V DZ je Levica vložila predloga novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost. Foto: BoBo
V DZ je Levica vložila predloga novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost. Foto: BoBo

"Vsebinsko smo zakon s koalicijo v veliki meri uskladili in tudi finančni del smo v veliki meri močno zbližali," je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Pogajanja o financah se bodo nadaljevala prihodnji teden. "Če se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi bilo zelo nevarno pustiti odprto finančno plat. Ne nazadnje se lahko zgodi, da vlada pade," je dodal.

"Sprejetje tega zakona je pogoj za podporo proračunu; dokler nas vlada ne prepriča o nasprotnem, je naš glas naravnan na proti," je poudaril Mesec.

LMŠ: Vsak samostojen korak, je korak stran od cilja

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je v odzivu na vložitev zakona Levice opozoril, da prizadevanja za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trajajo že 16 let in vlada še nikoli doslej ni bila tako blizu uresničitvi tega. "Zato je vsak korak, ki ga naredi kateri koli partner samostojno, korak stran od tega."

Pripravili so peticijo

V Levici so pripravili tudi peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj želijo pokazati, da "to ni samo predlog Levice, ampak je predlog, za katerim stoji večina državljanov".

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja namreč zagovarja šest partnerjev, uskladiti pa se morajo glede virov financiranja. "Toliko politične podpore za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot jo imamo sedaj, je še nikoli nismo imeli. Problem je samo v virih financiranja in to se da rešiti," je zatrdil Golubović.

Na izjavo Goluboviča so se sicer nato ponovno odzvali v Levici. Kot je dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, gre za vprašanje politične volje. "Imamo zakon, s katerim se konceptualno koalicija strinja, finančni izračuni kažejo, da se ga da zapreti. Samo vprašanje je, ali želimo to na novembrski seji sprejeti," je dejal.

Tudi v poslanski skupini DeSUS so poudarili, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podpirajo. "Vendar moramo to storiti na preudaren način in predvsem finančno vzdržen način, zato so tudi potekala usklajevanja koalicijskih partnerjev in Levice," so zapisali. Ukinitev bi po njihovem mnenju morali reševati skupaj z vprašanjem dolgotrajne oskrbe. Dodajajo pa, da niso "naklonjeni ultimativnemu načinu komuniciranja s strani Levice".

V poslanski skupini SAB so poudarili spoštovanje koalicijske pogodbe in zavzemanje za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Delimo mnenje koalicijskih partnerjev, da se je treba sprememb tako kompleksnega področja lotiti previdno in sistemsko, a hkrati spremembe pričakujemo čim prej - v nekaj mesecih," so zapisali. Izpostavili pa so, da je pri tem ključna finančna vzdržnost rešitve.

V SD se na vložitev zakonske rešitve Levice niso odzivali.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja in prispevek na kapitalske dohodke

Novela zakona o zdravstvenem varstvu odpravlja sistem dopolnilnega zavarovanja in ga nadomešča s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje ter uvaja prispevek na kapitalske dohodke. Z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevne stopnje za delojemalce, pokojninsko blagajno in za delodajalce, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev. S tem bi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatnih 566,3 milijona evrov.

Po ponedeljkovih usklajevanjih je bilo med izračuni Levice in vlade še okoli 67 milijonov evrov razlike. A ker sporazum vlade o sodelovanju z Levico predvideva, da se zakon v postopek vlaga v septembru in dokončno sprejme v novembru, so ga zdaj dali v postopek. Po besedah poslanca Levice Mateja T. Vatovca bo do obravnave predvidoma na novembrski seji še čas za usklajevanje podrobnosti.

Levica samovoljno z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja

Finančni del rešen še pred razpravo na seji?

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša v stranki sicer upajo, da se bodo o finančnem delu dogovorili pred začetkom novembrske seje.

"Z našim predlogom bi z letom 2021 v javni zdravstveni sistem pripeljali 550 milijonov evrov. Zadnja realizacija prihodkov iz obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pravi 477 milijonov evrov. Zagotavljamo sredstva, ki ne le omogočajo vzdržnost, ampak tudi nadaljnji razvoj in širitev," je pojasnil Kordiš.

V Levici so prepričani, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot ga poznamo zdaj, ni stvar izbire, saj obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 80 odstotkov stroškov v zdravstvu, zato je za dostopnost vseh zdravstvenih storitev nujno plačevati tudi zavarovalnicam, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje.