V Ljubljani si želi na županski stolček sesti 13 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
V Ljubljani si želi na županski stolček sesti 13 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Ljubljana, Vič, Uporabnik Mojega spleta milan t
Zaradi nedavnih poplav kandidati v programih izpostavljajo ureditev poplavne ranlljivosti Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO/uporabnik Mojega spleta milan t
Železniška postaja v Ljubljani
Pomembna točka programo je tudi ureditev prometne infrastrukture, predvsem javnega prometa. Foto: Bobo
Soočenje ljubljanskih županskih kandidatov

Kandidati kot najočitnejše mestne težave izpostavljajo prometno infrastrukturo, urbanistično ureditev mesta in - zaradi nedavnih dogodkov - poplavno ranljivost glavnega mesta.

Kratke predstavitve kandidatov in najpomembnejše točke njihovih programov lahko preberete v spodnji predstavitvi, urejeni po vrstnem redu razglasa kandidatk in kandidatov za župana ali županjo Mestne občine Ljubljana.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Marko Matija Feguš (Lista za čisto pitno vodo)
Marko Mitja Feguž je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture, ki opravlja delo projektanta. Rojen je leta 1947. Feguž v svojem programu napoveduje gradnjo 2.400 montažnih enodružinskih in energetsko varčnih hiš in nadomestni vir čiste pitne vode z drenažnim rovom izpod Krimskega pogorja, saj pravi, da študije kažejo, da so količine vode zadostne. Feguš bi vsakemu novorojenemu otroku podaril varčevalni račun z začetno vlogo 1.000 evrov.

Meta Vesel Valentinčič (DeSUS)
Meta Vesel Valentinčič je univerzitetna diplomirana pravnica, zaposlena kot pomočnica generalnega direktorja v KC-ju. Rojena je leta 1961. V svojem programu med drugim izpostavlja prilagajanje prometnega režima v ožjem mestnem jedru kakovostnemu javnemu prometu in kolesarjem in napoveduje gradnjo treh novih vrtcev, negovalne bolnišnice in dveh domov za starejše občane. Meta Vesel Valentinčič bi tudi prilagodila prostorski načrt mesta, tako da bi ta sledil sonaravnemu in varnemu razvoju mesta.

Metka Tekavčič (SD)
Metka Tekavčič je doktorica ekonomskih znanosti, ki dela kot profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti. Rojena je leta 1961. Tekavčičeva bi najprej ustalila mestne finance in vodstvo organizirala ter usposobila tako, da bi bilo sposobno za pridobivanje evropskih sredstev. V programu še izpostavlja ekološko vprašanje, zagotavljanje zdravega življenja, urejanje prometa in zmanjševanje porabe energije. Poudarja tudi pomen zagotavljanja socialne varnosti.

Zofija Mazej Kukovič (SDS)
Zofija Mazej Kukovič je menedžerka, ki dela kot svetovalka. Rojena je leta 1955. V programu napoveduje 1.500 novih delovnih mest, gospodarski razvoj, tramvaj in primestno železnico ter energetsko sanacijo stavb. Obljublja, da bi Ljubljano vodila strpno, demokratično in v skladu z etičnim kodeksom.

Jože Drnovšek (Naprej Slovenija)
Jože Drnovšek je diplomirani elektronik in dela kot samostojni podjetnik. Rodil se je leta 1974. Drnovšek v programu poudarja prizadevanja za odpravo brezposelnosti z odpiranjem novih delovnih mest visoko tehnološke produkcije in bistveno večjo izrabo že obstoječih površin, namenjenih gospodarski dejavnosti.

Jože Joc Javornik (Slovenska unija)
Jože Joc Javornik je inženir prometa in logistike in dela kot direktor podjetja. Rodil se je leta 1959. V programu poudarja ponudbo mestnih neprofitnih stanovanj, ki bi bila po zgledu evropskih mest dosegljiva širšemu delu prebivalstva, in obnovo športnih parkov in rekreativnih površin v dobro otrok in drugih občanov. Javornik bi uvedel rečni javni promet proti Barju, parkirišče pod Grajskim hribom pa namenil v dobro "vseh v Stari Ljubljani."

