Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da so v protokol zapisali,
Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da so v protokol zapisali, "da se bo mandatar z Levico usklajeval tudi o ministrskih kandidatih, po tem pa je Levica zavezana, da vladi ne bo nasprotovala". Foto: BoBo

Predsedstvo SNS-a bo pred glasovanjem o mandatarskem kandidatu Marjanu Šarcu odločalo na korespondenčni seji prihodnji teden, in ne danes, kot je bilo prvotno napovedano, je pojasnil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Seja DZ-ja bo predvidoma prihodnji teden v petek, glede na dosedanje Jelinčičeve izjave pa v stranki Šarcu niso naklonjeni.

"Ovir za podporo mandatarstvu tudi pri Levici ni več in imamo 52 glasov," je po parafiranju protokola glede sodelovanja med peterico strank in Levico v izjavi novinarjem v DZ-ju dejal Šarec. Kot je pojasnil, je teh 52 glasov zagotovljenih za podporo njegovemu mandatarstvu, Levica pa ne bo nasprotovala vladi.

To je potrdil koordinator Levice Luka Mesec, ki je pojasnil, da so v protokol zapisali, "da se bo mandatar z Levico usklajeval tudi o ministrskih kandidatih, po tem pa je Levica zavezana, da vladi ne bo nasprotovala". O ministrskih mestih po Šarčevih in Meščevih pojasnilih niso govorili. V Levici namreč ne skrivajo, da imajo zadržke do nekaterih najverjetnejših ministrskih imen, večkrat je bilo iz vrst Levice slišati predvsem nasprotovanje sicer aktualnemu ministru Zdravku Počivalšku. Ali bo Levica, ki bo sicer v opoziciji in ne bo imela svojih ministrov, morda dobila kakšno mesto na ravni državnih sekretarjev, pa je Mesec dejal, da se o tem še pogovarjajo.

Predsednik SD-ja Dejan Židan je pozdravil parafiranje protokola o sodelovanju petorčka z Levico. Najavo podpore stranke Levica in tudi ostalih strank prihodnje koalicije pri kandidaturi za predsednika DZ-ja pa sprejema "z zahvalo in hkrati veliko odgovornostjo".


Na vprašanje, ali je SAB v koaliciji ali pridružen partner, je Šarec odgovoril, da je parafiral protokol o sodelovanju.

V protokolu o sodelovanju, ki ga je podpisala šesterica, je zapisano, da je osnova zanj koalicijska pogodba, o kateri so se predstavniki teh strank usklajevali. Šarec je spomnil, da so o koalicijski pogodbi že odločali na organih posameznih strank in tudi na referendumu v Levici, in poudaril, da se ta ne bo več spreminjala.

Dva projekta Levice letno
S protokolom so po navedbah Mesca določili, da bodo časovnice projektov sestavljali letno, polletno bodo preverjanja, vsak mesec pa se bodo srečevali na usklajevalnih sestankih. Levica bo vsako leto nosilec vsaj dveh projektov.

Kot je dejal Mesec, bodo proračun usklajevali na rednih srečanjih, so pa v protokol zapisali poseben člen, po katerem mora biti Levica vključena v pripravo proračuna že od začetka. "Proračun mora Levica po protokolu podpreti, ampak ob zavezi, da je vanj od začetka vključena," je dodal.

Med končnimi določbami protokola so danes že določili tudi ključne projekte, ki bi jih izpeljali do konca tega leta. "Ključna skupna projekta bosta ureditev pokojnin in skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, projekt Levice pa nov zakon o minimalni plači," je navedel Mesec. Kot je pojasnil, so se v koalicijski pogodbi glede pokojnin med drugim dogovorili o dvigu odmernega odstotka na 63, dvigu minimalne pokojnine čez prag revščine na 620 evrov, dvigu vdovskih pokojnin in dvigu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delodajalcev na 12 odstotkov do konca mandata. Glede minimalne plače pa ostaja dogovor o dvigu na 700 evrov mesečno v letu in pol.

SAB se še ni odločil o vstopu v vlado
Kljub nekaterim javno izraženim zadržkom do manjšinske vlade je zaradi doseženega napredka v usklajevanjih protokol o sodelovanju med petorčkom in Levico parafirala tudi Stranka Alenke Bratušek. Končna odločitev o dejanskem vstopu v vlado in končnem podpisu sporazuma o partnerstvu pa bo sprejeta na svetu stranke, ki se bo sestal po odločanju o mandatarski kandidaturi Marjana Šarca v DZ-ju.

Glasovi manjšin za Šarca
Poleg 43 glasov poslancev četverice si Marjan Šarec lahko obeta tudi podporo poslancev narodnih manjšin. Tako sta se oba predstavnika manjšin že srečala s Šarcem, ki sicer ne želita biti odločilna v glasovanju, a obenem ne želita biti tudi ovira pri sestavljanju vlade in jo bosta zato zelo verjetno podprla.


Neusklajene še ključne točke protokola

Članstvo Levice je sicer na internem referendumu izreklo podporo oceni sveta stranke, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. S tem se je strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas na strankinem referendumu.

Predsedstvo SNS-a bo pred glasovanjem o mandatarskem kandidatu Marjanu Šarcu odločalo na korespondenčni seji prihodnji teden, in ne danes, kot je bilo prvotno napovedano, je pojasnil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Seja DZ-ja bo predvidoma prihodnji teden v petek, glede na dosedanje Jelinčičeve izjave pa v stranki Šarcu niso naklonjeni.

Levica bo podprla Marjana Šarca
Šarec ima zagotovljenih najmanj 52 glasov
Levica bo podprla manjšinsko vlado
Nadaljevanje usklajevanj z Levico
Levica bo podprla Marjana Šarca
Šarec ima zagotovljenih najmanj 52 glasov
Levica bo podprla manjšinsko vlado
Nadaljevanje usklajevanj z Levico