Med osumljenimi ponarejanja dokazil o izobrazbi so tudi nekateri drugi poslanci državnega zbora. Odstopil ni še nihče. Foto: MMC RTV SLO
Med osumljenimi ponarejanja dokazil o izobrazbi so tudi nekateri drugi poslanci državnega zbora. Odstopil ni še nihče. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Koren Gomboc se še ni odločila, ali bo zasedla poslanski sedež kolega Ljuba Žnidarja. Foto: SDS

Poslanca SDS Ljuba Žnidarja, ki je bil imenovan za državnega sekretarja, naj bi glede na volilni rezultat v DZ nadomestila Alenka Koren Gomboc, ki pa naj bi imela težave s srednješolskim spričevalom.

Zaradi očitkov glede izobrazbe Koren Gombočeva še ne ve, ali bo sprejela poslanski mandat, še piše ljubljanski Dnevnik.

37-letna Alenka Koren Gomboc je sestrična soproge predsednika vlade Urške Bačovnik Janša, je koordinatorica SDS-a za koroško regijo, v politiki pa dejavna zadnjih pet let. Avtorji anonimnega pisma, ki ga hranijo v uredništvu časnika, ji očitajo, da je zaradi ponarejenega spričevala pred leti izgubila službo v eni od koroških poslovalnic SKB.

Končala kmetijsko šolo
O izobrazbi Koren Gombočeve sicer Dnevnik piše, da je končala poklicno kmetijsko šolo v Šentjurju, takoj zatem pa se je zaposlila kot trgovka in na celjski zasebni šoli Abitura opravila tudi prekvalifikacijo. Ko je želela na Delavski univerzi v Žalcu končati srednjo ekonomsko-poslovno šolo, pa ji je "nekdo", kot je dejala sama, svetoval, da lahko izobrazbo pridobi tudi po krajšem postopku.

Nenavadna SMS-sporočila
Da je nekaj vendarle narobe, je ugotovila šele, ko je začela prejemati nenavadna SMS-sporočila, češ da nekateri delovna mesta v SKB-ju zasedajo tudi z neustrezno izobrazbo. Takrat je to tudi prijavila ustreznim organom, kjer je pustila vse podatke, tudi o telefonski številki, s katere je prejemala sporočila.

SKB molči o spričevalu
Čeprav je v svojem življenjepisu pred državnozborskimi volitvami natančno opisala, kje je bila do takrat zaposlena, zaposlitve pri SKB-ju ni natančno navedla - uporabila je namreč samo termin "v bančništvu". Ali je res morala zapustiti službo zaradi ponarejenega spričevala, pa v SKB-ju niso ne potrdili ne zanikali, saj da gre za osebne podatke, ki jih ne morejo posredovati javnosti. Koren Gombočeva pravi, da so se razšli iz poslovnih razlogov.

O izobrazbi Koren Gombočeve piše tudi Večer. Oba časopisa, ki sta se za pojasnila obrnila tudi na SDS, pa so v omenjeni stranki napotili k branju omenjenega življenjepisa.

Prekvalifikacije
Večer še navaja, naj bi se Alenka Koren Gomboc po končani kmetijski šoli prekvalicificirala na zasebni šoli Abitura, zdaj pa naj bi bila vpisana na zasebni izobraževalni center B2, program ekonomski tehnik. Po javno dostopnih podatkih je bil Center B2 leta 2007 izbrisan iz registra poslovnih subjektov in pripojen sedanji družbi z omejeno odgovornostjo "B2 izobraževanje in informacijske storitve".

Za pojasnila smo klicali tudi vodjo službe za odnose z javnostmi SDS-a Jerneja Pavlina, ki je za zdaj nedosegljiv.