Janez Lesar (Socialna Liberalna stranka)
Janez Lesar je diplomirani inženir strojništva, ki dela kot biotermodinamik. Rojen je leta 1945. Lesar pravi, da je njegov program naravnan socialno, ekološko in liberalno, z njim pa naj bi se kakovost življenja v Sloveniji dvignila nad evropsko povprečje. Ukinil bi ljubljansko toplarno in nevtraliziral kisla tla, tako da uporaba gensko spremenjenih semen ne bi bila več potrebna. Napoveduje, da bi se življenjska doba ob koncu njegovega mandata podaljšala za tri leta.

Zoran Jankovič (skupina volivcev)
Zoran Jankovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in dozdajšnji župan Ljubljane. Rodil se je leta 1953. Jankovič napoveduje izboljšanje kakovosti življenja v prestolnici, ki bi Ljubljano s 77. mesta na mednarodni lestvici kakovosti popeljala med prvih deset. Nadaljeval bi program prometne politike, dokončal napeljavo vodovoda in kanalizacije v vsako hišo in nadgradil Regijski center za obdelavo odpadkov.

Miha Majc (Stranka slovenskega naroda)
Miha Majc je diplomant upravnih ved, ki dela kot svetovalec za korporacijsko pravo. Rodil se je leta 1964. Majc bi gospodarsko rast spodbujal skozi razvoj turizma in podjetništva, kar naj bi povečalo število delovnih mest in prihodke v mestnem proračunu. Izpostavlja tudi infrastrukturno ureditev mesta in protipoplavno zaščito. Majc bi industrijo preselil iz mesta in se posvetil tudi varovanju voda.

Milan Hosta (Zares)
Milan Hosta je doktor filozofije in opravlja delo direktorja. Rodil se je leta 1973. Hosta izpostavlja pospešeno krepitev javnega prometa, tako da bi dnevne migrante ustavili že na robu mesta in jim ponudili sodobna javna prometna sredstva in razvito kolesarsko infrastrukturo. Razvijal bi javni tirni promet in znanje, ki ga ustvarja univerza, zadržal v mestu, in sicer tako, da bi si prizadeval za lažjo pot do prvega stanovanja za mlade družine.

Janez Žagar (SLS)
Janez Žagar je inženir strojništva, ki dela kot kmetovalec. Rodil se je leta 1959. Žagar bi mesto decentraliziral in bolj prisluhnil pobudam meščanov v četrtnih skupnostih. Pripravil bi urbanistični načrt, ki bi nadomestil trenutne nepovezane projekte in uredil novo progo javnega prometa ob obvoznici ter parkirišča P + R ob vpadnicah.

Mojca Kucler Dolinar (NSi)
Mojca Kucler Dolinar je univerzitetna diplomirana pravnica. Je predsednica MO NSi Ljubljana, rojena leta 1972. Kucler Dolinarjeva bi za najmanj 20 odstotkov znižala cene komunalnih storitev, cene stanovanj pa naj bi se gibale okoli 1.200 evrov za kvadratni meter. Prometni režim bi optimizirala s krožno avtobusno linijo in hitrim železniškim prevozom. Mladim bi omogočila najem stanovanj iz fonda za pet let in možnost dolgoročnega najema mestnih zemljišč za individualno gradnjo.

Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije)
Miha Jazbinšek je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture, je upokojen, vendar opravlja delo svetnika. Rodil se je leta 1941. Jazbinšek v programu napoveduje nov "Jazbinškov zakon", popravljen prostorski načrt in antikorupcijski program proti nepremičninsko-političnim tajkunom.

Soočenje ljubljanskih županskih kandidatov