Matej Tašner Vatovec je ob predstavitvi novele poudaril, da so se pri njej zgledovali po nekaterih drugih članicah Nata. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec je ob predstavitvi novele poudaril, da so se pri njej zgledovali po nekaterih drugih članicah Nata. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je na današnji predstavitvi predloga novele dejal, da je trenutni sistem napotitev slovenskih vojakov na mednarodne vojaške misije v tujino netransparenten in nedemokratičen, zato Levica predlaga spremembe, s katero bi pristojnost za to dobil DZ oziroma poslanci. Predlagana sprememba zakona bi odprla prostor za javno razpravo in posledično bi morali poslanci in stranke prevzeti odgovornost za te napotitve, je še dejal Vatovec.

Kot primer, ki utemeljuje spremembo zakona o obrambi, je med drugim omenil aktualno misijo Nata v Latviji, v kateri sodeluje tudi Slovenska vojska. Po njegovih besedah je misija "zelo izrazito razkazovanje mišic Rusiji in državo tudi drago stane". V prvem letu je bil strošek 3,85 milijona evrov, za letos je predvideno 2,67 milijona evrov, ob tem, da misija časovno ni omejena, je še opozoril. Kot je še dejal, so tudi nedavni zapleti pri umiku slovenskih vojakov iz Malija in Libanona pokazali na težave, s katerimi se spoprijema država pri pošiljanju vojakov na misije v tujini.

Karl Erjavec je dejal, da potrebe po
Karl Erjavec je dejal, da potrebe po "parcialnih spremembah" ni. Ministrstvo za obrambo tako nasprotuje noveli, ki jo je predlagala Levica. Foto: BoBo

Spremembe so tudi del koalicijske pogodbe
Pri pisanju novele zakona o obrambi se je Levica zgledovala po nekaterih evropskih parlamentarnih demokracijah in članicah Nata, kot so Češka, Italija, Nemčija, Nizozemska, Norveška in Danska, ter nevtralnima Švedski in Irski.

Ker predlagane spremembe zakona o obrambi vsebuje tudi koalicijska pogodba, Levica pričakuje pozitivno opredelitev ministra za obrambo Karla Erjavca in koalicijskih strank do predloga. Te je Levica po besedah Vatovca seznanila pred skoraj dvema tednoma, zato pričakujejo, da so se že opredelili do predloga. Opredelitev koalicije do predloga Levica pričakuje še pred interpelacijo Erjavcu, do katere se stranka še ni opredelila, je še dejal Vatovec. Če bi predlog Levice o noveli zakona o obrambi med koalicijskimi strankami naletel na podporo, je pričakovati, da bi zakon sprejeli na julijski seji.

Erjavec: Ni potrebe po parcialnih spremembah

Na ministrstvu za obrambo trenutno ne podpirajo predloga novele zakona o obrambi, ki ga je vložila Levica in po kateri bi o napotitvah SV na mednarodne operacije in o sodelovanju v enotah zveze Nato odločal DZ. Kot je pojasnil minister Erjavec, na ministrstvu pripravljajo celovite rešitve, tako da potrebe po "parcialnih spremembah" ne vidi. Erjavec je zatrdil, da bodo takrat, ko bodo "odprli zakon o obrambi", odprti za široko razpravo, ki pa se bo nanašala tudi na druga področja.

Erjavec novele, ki jo je vložila Levica, ne povezuje z interpelacijo. "Tam gre za očitke, da naj bi zlorabil obveščevalno-varnostno službo. Tega nisem storil," je ponovil Erjavec. Prav tako je v izjavi za medije ob robu sklepnega dogodka DeSUS-a pred evropskimi volitvami znova zavrnil očitke o nezakoniti razrešitvi nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca.