Irena Joveva se v politiko podaja iz novinarskih vrst. Foto: BoBo
Irena Joveva se v politiko podaja iz novinarskih vrst. Foto: BoBo

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je ob predstavitvi kandidatne liste pojasnil, da volilno tekmo jemljejo resno in da bodo prihajajoče evropske volitve izjemnega pomena. "Če želimo ohraniti EU in ga moramo, moramo biti aktivni," je med drugim poudaril. Zato je prav, da imajo volivci možnost izbire. "To jim dajemo z ljudmi, ki doslej še niso bili del Evropskega parlamenta, in to z različnih življenjskih področij," je izpostavil Šarec.

"Ne želimo federalizma, ne želimo, da bi se morale države odreči svoji suverenosti do te mere, da bi se vse vodilo iz istega centra. Prav pa je, da dobimo Evropo, ki bo po meri njenih državljank in državljanov," je dejal. To bo po Šarčevih besedah lahko dosegla samo z ljudmi, ki politiko jemljejo resno in jih resno skrbi za prihodnost.

Ljudje na listi LMŠ-ja to po njegovem mnenju izražajo. "Naša miselnost je, da je treba dati priložnost novim ljudem, da je treba priložnost dati tudi mladim," je dodal. "To je tako kot poslati skladbo na Evrovizijo – težko veš, kaj je zmagovalna formula," je bil slikovit Šarec.

Kdo kandidira na listi LMŠ-ja?

Poleg nosilke Irene Joveve listo Liste Marjana Šarca (LMŠ) sestavljajo tudi: strokovnjak za varnostne vede Klemen Grošelj, član Občinskega sveta v Kamniku Edis Rujović, podpredsednica DZ-ja Tina Heferle, študentka obramboslovja Jasna Ružicki, Luka Kočevar, zaposlen v družbi Danfoss in občinski svetnik občine Cerknica, Justina Erčulj, zaposlena v Šoli za ravnatelje in elektrotehnik Rudi Spruk.

Nosilka liste je Irena Joveva

Irena Joveva, ki se je rodila 26. februarja 1989 v Kranju, je magistrirala iz mednarodnih odnosov leta 2017 na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani s temo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja. Odraščala je na Jesenicah, kamor so se njeni starši že več kot desetletje prej preselili iz Makedonije, v tipični delavski družini, ki je z enako vnemo negovala obe kulturi: slovensko in makedonsko, a ob hkratnem zavedanju, da je njena domovina Slovenija. Z novinarstvom se je srečala že v osnovni šoli, ko je sodelovala pri ustvarjanju časopisa makedonskega kulturnega društva, Detelina.

Profesionalno novinarsko pot je začela v notranjepolitičnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije (STA) in za svoje delo leta 2014 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta. Prav nagrada je odigrala pomembno vlogo pri povabilu v uredništvo 24 ur na POP TV, kjer je začela delati februarja 2015. Le nekaj mesecev je bilo dovolj, da je postala ena izmed ključnih v ekipi, zlasti pri poročanju o begunski in migrantski krizi, predvsem iz tujine. Konec istega leta je prejela interno nagrado sodelavcev za novinarko leta. Nemalokrat je poročala s terena, poleg že omenjene migracijske problematike med drugim tudi s protestov ob politični krizi v Makedoniji, pa iz Palestine in navsezadnje decembra lani s protestov tako imenovanih rumenih jopičev v Parizu. Leta 2017 je sodelovala tudi kot panelistka na Blejskem strateškem forumu (v okviru foruma za mlade: Young Bled Strategic Forum).

V prostem času je dekle, ki dan vedno začne s kavo. Sebe opiše kot občutljivo, ampak analitično in odgovorno altruistko, hkrati pa prav zato toliko bolj pogumno perfekcionistko z realnim pogledom na svet. Najbolje deluje pod pritiskom in gre, ko se nečesa loti, do konca.

LMŠ na evropske volitve prvič

Stranka LMŠ je nastala pred državnozborskimi volitvami leta 2018 in tako na evropskih volitvah nastopa prvič.

Joveva, ki je doslej politiko spremljala za mikrofoni in kamero, je priznala, da je bila nad ponudbo sprva šokirana. A, kot je dejala, so prevladali vsebinski razlogi in kompatibilnost s stranko. "Izbrati sem morala med strahom in pogumom. Ne bom pustila, da bo strah tisti, zaradi katerega bom rekla ne," je svojo odločitev utemeljila nosilka liste LMŠ-ja.

Dodala je, da bodo v njenem središču delovanja mladi, ki so po njenem mnenju v Evropskem parlamentu premalo zastopani. Po njenih besedah je prav, da začne njena generacija Evropo, iz katere izhaja in s katero je rasla, tudi soustvarjati. Kampanje, kot je napovedala, ne bo gradila na ideologiji, ampak na ljudeh.

Drugi na kandidatni listi, strokovnjak za varnostne vede Grošelj, pa je dejal, da bodo prihajajoče evropske volitve pomembno oblikovale položaj EU-ja v vse bolj tekmovalnem svetu. Zavzel se je za Evropo, ki je solidarna in varna. "Evropska unija je lahko uspešna samo takrat, ko je solidarna do svojih državljanov, ko je solidarna navznoter in hkrati zagotavlja varnost vsem svojim državljanom in v širšem svetovnem merilu," je dodal ob tem.