Svetovalec ministra Lunežnik je svojo prošnjo za prerazporeditev oddal po tem, ko so v javnost prišle informacije, da mu je specialna enota policije postavljala šotore za rojstnodnevno zabavo. Foto: RTV SLO
Svetovalec ministra Lunežnik je svojo prošnjo za prerazporeditev oddal po tem, ko so v javnost prišle informacije, da mu je specialna enota policije postavljala šotore za rojstnodnevno zabavo. Foto: RTV SLO
Jože Romšek
Za uporabo specialne enote je potrebno soglasje generalnega direktorja policije le v primerih, ko gre za postopke z visoko stopnjo tveganja. Pri drugih dejavnostih pa soglasje ni potrebno. Foto: MMC RTV SLO
Dragutin Mate
Minister Mate zadeve do konca preiskave generalnega direktorja policije ne komentira. Foto: EPA
Mate in Romšek bosta do konca preiskave molčala

Dodali so, da ne držijo navedbe nekaterih medijev, da naj bi specialci na zabavi izvedli tudi posebno predstavitev svojih veščin za goste. Zabave so se specialci udeležili zasebno. Na zabavo so bili povabljeni tudi nekateri uslužbenci policije in ministrstva, vsak pa se je zabave udeležil po lastni presoji, so še sporočili z ministrstva.

Preiskava že od ponedeljka
Od ponedeljka na MNZ-ju poteka notranji nadzor, ki pa naj bi se ukvarjal le s šotori, ne pa tudi z vsebino anonimnega pisma, v katerem specialci opozarjajo na nevzdržne razmere v enoti, saj naj na policiji pisma ne bi prejeli.

V anonimnem pismu je zapisano, da naj bi bil za odhode policistov, ki naj bi jih bilo okoli 30 odstotkov, odgovoren poveljnik Srečko Krope. Krope je bil poveljnik specialne enote že pred leti, a so specialci takrat njegovo delo ocenili kot pozitivno, še poroča Radio Slovenija.

Za postavljanje šotorov specialci ne potrebujejo soglasja generalnega direktorja policije
Direktor policije ali oseba, ki jo ta pooblasti, v primerih, ko redne policijske enote zaradi svoje usposobljenosti, znanja, opreme in psihofizičnih sposobnosti ne morejo opraviti posamezne naloge, poda soglasje za aktiviranje in uporabo specialne enote. Gre za postopke z visoko stopnjo tveganja, za druge dejavnosti pa soglasje generalnega direktorja policije ni potrebno, so še sporočili z MNZ-ja.

Specialna enota 72-odstotno kadrovsko zasedena
Ministrstvo za notranje zadeve pa se je odzvalo tudi na navedbe o kadrovski podhranjenosti specialne enote policije. Zapisali so, da so v zadnjem letu iz enote odšli štirje policisti, leto prej pa trije. Za popolnitev delovnih mest so decembra objavili razpis, na katerega se je odzvalo 49 policistov, izbirni postopki pa še potekajo. Trenutna kadrovska zasedenost specialne enote je tako 72-odstotna, 100-odstotna pa zaradi zahtevnih preizkusov za sprejem v enoto nikoli ni bila, zatrjujejo na MNZ-ju.

Lunežnik odstopil ali bo premeščen?
Na MNZ-ju sicer niso želeli potrditi, ali je Bojan Lunežnik res ponudil svoj odstop. Za MMC so dejali le, da je Lunežnik podal prošnjo za prerazporeditev. Svetovalec ministra Lunežnik je svojo prošnjo za prerazporeditev oddal po tem, ko so v javnost prišle informacije, da mu je specialna enota policije postavljala šotore za rojstnodnevno zabavo. O Lunežnikovi morebitni premestitvi bo odločal notranji minister Mate.

Odstop ponudil tudi Krope
Zaradi dogodka je svoj odstop ponudil tudi poveljnik specialne enote policije Srečko Krope. Po neuradnih informacijah se generalni direktor policije Jože Romšek o morebitni zamenjavi še ni odločil, saj naj bi počakal na rezultate internega nadzora, poroča Radio Slovenija. Minister Mate, ki se je tudi sam udeležil zabave, zadeve do konca preiskave generalnega direktorja policije ne komentira.

Bojan Dobovšek, predavatelj na Fakulteti za varnostne vede, je v spletni klepetalnici MMC-ja na vprašanje, ali lahko v tej zadevi kdo kazensko odgovarja, dejal, da to ni mogoče, gre pa za moralno odgovornost in opozorilo preostalim, da se tako ne dela.

A. M.

Mate in Romšek bosta do konca preiskave molčala