V Novi Gorici, mestu ob meji, se bo na volitvah pomerilo devet županskih kandidatov - dve ženski in sedem moških. Foto: Občina Nova Gorica
V Novi Gorici, mestu ob meji, se bo na volitvah pomerilo devet županskih kandidatov - dve ženski in sedem moških. Foto: Občina Nova Gorica
Nova Gorica
Novi župan Nove Gorice se bo moral ukvarjati tudi z družbo Hit, katere solastnica je mestna občina. Foto: Občina Nova Gorica
Nova Gorica
Naključje je hotelo, da se uvrstitev novogoriške občine po številu prebivalstva ujema s številom županskih kandidatov. Foto: Občina Nova Gorica
Soočenje kandidatov za župana Nove Gorice

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Nova Gorica, ki so jo na pobudo nove povojne oblasti začeli graditi leta 1947 po urbanističnem načrtu Edvarda Ravnikarja, danes predstavlja gospodarsko, kulturno in upravno središče ne le istoimenske mestne občine, ampak tudi širše regije. Med drugim je znana po igralništvu, leta 2006 pa je postala tudi univerzitetno središče. Po številu prebivalcev se med slovenskimi občinami uvršča na deveto mesto, devet pa je tudi županskih kandidatov na letošnjih lokalnih volitvah. Sedanjega župana in poslanca Mirka Brulca ni med njimi, kratko predstavitev vsakega od kandidatov pa lahko preberete v spodnjih odstavkih.

Gregor Veličkov (Tomaž Belingar in skupina volivcev)
44-letni odvetnik Veličkov, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podporo prvopodpisanega Belingarja in skupine volivcev, se je za kandidaturo odločil pozno, kot pravi, ker po njegovem med znanimi kandidati ni bilo nikogar, ki bi bil sposoben dobro voditi občino.

Župansko funkcijo pojmuje v vlogi kriznega menedžerja, saj se mora občina, kot meni Veličkov, odzvati na kritične razmere, v katerih se je znašla, z zaustavitvijo odhodkov in povečanjem prihodkov. Ocenjuje, da je treba nadaljevati, kar je bilo v preteklosti izpeljano dobro, in to nadgraditi. Izpostavlja področji šolstva in sociale, kjer obljublja gradnjo univerzitetnega kampusa in varovanih stanovanj za starejše, več pa želi narediti tudi na področjih malega gospodarstva in prostorskega načrtovanja.

Tomaž Slokar (SDS)
Slokar, 39-letni magister ekonomije z izkušnjami iz gospodarstva, za novogoriškega župana kandidira kot kandidat Slovenske demokratske stranke, obenem pa je tudi nosilec strankarske liste SDS-a za mestni svet.

Napoveduje, da se bo kot župan zavzemal za razvoj na štirih prioritetnih področjih, in sicer gospodarstva, infrastrukture, družbenih dejavnosti in projektov varovanja okolja. Največji napor bo, tako Slokar, potreben pri ohranjanju obstoječih in odpiranju novih delovnih mest, kjer poudarja vlogo malih in srednje velikih podjetij ter odgovorno solastništvo v družbi Hit. Pri gradnji infrastrukture izpostavlja ureditev prometa v smislu večje pretočnosti in možnosti parkiranja, obljublja pa tudi koordinacijo krajevnih skupnosti.

Matej Arčon (LDS)
37-letni Arčon, po poklicu elektrotehnik, novogoriški podžupan in od leta 2007 državni svetnik, je kandidat Liberalne demokracije Slovenije, poudarja, da je stranka pri sestavi liste za mestni svet spoštovala različnost kandidatov, zanj pa je ključen razvoj gospodarstva.

Najprej namerava obnoviti pogajanja z lastniki družbe SGP, ki ima v mestu in okolici v lasti večje število nepremičnin. Arčon meni, da občina doslej ni uredila dovolj obrtno-podjetniških con, s čimer bi zagotovila možnosti za razvoj obrtnikom in podjetnikom. Obljublja ureditev osrednje pokrite mestne tržnice na mestu sedanje avtobusne postaje, zagotavljanje možnosti za nova delovna mesta, gradnjo novih stanovanj za mlade družine, ponovna pogajanja glede odlagališča odpadkov v Stari gori in gradnjo čistilne naprave.

Črtomir Špacapan (Zares)
Špacapan, 54-letni ekonomist, ki je Novo Gorico že vodil med letoma 1994 in 2002, je kandidat stranke Zares in je nedavno izstopil iz LDS-a. Bil je tudi predsednik izvršnega sveta občine, generalni konzul v Trstu in direktor Regijske razvojne agencije za severno Primorsko.

