti.

Komisija meni, da tajnost podatka ni utemeljena. Nekdanjo vlado Bratuškove so zato že 22. avgusta pozvali, naj oznako tajnosti z dokumenta umakne, a tega ni storila.

Vlada čaka na odločitev Bruslja
Slovenska vlada bo odločitev glede kandidatke za podpredsednico Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, Alenke Bratušek sprejela, ko bo sprejeta odločitev pristojnih odborov Evropskega parlamenta. Čeprav je bilo načrtovano, da bo prva ocena pripravljena že v ponedeljek zvečer, so sestanek preložili na drevi, odbora pa naj bi o kandidatki odločala predvidoma v sredo.

Neuradno pa v Bruslju omenjajo možnost njene premestitve na manj zahteven položaj v komisiji in tudi možnost zavrnitve.

Če bi odbora kandidatko zavrnila, bi morala slovenska vlada prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju predlagati novega kandidata oziroma kandidatko za člana komisije.

Nad Bratuškovo KPK in Društvo Integriteta
Bo Juncker zamenjal komisarske kandidate?