Foto: Twitter/MZZ
Foto: Twitter/MZZ

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na neuradnem delovnem pogovoru gostil belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Nato jo je sprejel še slovenski premier Janez Janša, ki je zagotovil nadaljevanje močne podpore vsem naporom, ki krepijo demokratizacijo, spoštovanje vladavine prava in človekove pravice v Belorusiji, so sporočili iz njegovega kabineta. V torek bo Tihanovsko gostil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Tihanovska je po srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Logarjem poudarila, da je nujno še naprej pozivati k boju za človekove pravice in podpreti beloruska prizadevanja za vzpostavitev demokracije. Prepričana je, da bodo zmagali.

Logar je ob tem izrazil naklonjenost demokratičnemu procesu v Belorusiji. Opozoril je, da so aretirali že več kot 35.000 ljudi, ki se zavzemajo za demokratično Belorusijo, pogosto jih doletijo visoke denarne kazni v vrednosti do štirih plač ali zapor.

Tihanovska je tudi opozorila, da se v njihovih zaporih dogajajo grozote in mučenje. "Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize," je poudarila.

Pozvala je k nadaljnji javni podpori beloruskemu gibanju za demokracijo. "Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo, in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja," je dodala.

Logar je spomnil, da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU-ja gostila tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji pomembna tema. Tudi sicer pa bo Slovenija iskala priložnosti, da bodo pri partnerjih opozarjali na pomen boja za demokracijo v Belorusiji.

Pregon protestnikov v Belorusiji

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo.

Janša in Logar sprejela vodjo beloruske opozicije