Zagotavlja, da bo Novi Gorici povrnil sloves izpred desetih let, zastavlja pa štiri glavne cilje: oživitev gospodarstva na Goriškem, ureditev novih možnosti za razvoj obrti in podjetništva, reševanje socialnih težav in povečanje novih investicij. Špacapan poleg navedenega obljublja tudi projekte za čistejše okolje, kulturne in športne infrastrukture. H kandidaturi ga je po njegovih besedah nagovorilo večje število volivcev, pri stranki Zares pa je, kot pravi, našel soroden program.

Nataša Leban (Tjana Kozlin in skupina volivcev)
38-letna ekonomistka Lebanova, ki je bila zadnja tri leta direktorica stanovanjskega sklada novogoriške mestne občine, kandidira kot neodvisna kandidatka na Listi Roberta Goloba, ki je na lokalnih volitvah 2006 prejela tretje najvišje število glasov.

Zavzemala se bo za to, da bi Nova Gorica postala zaželen življenjski kraj, ki bi omogočil najboljše razmere za življenje občanov. Lebanova misli, da je med vodenjem stanovanjskega sklada s pomočjo svetnikov marsikaj na področju stanovanjske problematike spremenila na bolje. Poudarja še, da želi v občini ustvariti dodano vrednost, tako kot ji je to uspelo pri stanovanjskem skladu.

Matjaž Kulot (SLS)
Kulot, 55-letni organizator, je kandidat Slovenske ljudske stranke za novogoriškega župana, med svoje prioritetne naloge pa uvršča vse tiste naloge, ki bi Novo Gorico utrdile kot močno regijsko središče, pri čemer je na prvem mestu gospodarski razvoj občine.

Prepričan je, da bi morala Nova Gorica postati zanimiva za obrtnike in podjetnike, zato bi bilo treba urediti še kakšno podjetniško cono in jo pod ugodnimi pogoji ponuditi zainteresiranim. Kot meni Kulot, bo treba urediti tudi infrastrukturo in prostorske ureditvene akte. Dodaja še, da bi morali v prihodnosti mestno občino razdeliti na volilne okraje, saj bi lahko imeli tako tudi manjši kraji svoje predstavnike v mestnem svetu.

Miloš Lozič (Stranka ekoloških gibanj Slovenije)
63-letni Lozič, organizator in matematik, mestni svetnik ter svetovalec direktorja zavoda za gasilstvo in reševanje, kandidira kot kandidat Stranke ekoloških gibanj Slovenije, v navezi z društvom Ronket, ki se je z ustanovitvijo maja letos uprlo gosti stanovanjski pozidavi.

Meni, da je treba prekiniti sedanji način vodenja mesta, ki ga Lozič označuje kot plenilsko logiko v Novi Gorici. Pomembno se mu zdi, da se prebivalci z mestom poistovetijo, občina pa naj skrbi predvsem za blaginjo svojih prebivalcev. Kot župan želi reševati težave in potrebe prebivalcev mesta in občine, sodelovati pri urejanju prostora, prednost pa daje predvsem razvoju visokega šolstva.

Oton Filipič (NSi)
Filipič, 47-letni podjetnik in županski kandidat Nove Slovenije - Krščanske ljudske stranke, ki je po poklicu strojni mehanik, želi kot župan preprečiti, da bi se začel ob pomanjkanju krepitve gospodarstva prostor ob meji prazniti in starati.

Na vodenje občine gleda kot na vodenje družinskega podjetja, ki naj bo racionalno in preudarno. Poudarja, da bo brez razvoja gospodarstva občina le še nazadovala, zato bi morali dati priložnost tudi malim podjetnikom in mladim s podjetniškimi idejami. Filipič bi želel razvijati tudi turizem in kmetijstvo, preostala področja pa so, kot pravi, tesno povezana z omenjenimi. Delo želi naravnati srednjeročno, saj vsi njegovi načrti v enem mandatu niso izvedljivi.

Darinka Kozinc (SD)
Kozinčeva, 57-letna inženirka lesarstva, magistra znanosti in podžupanja, je kot kandidatka Socialnih demokratov nasledila dosedanjega župana Brulca, ki v Novi Gorici končuje svoj drugi mandat. Nadaljevati želi začrtano delo, saj ga ocenjuje kot dobro popotnico.

V programu poudarja predvsem razvoj gospodarstva, zagotovitev boljšega življenja za vse generacije, učinkovito infrastrukturo, gospodarjenje s prostorom za uravnotežen razvoj mesta in podeželja ter bogatejši in prijetnejši vsakdan občanov. Kozinčeva zagotavlja, da bodo pri načrtovanju novih investicij kljub že doseženim uspehom pri črpanju evropskih sredstev iz teh virov poskušali pridobiti še več denarja, večje pozornosti pa bodo deležni predvsem projekti s področja ekologije in varstva okolja.

Soočenje kandidatov za župana Nove Gorice