Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim, je dejal nekdanji hrvaški premier Josip Manolić. Foto: Wikipedija
Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim, je dejal nekdanji hrvaški premier Josip Manolić. Foto: Wikipedija

Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati.

Josip Manolić o Ivanu Čermaku, ki je zaprt v Haagu.

"Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom. Za orožarske posle so bili odgovorni nekateri ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa neposredno tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten," je za spletno Mladino dejal Manolić, ki je funkcijo hrvaškega predsednika vlade opravljal do julija leta 1991.

Tomulić je domoljub, ne kriminalec
Manolić je tako potrdil izjave Marina Tomulića, ki je dejal, da je Janez Janša za orožje, ki ga je kupila Hrvaška (za njo je takrat veljal embargo), prejel denar. Zanikal je trditve, da naj bi bil Tomulić, ki je bil takrat pristojen za nadzor nad logistiko na Hrvaškem, kriminalec. Dejal je, da ga ima v spominu kot domoljuba, ki ga je Hrvaška v začetku 90. let prosila, naj Hrvaški pomaga iz Pariza.

"Sumim, da Čermak ne govori resnice"
Komentiral je tudi izjave Ivana Čermaka, ki je bil nekoč vodja kabineta Franja Tuđmana, zdaj pa zaradi suma, da je kriv vojnih zločinov, čaka na sojenje v Haagu. Čermak je zanikal, da bi Janši v začetku 90. let predajal torbe z denarjem, pri čemer Manolić pravi, da sumi, da Čermak "ne govori resnice". "Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati," je dejal in dodal, da Tomulić gotovo ni bil sam v Kopru pri teh prevzemih.

Manolić je še poudaril, da hrvaška vlada uradno na sejah o trgovini z orožjem ni razpravljala, saj te teme zaradi embarga ni bilo mogoče uvrstiti na dnevni red. "Trgovina je potekala na štiri oči. Ampak menim, da lahko verjamete ljudem, ki so bili pri teh poslih prisotni," je še dejal Manolić.

Kdo je Josip Manolić - prvič
Josip Manolić je bil predsednik hrvaške vlade do julija leta 1991, nato vodja hrvaškega urada za varstvo ustavne ureditve, med letoma 1993 in 1994 pa predsednik županijskega doma hrvaškega parlamenta. Zaradi nestrinjanja s politiko do Bosne je leta 1995 izstopil iz HDZ-ja.

SDS: Očitno politično motivirane izjave
SDS je v odzivu zapisal, da so izjave Josipa Manolića očitno spodbujene iz Slovenije in "še bolj očitno politično motivirane". "Obtožbe v smislu, da je nekaj slišal, brez navedbe kdaj, kje in od koga, so tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi. Resni mediji jih nikoli ne bi objavili. V času, ko je bila Hrvaška v vojni in ko ji je Slovenija pomagala, Manolić ni bil več predsednik vlade, saj je bil zamenjan že julija 1991," so zapisali v SDS-u.

Kdo je Josip Manolič - drugič
SDS je o Josipu Manoliću še zapisal, da je bil med drugim tudi pripadnik Ozne, upravnik zaporov leta 1946 in človek, ki je zaprl nadškofa Alojza Stepinca, za nagrado pa, kot sekretar zveznega sekretariata za notranje zadeve, postal prvi človek represije. Bil naj bi tudi človek, ki je najbolj goreče podprl Tuđmana pri odločitvi, da Hrvaška prekrši dogovor o skupni obrambi v primeru agresije JLA-ja, so med drugim zapisali v SDS-u.

Morda se ne spomni, morda pa se, glede na to, kje je, s tem ne želi ukvarjati.

Josip Manolić o Ivanu Čermaku, ki je zaprt v Haagu.