Ob lanskih državnozborskih volitvah so se zgodili veliki premiki na politični levici in, kot kaže, sprememb še ni konec. Kučan je predlagal začasno prenehanje delovanja Foruma 21. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ob lanskih državnozborskih volitvah so se zgodili veliki premiki na politični levici in, kot kaže, sprememb še ni konec. Kučan je predlagal začasno prenehanje delovanja Foruma 21. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Forum 21 bledi

Črešnar Pergarjeva je izstopila tudi iz Foruma 21, društva, ki ga je leta 2004 ustanovilo veliko pomembnih javnih osebnosti, je za TV Slovenija poročal Rajko Gerič.

Nevenka Črešnar Pergar svojega odstopa s funkcije in iz Foruma ne želi razlagati, razlogov ne poznajo niti člani upravnega odbora. Na seji so se na pobudo predsednika društva Milana Kučana pogovarjali celo o tem, da bi Forum začasno nehal delovati.

"Po sestanku sem izvedel, da je odstopila iz osebnih razlogov, ki mi niso znani, ker se o tem z njo nisem pogovarjal. Sem pa presenečen in mi je hkrati tudi žal, da se je tako odločila," je povedal Sandi Češko, ki je bil med pobudniki foruma. V ponedeljek Češko sicer ni bil na sestanku; tudi drugi člani, s katerimi smo govorili, se ne želijo izpostavljati pred kamero, je še poročal Gerič.

Forum 21 je v politično razcepljeni Sloveniji ves čas deloval kot nekakšna protiutež pomladnemu Zboru za republiko, vendar Forum kot tak ni pogosto politično deloval, bolj dejaven je bil njegov ustanovitelj Kučan.

O podpori predsedniški kampanji ni bilo govora
Udeleženci ponedeljkove seje so potrdili, da je Kučan predlagal, naj se delovanje Foruma zamrzne, vendar se na koncu s tem niso strinjali, saj menijo, da je prav, da forum ostane prostor za debato o družbenih vprašanjih, v katero se bo vključevala širša javnost, ne le člani.

"Morda so bila pričakovanja nekaterih drugačna, so pričakovali več, morda tudi zase, in zaradi tega se je kmalu po začetku delovanja Foruma zgodil določen osip iz vrst direktorjev," razmišlja Češko.

Levica je v času pred predsedniškimi volitvami še vedno neenotna; bo Forum podprl kakšnega kandidata? "Govora o podpori predsedniški kampanji ni bilo in ne pričakujem, da bi se to zgodilo," je povedal Češko.

Forum 21 tako za zdaj ostaja, kot društvo in kot prostor za družbeno debato, drži pa, da je dejavnih in prepoznavnih članov vse manj.

"Razprava ni dokončana"
"To ne drži. Ne vem, kdo je to pisal, ker ni bilo nobenega novinarja, tudi mene ni nihče vprašal. Na seji upravnega odbora smo razpravljali o tem, nismo pa končali razprave, da je pač potrebno delovanje Foruma prilagoditi realnim razmeram, v katerih se je znašel, finančnim, političnim in drugim," pa je o pisanju, da so zamrznili delovanje Foruma 21, za TV Slovenija povedal Kučan.

Forum 21 bledi