Veliko prahu je dvignil tudi sestanek Zorana Jankovića, njegovega poslanca Gašparja Gašparja Mišiča in poslanca Liste Virant Ivana Vogrina dan pred glasovanjem v DZ-ju. Takoj so se pojavila ugibanja o prestopu Vogrina k poslanski skupini Pozitivne Slovenije, kar se na koncu vendarle ni zgodilo. Foto: BoBo
Veliko prahu je dvignil tudi sestanek Zorana Jankovića, njegovega poslanca Gašparja Gašparja Mišiča in poslanca Liste Virant Ivana Vogrina dan pred glasovanjem v DZ-ju. Takoj so se pojavila ugibanja o prestopu Vogrina k poslanski skupini Pozitivne Slovenije, kar se na koncu vendarle ni zgodilo. Foto: BoBo
Krivic je na vprašanje, kako bi opredelil politično korupcijo, odgovoril: "Če nosilec politične funkcije zaradi obljubljene ali dobljene kakršne koli koristi zase ali za koga drugega naredi nekaj nezakonitega ali ne naredi (opusti), kar bi bil dolžan storiti." Foto: BoBo
V primeru Zmaga Jelinčiča, ki naj bi tedanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku ponudil podporo pri interpelaciji v zameno za primerno zemljišče za gradnjo letalskega muzeja, je Kos zatrjeval, da gre za kaznivo dejanje. Foto: BoBo

Kdo bo novi Ciril Pucko? To je bilo glavno vprašanje ob glasovanju DZ-ja o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću. Pucka ni bilo, ostali pa so očitki o politični korupciji.

V Pozitivni Sloveniji so si v dneh pred glasovanjem na vso moč prizadevali, da bi svojemu kandidatu zagotovili potrebnih 46 glasov. Govorilo se je celo o 100 tisoč evrih, ki naj bi se ponujali za poslanski glas. Veliko prahu je dvignil tudi sestanek Zorana Jankovića, njegovega poslanca Gašparja Gašparja Mišiča in poslanca Liste Virant Ivana Vogrina dan pred glasovanjem v DZ-ju. Takoj so se pojavila ugibanja o prestopu Vogrina k poslanski skupini Pozitivne Slovenije, kar se na koncu vendarle ni zgodilo.

Predsednik SDS-a Janez Janša je v oddaji Pogledi Slovenije dan po glasovanju v DZ-ju zatrdil, da so tisti, ki so želeli na oblast, to želeli s politično korupcijo. "Dopuščam možnost, da neki poslanec, ki je izvoljen na listi neke stranke, po določenem času spozna, da tja ne sodi in takrat menja poslansko skupino. Če pa nekdo takoj po volitvah menja poslansko skupino, tukaj ne more biti motiv v zvezi z njegovim prepričanjem, ampak gre lahko izključno za politično korupcijo," je pred dnevi novinarjem znova zatrdil Janša.

O tem, ali smo bili pri sestavljanju koalicije po prvih predčasnih volitvah v zgodovini res priča politični korupciji, smo se na MMC-ju pogovarjali z nekdanjim predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom in nekdanjim ustavnim sodnikom Matevžem Krivicem.
Krivic: Kritiziral sem napovedovanje, da bosta za Jankovića glasovala "skrivača"
Krivic je na vprašanje, kako bi opredelil politično korupcijo, odgovoril: "Če nosilec politične funkcije zaradi obljubljene ali dobljene kakršne koli koristi zase ali za koga drugega naredi nekaj nezakonitega ali ne naredi (opusti), kar bi bil dolžan storiti."

O tem, ali gre pri iskanju glasov Pozitivne Slovenije za podporo Jankoviću za politično korupcijo, pa je zapisal: "Mešate problem transparentnosti (odkritosti, preglednosti) političnega delovanja in problem korupcije. Javno sem kritiziral napovedovanje poslancev PS, da bosta za Jankovića glasovala dva 'skrivača' iz nasprotnega tabora, ki pa nista imela toliko korajže, da bi povedala, kdo sta in kako to svoje ravnanje utemeljujeta (tako kot je to odkrito naredil Pucko leta 1996). Toda to je netransparentnost delovanja, ki politiku, ki tako ravna, zmanjšuje verodostojnost, ne pa korupcija. Če kdo ve, da je šlo tu za korupcijo, je dolžan to prijaviti pristojnim organom – novinarji pa z nekritičnim napihovanjem golih govoric in ugibanj neodgovorno dodatno zastrupljate že tako zastrupljeno politično ozračje. Tudi s tem vašim vprašanjem."

Kos: Korupcija že, če bi kdo sprejel samo obljubo koristi
Kos je poudaril, da gre za politično korupcijo, če bi kdo za svoje glasovanje sprejel kakršno koli korist ali pa samo obljubo te koristi. Če pa bi poslanci glasovali drugače, kot od njih pričakuje lastna stranka, zaradi tega, ker jih je prepričal program druge stranke ali pa npr. nastopi predstavnikov druge stranke, pa je to po njegovem mnenju nekaj povsem normalnega v demokraciji.

Izpostavil je, da pri iskanju glasov od Pozitivne Slovenije kakšnega konkretnega suma, da gre za politično korupcijo, še ni slišal. "Vse čas se pojavljajo očitki, da naj bi šlo za politično korupcijo, ampak glede na to, da ni bilo nobene konkretizacije teh sumov, sem vedno bolj prepričan, da gre enostavno za povzročanje strahu pri poslancih lastnih strank, da ne bi glasovali drugače, kot od njih pričakujejo. Dokler ne bom slišal konkretizacije teh sumov, bom verjel, da gre zgolj za politično strašenje," je zatrdil.

Namigovanja, da se je za glas ponujalo do 100 tisoč evrov in da naj bi poslancu Vogrinu ponujali celo sanacijo dolgov njegovega podjetja, zanj niso dovolj velika konkretizacija. "Nikakor, to so govorice. Če bi bilo na tem kaj vsaj približno res, bi se morala že zdavnaj angažirati policija in tožilstvo. Ker se to ni zgodilo, ostajamo na nivoju govoric, ki jih sprožajo vrhovi političnih strank, da bi zastrašili lastne poslance," je opozoril.
Kos: Pri Jelinčiču so bili sumi zelo konkretizirani
V primeru Zmaga Jelinčiča, ki naj bi tedanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku ponudil podporo pri interpelaciji v zameno za primerno zemljišče za gradnjo letalskega muzeja, je Kos zatrjeval, da gre za kaznivo dejanje. "Pri Jelinčiču so bili sumi zelo konkretizirani, celo do te mere, da je policija začela postopek in podala kazenske ovadbe. V sedanji situaciji očitki niso konkretizirani," je pojasnil.